Kulttuuri

Kun Iivo Niskanen syöksyy maaliin maailmanmestarina, katsoja herkistyy aina uudestaan – Televisio tekee urheilijoista koko kansan sankareita loputtomalla kierrättämisellä

Kunnian päivä -urheiluohjelma vetoaa tunteisiin hyvin samalla tavalla kuin Vain elämää. Tappio sopii sankaritarinaan vain, jos sitä seuraa voitto, sanoo mediatutkija Sami Kolamo

Lahti, 1. maaliskuuta 2017. Meneillään on miesten 15 kilometrin hiihdon ratkaisuhetket. Suomen Iivo Niskanen kaartaa hiihtostadionin loppusuoralle kotiyleisön mylviessä. Suoran tv-lähetyksen kuvassa vilahtaa kasvoille levinnyt irvistys, joka kertoo, että jaloissa ja käsissä painaa, mutta vielä on rutistettava viimeiset kymmenet metrit.

Kello käy – ja pysähtyy viimein aikaan 36.40,0. Niskanen lysähtää kaikkensa antaneena maahan.

Selostaja Tapio Suomisen ääni nousee: ”Tässä on, ystävät hyvät, maailmanmestari. 25-vuotias Iivo Niskanen tekee hurjan tempun kotiyleisön edessä. Pisaraakaan ei jäänyt, mutta ei tarvitsekaan. Siinä on maailmanmestari: Iivo Niskanen, Suomi ja Vuokatti Ski Team, Kainuu!”

Edellä kuvailtu tapahtuma on tuttu monelle Niskasen kultahiihtoa televisiosta seuranneelle penkkiurheilijalle. Se on myös osa MTV3:n Kunnian päivä -ohjelman jaksoa, jossa eletään uudestaan parin vuoden takaista voitonhuumaa.

Ohjelmassa palataan suomalaisurheilijoiden voitonhetkiin vielä kerran. Antero Mertaranta käy kunkin jakson päähenkilön kanssa seikkaperäisesti läpi voitokkaan päivän tapahtumat: mitä tapahtui ennen suoritusta, mitä mielessä liikkui ja ennen kaikkea miltä kaikki tuntui.

Samalla palautetaan mieliin kansallisesti tärkeinä pidettyjä voittoja ja menestyshetkiä: kerrotaan sankaritarinaa.


Kun tapahtumia toistetaan, kierrätetään ja analysoidaan mediassa uudestaan ja uudestaan, tarkoitus on vedota tunteisiin – sekä katsojan että ohjelman päähenkilön, sanoo urheilun ja median suhteisiin perehtynyt mediatutkija Sami Kolamo.

”Sankari saatetaan viedä itse tapahtumapaikalle muistelemaan koettua, käydään läpi karikkoja ja vastoinkäymisiä ennen huippuhetkeä, viedään katsoja aina lapsuuteen saakka tirkistelemään ja käytetään hyväksi kasvutarinakaavaa oppi-isineen ja -äiteineen. Tässä kaikessa televisiota voi kutsua nostalgishenkiseksi tunnekoneeksi.”

Esimerkiksi Kunnian päivässä Niskasen äidin ja isän tunteellisista kertomuksista ja vanhoista valokuvista piirtyy kuva hyvin kilpailuhenkisestä ja tomerasta pikku-Iivosta, jossa – ainakin näin jälkikäteen katsottuna – saattoi nähdä maailmanmestarin idun jo itävän.

Monen silmäkulmassa kimmeltää.

Vaikutelma on hyvin samanlainen kuin artisteihin keskittyvässä Vain elämää -sarjassa, Kolamo huomauttaa. Tunteet ja tunnustaminen nousevat pääosaan, sillä ne luovat aitouden tuntua. Kunnian päivässä on esimerkiksi kohtauksia, joissa urheilija erittelee omia tunteitaan ohjelmaa tehtäessä.

Niskanen yllätetään näyttämällä jaksoon varta vasten videoituja hiihtojuniorien kannustusterveisiä. Ne vahvistavat kuvaa esimerkillisestä idolista, joka on paitsi huippu-urheilija myös huippujätkä.

Dramaturgia on viiltävää: lapsuusmuistojen jälkeen kameran edessä on jälleen mestari-Niskanen, joka katsoo junnujen terveisiä vähän kuin katsoisi omaan menneisyyteensä. Mertaranta nojaa vaativasti kylkeen ja lypsää lisää tunteita: miltä nyt tuntuu?

”On hienoa, että pystyy olemaan roolimalli”, sanoo vaatimaton maailmanmestari.

Tietty nöyryys näyttää pukevan suomalaista urheilusankaria.

Urheilijoita ja artisteja kuvaavat sarjat muistuttavat toisiaan, mutta vain urheilijoihin liittyy sankaruuden teema.

Kolamo arvioi, että yksi syy sille on urheiluun sisäänrakennettu alueiden välinen kilpailu, mikä näkyy esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välisissä jääkiekkomatseissa.

”Urheilusankarit ovat yleensä artistien tavoin myös tähtiä etenkin nykyisessä, läpeensä tuotteistuneessa urheilukulttuurissa, mutta sankaruuden yhteydessä korostuvat teot ja toiminta, joita sankarin edustama yhteisö pitää kunniakkaana ja juhlimisen arvoisena”, Kolamo sanoo.

Kunnian päivä ei ole suinkaan ainoa urheilijoihin keskittyvä tosi-tv-ohjelma. Viime vuosina urheilijoiden huippuhetkiä on muisteltu myös esimerkiksi Teemu Selänteen isännöimässä Supertähdet-ohjelmassa sekä hieman samantyyppisessä Mertaranta ja legendat -sarjassa. Televisiosta ja sen suorista lähetyksistä on samalla tullut vielä aiempaa merkittävämpi urheilusankaruuden rakentaja.

”Televisio tekee sankareita dramaturgiallaan, jossa keskeisessä roolissa ovat lähikuvat, leikkaukset ja selostus. Sankarin sädekehää voimistetaan vielä näissä realityohjelmissa, joissa tuttua tarinaa kerrotaan uudelleen.”

Eri mediat ruokkivat toisiaan ja hyötyvät toinen toisistaan: tähtihetkiä on toistettu tv-kuvissa aika ajoin, ja ne on ikuistettu elämäkertoihin ja lukuisiin haastatteluihin, lehtijuttuihin sekä somen faniteksteihin.

Tietyt urheilusankarien tähtihetket herkistävät monia katsojia vielä vuosienkin jälkeen, ja niitä katsotaan aina uudestaan. Myös Kolamolla on oma suosikkinsa.

”Jalkapallofanina yksi elämäni suurimmista tähtihetkistä on vuoden 1986 Meksikon jalkapallon MM-kisoissa ottelussa Englanti-Argentiina Diego Maradonan yksilösuoritukset. Etenkin kuljetusmaali puolesta kentästä oli henkeäsalpaava. Tätä maalia voi pitää populaarikulttuurin huipputaideteoksena siinä missä Beatlesin parhaita levyjä tai Stanley Kubrickin leffoja.”

Urheilusankareista kertovat ohjelmat ovat nimenomaan voittajien tarinoita. Epäonnistumiselle on vain harvoin sijaa, silloinkin lähinnä myöhemmän voiton alkusoittona.

”Urheilusankarit eivät ole ikuisia kakkosia tai nelosia. Toisaalta sankaritarinan kiinnostavuuden kannalta on merkittävää, jos sankari on joutunut kohtaamaan vastoinkäymisiä urallaan, selviytynyt niistäkin voittajana ja saavuttanut lopulta kunnian hetkensä.”

Niin on myös Iivo Niskasen kohdalla.

Lahden MM-kisoissa pari päivää ennen kultahiihtoaan Niskanen osallistui Sami Jauhojärven kanssa pariviestiin. Kaksikko oli kisassa hyvissä asemissa, kunnes kisan loppuvaiheissa Niskanen kolaroi norjalaishiihtäjän kanssa. Tuloksena oli kolmas sija ja valtava pettymys.

”Te olisitte voittaneet sen kisan ilman törmäystä”, sanoo Mertaranta ja vääntää veistä haavassa. Se on tietysti vain alustusta tulevalle. Katsoja näet tietää, että kaatumisen pilaaman pariviestin harmitus vaihtuu pian 15 km:n kultaan, ja häpeä vaihtuu kunniaan.


Myös voiton symbolista arvoa tuodaan esiin viittaamalla Lahden vuoden 2001 dopingskandaaliin. Niskasen maailmanmestaruus juuri Lahdessa merkitsi, että vuosien takainen dopingtrauma oli viimein käsitelty.

”Aina kun puhutaan kunniasta tai häpeästä, niin silloin mukana on yhteisö, jonka kautta tällaisia tunteita eletään”, Kolamo muistuttaa.

Kunniaa ei voi kokea ilman toisen katsetta. Juuri se katse voi johtaa suorituspaineisiin ja epäonnistumisiin.

Suomessa erityisen sankarillisina on perinteisesti pidetty suuren yleisön suosimia lajeja, kuten hiihtoa ja mäkihyppyä sekä yleisurheilua. Näissä lajeissa tuli menestystä yllin kyllin jo silloin, kun Suomi itsenäistyi ja etsi asemaansa kansakuntien joukossa.

Menestyksen myötä lajikirjo on kasvanut, ja esimerkiksi autourheilijoita ja joukkuelajeja on alettu arvostaa. Jääkiekkoilijat ovat juhlineet pukukopeissaan jo tovin J. Karjalaisen Sankarit-kappaleen soidessa, mutta Susijengi- ja Huuhkaja-brändien myötä myös koripalloilijat ja jalkapalloilijat ovat saaneet mediassa sankaristatuksen.

Erityisen kovassa nosteessa ”sankaruusrankingissa” ovat Kolamon mukaan tällä hetkellä Suomen jalkapallon A-maajoukkue ja heidän joukossaan Teemu Pukki.

”Pukin sankaruudessa tai tähtikuvassa on kiinnostavaa se, miten hänet yhdistetään niin Kotkaan, Suomeen kuin Norwichiin. Norwichin kautta suomalaiset fanit voivat harrastaa meikäläisille tyypillistä ajattelua ’mitä muut mahtavat ajatella meistä’”, Kolamo sanoo.

”Suomalaisten näkökulmasta Pukki on yksi ’meistä’, mutta tekee suurtekoja ’muualla’. Mutta norwichiläisten näkökulmasta hän on myös yksi ’meistä’. Sankaruus voi siis olla rajat ylittävää. Se ei rajoitu vain kansallistunteisiin.”

Kunnian päivä: Iivo Niskanen, MTV3 su 22.9. klo 20.30.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  3. 3

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  6. 6

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  9. 9

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  10. 10

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää