Kulttuuri

HS valitsi kuusi tärppiä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilta: näitä elokuvia et näe muuten Suomen valkokankailla

Rakkautta & Anarkiaa järjestetään Helsingissä 19.–29. syyskuuta.

Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa alkaa torstaina. HS valitsi tapahtumasta kuusi elokuvaa, jotka kannattaa käydä katsomassa.

Festivaalilla nähdään 159 pitkää elokuvaa ja noin 190 lyhytelokuvaa, joten hienoja teoksia löytyy toki lukuisia muitakin.

Listalta on tarkoituksella jätetty pois elokuvat, jotka ovat tulossa myöhemmin teatterilevitykseen. Niitä ovat esimerkiksi François Ozonin ohjaama kirkon pedofiliatapauksesta kertova erinomainen draama Jumalan armosta, Fatih Akinin törkyinen sarjamurhaajakuvaus Kultainen hansikas sekä indie-kauhuhitti The Witchin ohjaajan Robert Eggersin odotettu uutuus The Lighthouse.

Nämä kuusi elokuvaa eivät siis toistaiseksi ole tulossa Suomen valkokankaille R&A:n jälkeen. Mukana on viisi tuoretta elokuvaa ja yksi vanhempi klassikko, joka esitetään festivaalin Tienraivaajat-sarjassa.


For Sama (ohj. Waad Al-Khateab, Edward Watts, 2019)

Aleppon kaupungista tuli muutama vuosi sitten Syyrian sisällissodan keskipiste. Uutiskuvat kaupungista tulivat tutuksi länsimaisille, mutta millaista jatkuvien pommitusten ja taistelujen keskellä todella oli elää?

For Saman ohjaaja, kuvaaja ja päähenkilö Waad Al-Khateab teki niin usean vuoden ajan, yhdessä lääkärimiehensä Hamzan ja lapsensa Saman kanssa.

Kuvat näyttävät kaiken hätkähdyttävän läheltä. Kuinka pommeilta suojautuminen on sairaaloissa, kouluissa ja kodeissa niin arkipäivää, että niihin suhtaudutaan jo huumorilla – ja silti pelko on alati läsnä ja tragedia nurkan takana. Kuinka kaikki ympärillä on sodan raunioittamaa. Ja kuinka moni lapsi ei ole mitään muuta todellisuutta koskaan elämässään nähnyt.

For Sama on sydäntäsärkevä ja tärkeä dokumentti.


Synonyms (ohj. Nadav Lapid, 2019)

Israelilainen Yoav (Tom Mercier) muuttaa Pariisiin tavoitteenaan pyyhkiä itsestään kaikki jäljet entisestä kotimaastaan. Hän kieltäytyy puhumasta äidinkieltään hepreaa ja yrittää ranskalaistaa itseään kaikin mahdollisin tavoin, surkuhupaisin seurauksin.

Nadav Lapidin omiin kokemuksiin pohjautuva elokuva herättää aluksi epäilyksen, onko kyseessä taas yksi kiusallinen nuoren eksentrisen miehen odysseia, mutta Synonyms on terävä, ajatuksia herättävä ja lakonisen hauska. Tom Mercier loistaa pääosassa.

Omalla tavallaan elokuvan voi katsoa ottavan kantaa maahanmuuttodebattiinkin: onko koko ajatus kansallisuuteen perustuvasta identiteetistä aivan älytön? Synonyms voitti tämän vuoden Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun.


God Exists, Her Name is Petrunya (ohj. Teona Strugar Mitevska, 2019)

Ortodoksisessa Pohjois-Makedoniassa loppiaiseen liittyy joka vuosi Kristuksen kastamista kuvaava perinne, jossa pappi heittää puisen ristin veteen. Miehet hyppäävät perään ja kilvoittelevat siitä, kuka saa ristin napattua itselleen: löytäjälle on luvassa onnea loppuvuodeksi.

Štipin kaupungissa ristin saakin itselleen Petrunya (Zorica Nusheva), 32-vuotias työtön historian maisteri, joka sukeltaa veteen ohikulkiessaan, hetken mielijohteesta. Tapauksesta nousee äläkkä ja mediakohu – naiset kun eivät perinteisesti saisi osallistua rituaaliin lainkaan. Petrunya ei suostu luopumaan rististä ja jää raivopäisten nuorten miesten protestin vuoksi lopulta loukkuun poliisiasemalle.

Tositapahtumaan perustuva elokuva on mainio mustan humoristinen draama yhdestä taistelusta patriarkaattia vastaan.


The Nightingale (ohj. Jennifer Kent, 2018)

Australialainen Jennifer Kent sai 2014 huomattavaa mainetta esikoisohjauksellaan The Babadookilla, yksimielisesti ylistetyllä psykologisella kauhuelokuvalla. Kentin uutuus The Nightingale onkin ollut kriitikoille hankalampi tapaus.

Yli kaksituntinen elokuva on brutaali historiallinen kostotarina, joka ei päästä katsojaa helpolla. Nuori irlantilainen Clare Carroll (Aisling Franciosi) suorittaa tuomiotaan Britannian rangaistussiirtolassa Tasmaniassa 1800-luvulla. Clare lähtee pitkälle kostoretkelle jouduttuaan perheineen brittiupseerin äärimmäisen väkivallanteon kohteeksi. Mukaansa hän ottaa aboriginaali Billyn (Baykali Ganambarr), jolla on myös omat ymmärrettävät syynsä vihata brittiorjuuttajia.

The Nightingale ei todellakaan ole yksioikoinen ”raiskaus ja kosto” -eksploitaatioteos, vaan monisyinen kuvaus ihmisen julmuudesta, kolonialismista ja rasismista. Tämä elokuva ei viihdytä, eikä ole tarkoituskaan.


Hail Satan? (ohj. Penny Lane, 2019)

1980-luvulla Yhdysvalloissa – ja osin Suomessakin – vallitsi ”saatanapaniikki”. Politiikassa vahvat uskonnolliset tahot olivat huolissaan nuorten päätymisestä paholaisen palvojiksi.

Tänään Yhdysvaltojen vanhollisten uskovaisten harmina toimiikin aktiivinen Saatanan Temppeli (”The Satanic Temple”). Harmina siksi, että Saatanan Temppelin jäsenet kannattavat äänekkäästi esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, aborttia, ympäristönsuojelua ja muuta suvaitsevaisuutta.

Penny Lanen hilpeä ja vetävä dokumentti kartoittaa Saatanan Temppelin historiaa, sen herättämiä reaktioita sekä nykytoimintaa – joka lienee lähinnä trollausta, mutta hyödyllistä sellaista. Eikä elokuva pelkää esittää pokkana pirunsarvissaan esiintyviä satanisteja myös huvittavassa valossa. ”Synnyin muslimiksi ja sitten käännyin ateistiksi. Sitten ajattelin, ettei sekään ole ihan tarpeeksi.”


Gummo (ohj. Harmony Korine, 1997)

Festivaalin Tienraivaajat-sarjassa esitellään amerikkalaisen Harmony Korinen vangitseva esikoisohjaus yli 20 vuoden takaa.

Rosoista dokumenttia muistuttava fiktioelokuva kuvaa pyörremyrskystä toipuvan köyhän ohiolaiskaupungin asukkaiden omalaatuista arkea. Keskiössä ovat joutilaat teinit Solomon (Jacob Reynolds), Tummler (Nick Sutton) sekä mykkä ja pupukorviin sonnustautunut Bunny Boy (Jacob Sewell), mutta varsinaista juonta elokuvalla ei ole. Se on kooste tuokiokuvia ja irrallisia kohtauksia, samaan aikaan inhorealistisia ja absurdeja.

Siltikin Gummo on nuorelta (tekoaikaan vain vähän yli 20-vuotiaalta) Korinelta hämmästyttävän hallittu ja taitava kokonaisuus. Se kuvaa hahmojaan kuin valokuvaaja Diane Arbus: läheltä, pelkäämättä ja tuomitsematta. Omaperäisen mestariteoksen kruunaa muun muassa Madonnaa ja black metallia sisältävä soundtrack.

Esitysajat ja muu ohjelmisto löytyvät festivaalin nettisivuilta. Päivitys 18.9. klo 15: R&A:n mukaan jutussa aiemmin vieraiden joukossa mainittu Anna Odell on joutunut perumaan tulonsa festivaalille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

32. Rakkautta & Anarkiaa


 Festivaali järjestetään Helsingissä 19.–29. syyskuuta.

 Tapahtumassa vierailevat muun muassa elokuvaohjaajat Lone Scherfig ja Peter Strickland sekä säveltäjä Warren Ellis. Scherfigiltä ja Stricklandilta nähdään esimerkiksi heidän tuoreimmat elokuvansa The Kindness of Strangers sekä In Fabric.

 Osa festivaalin elokuvista esitetään myöhemmin Ylen kanavilla. Niihin kuuluvat esimerkiksi dokumentit Miles Davis: Birth of the Cool sekä What She Said: The Art of Pauline Kael.

 Lisätietoa: hiff.fi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin valtuusto haluaa lisätietoa pormestarien ilmiriidasta: ”Pormestari on esiintynyt aika railakkaasti julkisuudessa”

  5. 5

   Mitä Putinin ja Erdoğanin Syyria-sopimus oikeasti tarkoittaa? Asiantuntija vastaa

  6. 6

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  7. 7

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  8. 8

   Kommentti: Vihreän Langan lakkauttaminen johtuu siitä, että lehti muuttui tarpeettomaksi

  9. 9

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  10. 10

   Kampin ampumista edelsi kolme pahoinpitelyä, taustalla kahden suvun riita – poliisitutkinta valmistumassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  7. 7

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  8. 8

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää