Kulttuuri

Taiteilijat ja aktivistit julistavat ilmastokriisiä koskevan hätätilan – Mikä on julkkisten kannattama Elokapina-liike, joka kannustaa rikkomaan lakia?

Taiteilijat ja kulttuurivaikuttajat ovat lähteneet näkyvästi mukaan ilmastoaktivistiliikkeisiin.

Viik­ko sit­ten
Lon­toon muo­ti­viik­koil­la jouk­ko ak­ti­vis­teja lii­masi itsensä o­viin ja sotki paikkoja tekoverellä. Kuluvan viikon torstaina mielenosoittajat pysäyttivät autoliikenteen valtatiellä kahlitsemalla itsensä pinkkeihin kylpyammeisiin Lontoossa.

Aiemmin keväällä poliisi pidätti 700 ihmistä monta päivää kestäneissä mielenosoituksissa niin ikään Lontoossa.

Extinction Rebellion eli Elokapina-liike on viime kuukausina järjestänyt useita ilmastomielenosoituksia ympäri Eurooppaa.


Nähdäänkö Helsingissä pian jotain vastaavaa? Suomessa Elokapina-liike käynnisti tänään perjantaina kansalaistottelemattomuuteen kannustavan Hätähuutoviikon. Kansalaistottelemattomuus on toimintaa, jossa voidaan rikkoa jotakin epäoikeudenmukaisena pidettyä lakia tai kieltäydytään noudattamasta sitä.

”Olemme seuranneet perinteisiä vaikuttamisen keinoja 1990-luvulta ensimmäisestä IPCC-raportista alkaen ja tulokset ovat surullisenkuuluisat. Nyt onkin jokaisen aika tulla mukaan kansalaistottelemattomuuteen yhteisen tulevaisuutemme takia. Väkivallaton suora toiminta tarkoittaa sitä, että kansalaiset ottavat kantaa suoraan kysymykseen, jonka suhteen he vaativat muutosta”, ryhmän tiedotteessa kerrotaan.

Hätähuutoviikkoon liittyen ryhmä aktivisteja sekä taiteilijoita ja kulttuurialan ammattilaisia kokoontui Eduskuntatalon portaille julistamaan hätätilan perjantaina aamupäivällä.


Elokapinan perustama mutta siitä erillisenä toimiva Kulttuuri julistaa hätätilan -ryhmä aloitti samalla itsenäisen toimintansa. Ryhmä on kerännyt sosiaalisessa mediassa kannatuslistaa. Sen on allekirjoittanut noin 2­500 ihmistä, joukossa muun muassa näyttelijä Tommi Korpela, muusikko-runoilija A.W. Yrjänä ja laulaja Katri Ylander.

Vastaavan brittiläislähtöisen Culture Declares Emergency -vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Radiohead, Mogwai, Imogen Heap ja Suede.

Vetoomuksessa vaaditaan muun muassa medialta ja hallitukselta totuudenmukaista viestintää ekologisen kriisin vakavuudesta, sitovaa lainsäädäntöä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä sekä oikeudenmukaisuutta ja demokraattisuutta julkisessa päätöksenteossa.

”Kyse ei kuitenkaan ole adressista, jonka luovutuksen jälkeen liikkeen toiminta lakkaa. Tämä on vasta toiminnan alku”, taiteilija ja tapahtuma-aktiivi Kaisa Karekallas Kulttuuri julistaa hätätilan -ryhmittymästä kertoo.

Karekallaksen mukaan Kulttuuri-liikkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on myös luoda taiteilijoista yhteisö, joka voi toteuttaa erilaisia luovia projekteja päättäjien painostamiseksi ja ilmastokriisin ratkaisemiseksi.


Väkivallattomaan suoraan toimintaan kannustava Elokapina-liike on innostanut mukaan näkyviä kulttuurihenkilöitä ja taiteilijoita maailmalla. Muun muassa kirjailija Margaret Atwood kertoi HS:lle antamassaan haastattelussa kannattavansa liikettä.

Radiohead julkaisi kesällä OK Computer -levyn demonauhat 18 punnan hintaan ja ohjasi tuotot Extinction Rebellion -liikkeelle.

Miksi juuri taiteilijat ja kulttuurialan ihmiset ovat lähteneet etulinjassa mukaan globaaliin ilmastoliikkeeseen?

”Luulen, että he ovat todella tietoisia asioista ja ymmärtävät käsillä olevan ja vielä pahenevan ilmastokriisin. Usein taiteilijat ylipäätään haluavat toimia ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Moni käsittelee ilmastoaihetta taiteessaan”, Karekallas sanoo.


Extinction Rebellion -liikkeen perusti ryhmä tutkijoita ja aktivisteja vuonna 2016. Sen ensimmäinen kampanja käynnistettiin IPCC-raportin julkistamisen jälkeen loppuvuodesta 2018. Tuolloin Elokapina aloitti toimintansa myös Suomessa.

Toistaiseksi se on esimerkiksi pysäyttänyt liikenteen viideksi minuutiksi Kaivokadulla sekä tukkinut Metsä Groupin sisäänkäyntiväylän Metsä Groupin pääkonttorilla.

Elokapinan toiminta on sitoutunut väkivallattomuuteen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  3. 3

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  4. 4

   VR kehottaa matkustajia varautumaan viivästyksiin, liikenne pääradalla yhä poikki

  5. 5

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   ”Sivistyshistorian suurin mullistus” – Suomen perus­koulujen määrä on puolittunut alle 30 vuodessa, ja tahti uhkaa kiihtyä

   Tilaajille
  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  10. 10

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpin virkarikostutkinnassa – vahvistaa presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasavustuksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  10. 10

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää