Kulttuuri

Arvovaltainen Rolling Stone -lehti ylistää kemiläisen Santa Lucia -yhtyeen kokoelmaa ”vuoden cooleimmaksi ” – korjasi myös hauskan käännösvirheensä

Tuotannon uudelleenjulkaisu myytiin loppuun ja seuraava painos otetaan marraskuussa – kemiläisten teinityttöjen perustama Santa Lucia kiinnostaa nyt Brasiliasta Ranskaan.

Arvovaltainen amerikkalainen Rolling Stone -lehti julistaa kemiläisen Santa Lucia -yhtyeen tuotannon olevan ”vuoden 2019 coolein uudelleenjulkaisu”. Julkaisu käsittää tuotannon 1980-luvun loppupuolelta 1990-luvun alkuun.

Kriitikko Hank Shteamer kirjoittaa, että julkaisusta vastaava turkulainen Svart on äärimmäinen kulttiyhtiö ja Santa Lucian kolmen LP:n boksi Perse palaa vaikuttaa hämäräperäisen loistokkuuden uudelta merkkipaalulta.

Kriitikko pitää vielä vaikuttavampana sitä, että naispuoliset jäsenet olivat 12-vuotiaita perustaessaan yhtyeen ja 16-vuotiaita saadessaan levytyssopimuksen. Mape Morottajan laulua kriitikko kutsuu karismaattiseksi ja ja Kati ”Aide” Pyykön kitarointia upeaksi.

Rolling Stonen mukaan ”Santa Lucian pitkät ja arvaamattomat kappaleet” muistuttavat taidemetalliyhtyettä Voivodia maustettuna goottilaisella uudella aallolla ja proto-pop-punkilla.

Suomalaisittain kyseessä ei ehkä ollut vain proto-pop-punk. Suomalainen punkin jälkeinen uusi aalto oli jo 1970-luvun lopulla pitkälti sellaista, mitä Rolling Stone kutsuu ”pop-punkiksi”. Santa Lucian varhainen innoittaja eli porilainen Yö-yhtye ponnisti näillä aineksilla suursuosioon vuonna 1983.

Myöhemmin Santa Lucia löysi omaksui myös progressiivisen rockin moniaineksisuutta ja speed metal- vaikutteita. Santa Lucian tapa sekoittaa genrejä on Rolling Stonen mukaan samaan aikaan ”tyrmistyttävä ja kikatuttavan riemastuttava”.

Kriitikko päättelee jo valokuvistakin, että ryhmällä oli hauskaa ja sen ainutlaatuinen sointi syntyi tiukasta solidaarisuudesta ja terveestä huumorintajusta.

Rolling Stonen pitkä ja perusteellinen ylistys löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.


”Rolling Stonen artikkeli on ollut älytön järkytys ja riemastus”, Mape Morottaja kertoo.

”Oletimme saavamme vain pari kotimaista arvostelua ja painoskin oli vain 350 kappaletta. Olemme aivan ihmeissämme kaikesta suitsutuksesta uudelleenjulkaisun suhteen myös Suomen mediassa.”

Santa Lucia -yhtye muisteli uraansa Helsingin Sanomissa aiemmin tällä viikolla.

Painos on nyt loppuunmyyty, ja uusi otetaan marraskuuksi. Se voi levitä maailmanlaajuisesti, koska alan mediat Brasiliasta Ranskaan ovat heränneet.

Svart on kääntämässä myös boksin bändihistoriikin englanniksi, kun vielä Rolling Stone joutui käyttämään taustatietoja saadakseen Googlen käännösohjelmaa. Se tuotti artikkeliin aluksi hämmentävän käännösvirheen.

”He käänsivät ensin Perse palaa -kokoelmamme nimen sanoilla The Ass is back, mutta korjasimme asian Twitterissä ja englanninnos on nyt myös Rolling Stonen verkkosivuilla oikein muodossa Arse is burning”, Morottaja sanoo.
Kun yhtyeen ainoa albumi Arktista hysteriaa ilmestyi vuonna 1990, sen vastaanotto oli mediassa ristiriitainen.

”Kammottava naisbändi, korviaviiltävä soundi, ihan paska levy”, yhtyeen jäsen Outi-Maria Kultalahti muisteli kärjistäen aiemmassa HS-haastattelussa.

Myös ylistystä onneksi riitti. Rumbassa Virve Valli kirjoitti, että yhtye oli edistynyt ”rutkasti taidoissaan”, teki ”biisinsä huolellisesti, ajatuksen kanssa” ja ”vankka soittotaito vakuuttaa”.

Soundin Pertti Ojala kiitti kolmen aikaisemman singlen jälkeen sitä, että hitaasti kiiruhtamisen periaatetta oli osattu hyödyntää ennen albumin julkaisua ”erinomaisin tuloksin”. Ojalan mukaan soitannollisesti tehtiin jo yllättävän ”sulavaa ja valmista jälkeä” ja huomioi yhtyeen kehityksen kohti progressiivisia metallisävyjä. Morottajan laulun kriitikko odotti vielä kehittyvän ”tyttömäisestä kimityksestä” ja katsoi sen toistaiseksi jäävän esimerkiksi toisen kemiläisbändin eli Nicepapin Heli Luokkalan laulutaidoista.

Isoista sanomalehdistä Helsingin Sanomat tarjosi kaksi perin vastakkaista levyarvostelua Arktista hysteriaa -levystä eri kuukausina.

HS:n silloisella Kuva & ääni -sivulla kriitikko Markku Fagerlund antoi vain yhden tähden. Musiikki oli Fagerlundin mielestä ”onnetonta”.

”Soitto on tyttöbändiksi vielä ok, mutta laulu jo ponnetonta piipitystä ja biisit sekalaista paahtamista. Kappaleitten nimet puhukoot puolestaan: Perse palaa, Kiristävä silmä, Pumpzigapumpzi . . .”, Fagerlund kuittasi.

HS:n kulttuurisivujen arvostelun kirjoitti Jukka Hauru ja sävy oli täysin toinen.

”On ihastuttavan raikasta kuulla kunnon suomalaista heviä, speedmetalia. Nuoremman polven hevi on huuto vapauteen”, Hauru ylisti.

”Santa Lucia tulee Kemistä. Kaikki soittajat ovat tyttöjä. He ovat omaksuneet hämmästyttävän taitavasti ja luontevasti speedin ytimen ja tuovat siihen rohkean ilkikurisen oman näkemyksensä. Vanhempaa ihmistä lämmittää erityisesti Perse palaa. Sen klassinen sonaattimuoto nousee huikeaan intensiteettiin”, Hauru jatkoi.

Mape Morottaja muistaa median tosiaan myös tukeneen bändiä, vaikka esimerkiksi maakuntalehdistä yhtye sai lukea joskus vähättelyä biiseistään ja osaamisestaan.


Suurin sukupuoli-ihmettely oli mediassa jäänyt rockin suhteen ehkä jo varhaisemmille vuosikymmenille.

Naispuolisten soittajien yhtyeissä ei olisi pitänyt olla mitään tavatonta enää Tavaramarkkinoiden ja Ilona-yhtyeen sekä suomalaisfestivaaleja ahkerasti kiertäneen raskaan rockin yhtyeen Girlschoolin, The Runaways-yhtyeestä menestyksekkäille soolourille ponnistaneiden Joan Jettin ja Lita Fordin ja vastaavien jälkeen.

”Juuri näin ajattelimme”, Morottaja kertoo.

”Keskityimme musiikkiin, treenasimme hirveästi ja kävimme läpi tyylillisen vallankumouksen suomipopista metalliseen progeiluun vuosina 1988–1992. Poppia ja rockia oli tietysti soitettu ennenkin, mutta soittajiemme virtuoosimainen osaaminen aiheutti suomalaisessa metalli-skenessä kyllä ihmetystä, kun olimme ensimmäisiä tyttöjä siinä genressä.”


Santa Lucian toiminta jäi Morottajan mukaan Arktista hysteriaa -albumin jälkeen ”pienimuotoiseksi”, koska tinkimättömän moniaineksista musiikkia ei todellakaan tehty radiosoittoa tai tarttuvia kertosäkeitä etsien.

”Valitsimme niin, että emme ole valtavirtabändi. Ja ehkä se ehdottomuus on nyt tuottanut sen, että kokoelma julkaistiin ja se kiinnostaa kansainvälisestikin”, Morottaja sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  8. 8

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  9. 9

   Vuoden 1987 Fakta homma -elokuva ennusti 2010-lukua

  10. 10

   Erno kohtasi Timon, ja siitä syntyi jotain poikkeuksellista – Neljä suomalaismiestä kertoo ystävyydestä, joka romuttaa mielikuvan äijäilevistä kaveruksista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää