Kulttuuri

Georgialaiset miestanssijat rakastavat toisiaan ja perinnetansseja pelon varjossa – Ruotsalaiselokuva sai sysäyksen homovihaa pursuneista uutisista

Ohjaaja Levan Akin sanoo, ettei hän olisi voinut tehdä And Then We Danced -elokuvaa, jos asuisi Georgiassa. Ruotsi on nyt lähettänyt elokuvan kilpailemaan Oscareista.

Elokuvaohjaaja Levan Akin on iloista poikaa. Suu käy, naamalta huokuu onni eikä ihme. Ensi-ilta on Cannesissa takana, kaikki on mennyt loistavasti.

Elokuva And Then We Danced kertoo nimensä mukaisesti tanssijoista, liikkeen ilosta. Tanssijalta sorja ohjaaja vähän näyttääkin pikkuhotellin aulan tuolissa.

Murheitakin on.

Akin kertoo, miten Instagramiin tulvii elokuvan jäljiltä kannustavia sydämiä mutta myös vihaviestejä. Siksi ohjaaja joutuu murehtimaan elokuvansa geor­gialaisten näyttelijöiden turvallisuuden puolesta.

Hädästä elokuvanteko alkoikin.

Oli vuosi 2013, ja georgialaistaustainen ohjaaja katsoi kotonaan Ruotsissa uutiskuvia isiensä ja äitiensä maasta. Kuvat järkyttivät. Georgian pääkaupunki Tbilisissä oli järjestetty maan ensimmäinen pridekulkue. Uutiskuvista ei kuitenkaan huokunut uuden ajan vapautta vaan lynkkaushenkeä: väkijoukko jahtasi pridemarssijoita kaduilla.

Akin ymmärsi, että homokammoa lietsoivat ortodoksikirkko ja äärioikeisto. Hän päätti matkata Georgiaan, josta suku oli kerran paennut. Piti tehdä dokumentti.

”Äidinäiti lähti 1920-luvulla Georgiasta ja vanhempani muuttivat Turkista Ruotsiin 1960-luvulla. Georgia on aina ollut minun kulttuuriani ja halusin jakaa maailmalle georgialaisuutta, kaikkea sitä ainutkertaista, mikä ansaitsee tulla kerrotuksi.”

Akin ajatteli, että elokuvalla hän voisi näyttää mihin suuntaan Georgia voisi kehittyä.

Matka johti nyt valmiiseen fiktio­elokuvaan, kun Akin tutustui Instagramin kautta muun muassa tanssija Levan Gelbakhianiin, jonka tarinan elokuva löyhästi kertoo. Hän esittää myös pääroolia.

And Then We Danced kertoo miestanssijoista, jotka rakastavat georgialaisia perinnetansseja sekä toisiaan. Akin kuvaa samalla muuttuvaa Georgiaa: elokuvassa opettaja raivoaa oppilailleen, että georgialaisessa tanssissa ei ole seksiä. Tämä ei ole lambadaa!

Kuvauksissa oli hankalaa, tuli uhkauksia, Akin kertoo. Piti palkata vartija. Georgian kansallisbaletin johto tarjosi apua, jos tarina olisi kertonut heteroista. Lopputeksteistä puuttuu nimiä pelon vuoksi. ”Jos asuisin Georgiassa, en olisi voinut tehdä tätä elokuvaa”, Akin sanoo niin pehmeällä äänellä ja puolihuolimattomasti, että hätkähdyttävät sanat menevät melkein ohi korvien.

Ohjaaja puhuu paljon Venäjän vaikutuksesta Georgiaan. ”Meillä ruotsalaisilla ja suomalaisillahan on myös Venäjän pelkoa, eikö olekin? Ja teillä taitaa olla Suomessa myös Ruotsin pelkoa? Hahaa, olette siinä välissä”, Akin naureskelee.


Akinin mukaan nyky-Georgia on jakautunut, ja Neuvostoliiton varjo näkyy yhä. Vanhempi väki haikailee menneeseen.

”Nuorelle polvelle georgialaiset tanssit edustavat patriarkaalista, alistavaa kulttuuria, jossa he eivät halua olla mukana. Nuori polvi vihaa näitä tansseja, mutta minä halusin elokuvalla näyttää, että ne ovat myös minun kulttuuriani, ja minä olen gay”, Akin sanoo ja päättää lauseensa lennokkaaseen ”fuck youhun”.

Georgialainen musiikki soi elokuvassa, mutta avainkohtauksessa kuullaan jotain ihan muuta: Abban Take A Chance On Me. Se ei yllätä, kun tietää, että Abba oli Neuvostoliitossa suosittu, ja että Akin kuuluu Abba-väen lähipiiriin. Benny Andersson ja tämän poika tukivat jo Akinin edellistä nuorisoelokuvaa.

”Oikeudet olisivat maksaneet varmaan 200 000 dollaria, mutta me saatiin se ilmaiseksi. Laitahan siihen juttuun, että Ludvig Andersson on tässä executive tuottajana. Benny saa aina muutenkin huomiota.”

And Then We Danced la 21.9. klo 18.30 Bio Rex osana Rakkautta ja Anarkiaa. Loppuunmyyty. Teattereissa 18. 10.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Levan Akin


 Ruotsalainen elokuvaohjaaja, syntynyt 1979. Harjoitellut ammattia Roy Anderssonin alaisuudessa.

 Ohjannut kolme elokuvaa, joista And Then We Danced on omakohtaisin. Akin oli nuorena tanssija. Elokuva edustaa Ruotsia Oscar-kisassa vuodenvaihteessa.

 Akinin suku on taustaltaan georgialaista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  2. 2

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  3. 3

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  4. 4

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  5. 5

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  6. 6

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  7. 7

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  8. 8

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  9. 9

   Pasilan Triplaan aukeaa torstaina 250 liikettä: mukana uusia vaateketjuja, surffauskeskus ja luomuruokatori

  10. 10

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  5. 5

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  6. 6

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää