Kulttuuri

HS valitsi kuusi tärppiä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilta: näitä elokuvia et näe muuten Suomen valkokankailla

Rakkautta & Anarkiaa järjestetään Helsingissä 19.–29. syyskuuta.

Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa alkaa torstaina. HS valitsi tapahtumasta kuusi elokuvaa, jotka kannattaa käydä katsomassa.

Festivaalilla nähdään 159 pitkää elokuvaa ja noin 190 lyhytelokuvaa, joten hienoja teoksia löytyy toki lukuisia muitakin.

Listalta on tarkoituksella jätetty pois elokuvat, jotka ovat tulossa myöhemmin teatterilevitykseen. Niitä ovat esimerkiksi François Ozonin ohjaama kirkon pedofiliatapauksesta kertova erinomainen draama Jumalan armosta, Fatih Akinin törkyinen sarjamurhaajakuvaus Kultainen hansikas sekä indie-kauhuhitti The Witchin ohjaajan Robert Eggersin odotettu uutuus The Lighthouse.

Nämä kuusi elokuvaa eivät siis toistaiseksi ole tulossa Suomen valkokankaille R&A:n jälkeen. Mukana on viisi tuoretta elokuvaa ja yksi vanhempi klassikko, joka esitetään festivaalin Tienraivaajat-sarjassa.


For Sama (ohj. Waad Al-Khateab, Edward Watts, 2019)

Aleppon kaupungista tuli muutama vuosi sitten Syyrian sisällissodan keskipiste. Uutiskuvat kaupungista tulivat tutuksi länsimaisille, mutta millaista jatkuvien pommitusten ja taistelujen keskellä todella oli elää?

For Saman ohjaaja, kuvaaja ja päähenkilö Waad Al-Khateab teki niin usean vuoden ajan, yhdessä lääkärimiehensä Hamzan ja lapsensa Saman kanssa.

Kuvat näyttävät kaiken hätkähdyttävän läheltä. Kuinka pommeilta suojautuminen on sairaaloissa, kouluissa ja kodeissa niin arkipäivää, että niihin suhtaudutaan jo huumorilla – ja silti pelko on alati läsnä ja tragedia nurkan takana. Kuinka kaikki ympärillä on sodan raunioittamaa. Ja kuinka moni lapsi ei ole mitään muuta todellisuutta koskaan elämässään nähnyt.

For Sama on sydäntäsärkevä ja tärkeä dokumentti.


Synonyms (ohj. Nadav Lapid, 2019)

Israelilainen Yoav (Tom Mercier) muuttaa Pariisiin tavoitteenaan pyyhkiä itsestään kaikki jäljet entisestä kotimaastaan. Hän kieltäytyy puhumasta äidinkieltään hepreaa ja yrittää ranskalaistaa itseään kaikin mahdollisin tavoin, surkuhupaisin seurauksin.

Nadav Lapidin omiin kokemuksiin pohjautuva elokuva herättää aluksi epäilyksen, onko kyseessä taas yksi kiusallinen nuoren eksentrisen miehen odysseia, mutta Synonyms on terävä, ajatuksia herättävä ja lakonisen hauska. Tom Mercier loistaa pääosassa.

Omalla tavallaan elokuvan voi katsoa ottavan kantaa maahanmuuttodebattiinkin: onko koko ajatus kansallisuuteen perustuvasta identiteetistä aivan älytön? Synonyms voitti tämän vuoden Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun.


God Exists, Her Name is Petrunya (ohj. Teona Strugar Mitevska, 2019)

Ortodoksisessa Pohjois-Makedoniassa loppiaiseen liittyy joka vuosi Kristuksen kastamista kuvaava perinne, jossa pappi heittää puisen ristin veteen. Miehet hyppäävät perään ja kilvoittelevat siitä, kuka saa ristin napattua itselleen: löytäjälle on luvassa onnea loppuvuodeksi.

Štipin kaupungissa ristin saakin itselleen Petrunya (Zorica Nusheva), 32-vuotias työtön historian maisteri, joka sukeltaa veteen ohikulkiessaan, hetken mielijohteesta. Tapauksesta nousee äläkkä ja mediakohu – naiset kun eivät perinteisesti saisi osallistua rituaaliin lainkaan. Petrunya ei suostu luopumaan rististä ja jää raivopäisten nuorten miesten protestin vuoksi lopulta loukkuun poliisiasemalle.

Tositapahtumaan perustuva elokuva on mainio mustan humoristinen draama yhdestä taistelusta patriarkaattia vastaan.


The Nightingale (ohj. Jennifer Kent, 2018)

Australialainen Jennifer Kent sai 2014 huomattavaa mainetta esikoisohjauksellaan The Babadookilla, yksimielisesti ylistetyllä psykologisella kauhuelokuvalla. Kentin uutuus The Nightingale onkin ollut kriitikoille hankalampi tapaus.

Yli kaksituntinen elokuva on brutaali historiallinen kostotarina, joka ei päästä katsojaa helpolla. Nuori irlantilainen Clare Carroll (Aisling Franciosi) suorittaa tuomiotaan Britannian rangaistussiirtolassa Tasmaniassa 1800-luvulla. Clare lähtee pitkälle kostoretkelle jouduttuaan perheineen brittiupseerin äärimmäisen väkivallanteon kohteeksi. Mukaansa hän ottaa aboriginaali Billyn (Baykali Ganambarr), jolla on myös omat ymmärrettävät syynsä vihata brittiorjuuttajia.

The Nightingale ei todellakaan ole yksioikoinen ”raiskaus ja kosto” -eksploitaatioteos, vaan monisyinen kuvaus ihmisen julmuudesta, kolonialismista ja rasismista. Tämä elokuva ei viihdytä, eikä ole tarkoituskaan.


Hail Satan? (ohj. Penny Lane, 2019)

1980-luvulla Yhdysvalloissa – ja osin Suomessakin – vallitsi ”saatanapaniikki”. Politiikassa vahvat uskonnolliset tahot olivat huolissaan nuorten päätymisestä paholaisen palvojiksi.

Tänään Yhdysvaltojen vanhollisten uskovaisten harmina toimiikin aktiivinen Saatanan Temppeli (”The Satanic Temple”). Harmina siksi, että Saatanan Temppelin jäsenet kannattavat äänekkäästi esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, aborttia, ympäristönsuojelua ja muuta suvaitsevaisuutta.

Penny Lanen hilpeä ja vetävä dokumentti kartoittaa Saatanan Temppelin historiaa, sen herättämiä reaktioita sekä nykytoimintaa – joka lienee lähinnä trollausta, mutta hyödyllistä sellaista. Eikä elokuva pelkää esittää pokkana pirunsarvissaan esiintyviä satanisteja myös huvittavassa valossa. ”Synnyin muslimiksi ja sitten käännyin ateistiksi. Sitten ajattelin, ettei sekään ole ihan tarpeeksi.”


Gummo (ohj. Harmony Korine, 1997)

Festivaalin Tienraivaajat-sarjassa esitellään amerikkalaisen Harmony Korinen vangitseva esikoisohjaus yli 20 vuoden takaa.

Rosoista dokumenttia muistuttava fiktioelokuva kuvaa pyörremyrskystä toipuvan köyhän ohiolaiskaupungin asukkaiden omalaatuista arkea. Keskiössä ovat joutilaat teinit Solomon (Jacob Reynolds), Tummler (Nick Sutton) sekä mykkä ja pupukorviin sonnustautunut Bunny Boy (Jacob Sewell), mutta varsinaista juonta elokuvalla ei ole. Se on kooste tuokiokuvia ja irrallisia kohtauksia, samaan aikaan inhorealistisia ja absurdeja.

Siltikin Gummo on nuorelta (tekoaikaan vain vähän yli 20-vuotiaalta) Korinelta hämmästyttävän hallittu ja taitava kokonaisuus. Se kuvaa hahmojaan kuin valokuvaaja Diane Arbus: läheltä, pelkäämättä ja tuomitsematta. Omaperäisen mestariteoksen kruunaa muun muassa Madonnaa ja black metallia sisältävä soundtrack.

Esitysajat ja muu ohjelmisto löytyvät festivaalin nettisivuilta. Päivitys 18.9. klo 15: R&A:n mukaan jutussa aiemmin vieraiden joukossa mainittu Anna Odell on joutunut perumaan tulonsa festivaalille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

32. Rakkautta & Anarkiaa


 Festivaali järjestetään Helsingissä 19.–29. syyskuuta.

 Tapahtumassa vierailevat muun muassa elokuvaohjaajat Lone Scherfig ja Peter Strickland sekä säveltäjä Warren Ellis. Scherfigiltä ja Stricklandilta nähdään esimerkiksi heidän tuoreimmat elokuvansa The Kindness of Strangers sekä In Fabric.

 Osa festivaalin elokuvista esitetään myöhemmin Ylen kanavilla. Niihin kuuluvat esimerkiksi dokumentit Miles Davis: Birth of the Cool sekä What She Said: The Art of Pauline Kael.

 Lisätietoa: hiff.fi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selli­osastolla, sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta: ”Totta kai tämä johtuu Aarniosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  3. 3

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  4. 4

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  5. 5

   Jääkiekosta pitäisi poistaa yksi taklaamisen muoto, joka on sekä turhin että vaarallisin

  6. 6

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  7. 7

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  8. 8

   Macron tuntuu saaneen Putin-herätyksen, mutta riittääkö se Ukrainan rauhaan? Normandia-ryhmä etsii ulospääsyä sodasta

  9. 9

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  10. 10

   Tuore kirja Melania Trumpista paljastaa asian, joka ei ehkä ole yllätys: Trumpit nukkuvat eri makuuhuoneissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  5. 5

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  7. 7

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää