Kulttuuri

Taiteilijat ja aktivistit julistavat ilmastokriisiä koskevan hätätilan – Mikä on julkkisten kannattama Elokapina-liike, joka kannustaa rikkomaan lakia?

Taiteilijat ja kulttuurivaikuttajat ovat lähteneet näkyvästi mukaan ilmastoaktivistiliikkeisiin.

Viik­ko sit­ten
Lon­toon muo­ti­viik­koil­la jouk­ko ak­ti­vis­teja lii­masi itsensä o­viin ja sotki paikkoja tekoverellä. Kuluvan viikon torstaina mielenosoittajat pysäyttivät autoliikenteen valtatiellä kahlitsemalla itsensä pinkkeihin kylpyammeisiin Lontoossa.

Aiemmin keväällä poliisi pidätti 700 ihmistä monta päivää kestäneissä mielenosoituksissa niin ikään Lontoossa.

Extinction Rebellion eli Elokapina-liike on viime kuukausina järjestänyt useita ilmastomielenosoituksia ympäri Eurooppaa.


Nähdäänkö Helsingissä pian jotain vastaavaa? Suomessa Elokapina-liike käynnisti tänään perjantaina kansalaistottelemattomuuteen kannustavan Hätähuutoviikon. Kansalaistottelemattomuus on toimintaa, jossa voidaan rikkoa jotakin epäoikeudenmukaisena pidettyä lakia tai kieltäydytään noudattamasta sitä.

”Olemme seuranneet perinteisiä vaikuttamisen keinoja 1990-luvulta ensimmäisestä IPCC-raportista alkaen ja tulokset ovat surullisenkuuluisat. Nyt onkin jokaisen aika tulla mukaan kansalaistottelemattomuuteen yhteisen tulevaisuutemme takia. Väkivallaton suora toiminta tarkoittaa sitä, että kansalaiset ottavat kantaa suoraan kysymykseen, jonka suhteen he vaativat muutosta”, ryhmän tiedotteessa kerrotaan.

Hätähuutoviikkoon liittyen ryhmä aktivisteja sekä taiteilijoita ja kulttuurialan ammattilaisia kokoontui Eduskuntatalon portaille julistamaan hätätilan perjantaina aamupäivällä.


Elokapinan perustama mutta siitä erillisenä toimiva Kulttuuri julistaa hätätilan -ryhmä aloitti samalla itsenäisen toimintansa. Ryhmä on kerännyt sosiaalisessa mediassa kannatuslistaa. Sen on allekirjoittanut noin 2­500 ihmistä, joukossa muun muassa näyttelijä Tommi Korpela, muusikko-runoilija A.W. Yrjänä ja laulaja Katri Ylander.

Vastaavan brittiläislähtöisen Culture Declares Emergency -vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Radiohead, Mogwai, Imogen Heap ja Suede.

Vetoomuksessa vaaditaan muun muassa medialta ja hallitukselta totuudenmukaista viestintää ekologisen kriisin vakavuudesta, sitovaa lainsäädäntöä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä sekä oikeudenmukaisuutta ja demokraattisuutta julkisessa päätöksenteossa.

”Kyse ei kuitenkaan ole adressista, jonka luovutuksen jälkeen liikkeen toiminta lakkaa. Tämä on vasta toiminnan alku”, taiteilija ja tapahtuma-aktiivi Kaisa Karekallas Kulttuuri julistaa hätätilan -ryhmittymästä kertoo.

Karekallaksen mukaan Kulttuuri-liikkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on myös luoda taiteilijoista yhteisö, joka voi toteuttaa erilaisia luovia projekteja päättäjien painostamiseksi ja ilmastokriisin ratkaisemiseksi.


Väkivallattomaan suoraan toimintaan kannustava Elokapina-liike on innostanut mukaan näkyviä kulttuurihenkilöitä ja taiteilijoita maailmalla. Muun muassa kirjailija Margaret Atwood kertoi HS:lle antamassaan haastattelussa kannattavansa liikettä.

Radiohead julkaisi kesällä OK Computer -levyn demonauhat 18 punnan hintaan ja ohjasi tuotot Extinction Rebellion -liikkeelle.

Miksi juuri taiteilijat ja kulttuurialan ihmiset ovat lähteneet etulinjassa mukaan globaaliin ilmastoliikkeeseen?

”Luulen, että he ovat todella tietoisia asioista ja ymmärtävät käsillä olevan ja vielä pahenevan ilmastokriisin. Usein taiteilijat ylipäätään haluavat toimia ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Moni käsittelee ilmastoaihetta taiteessaan”, Karekallas sanoo.


Extinction Rebellion -liikkeen perusti ryhmä tutkijoita ja aktivisteja vuonna 2016. Sen ensimmäinen kampanja käynnistettiin IPCC-raportin julkistamisen jälkeen loppuvuodesta 2018. Tuolloin Elokapina aloitti toimintansa myös Suomessa.

Toistaiseksi se on esimerkiksi pysäyttänyt liikenteen viideksi minuutiksi Kaivokadulla sekä tukkinut Metsä Groupin sisäänkäyntiväylän Metsä Groupin pääkonttorilla.

Elokapinan toiminta on sitoutunut väkivallattomuuteen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen petosjutussa

  2. 2

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja tv-sketsejään

  5. 5

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  7. 7

   Kauppakeskus kuin ektoplasmaa, keskusta kuin Neuvostoliitto: Onko Kauniainen todella niin epäonnistunut, kuin kriitikot väittävät?

  8. 8

   Tämän hetken suurimman hitin takana on australialainen nuori, joka muistuttaa hyvin paljon suomalaispoppari Almaa

  9. 9

   HS-analyysi: Iranin hallitus korotti bensiinin hintaa raha­pulassa ja epä­toivoisena, mutta samalla se ajoi maan vuosi­kymmenten pahimpaan kriisiin

  10. 10

   SAK:n Eloranta: ”Työnantaja haluaa romuttaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää