Kulttuuri

Syksyn lastenkirjoissa ollaan pelkojen ja vessajuttujen äärellä – HS poimi kiinnostavia uutuuksia eri ikäisille

Syksyn lastenkirjoissa suosittuja aiheita ovat muun muassa niin lapsia kuin aikuisiakin naurattavat vessajutut, mutta vakavienkin aiheiden ääreen pysähdytään.

Huoli lasten ja nuorten lukuharrastuksen vähenemisestä on puhuttanut kiivaasti tänäkin kesänä. Tammi ja Wsoy kuitenkin tiedottivat elokuussa lastenkirjojen myynnin kasvaneen 35 prosentilla. Osin kiitos kasvusta kuuluu äänikirjoille, jotka ovat tuoneet tarinoiden äärelle uusia kuluttajia, mutta kustantamoiden mukaan myös painettujen lastenkirjojen kasvu on jatkunut.

Myös Otavalta kerrotaan lasten äänikirjamyynnin kasvaneen ”merkittävästi”, eikä fyysistenkään kirjojen myynti ole laskenut.

Kirjakauppaliiton sivuilta selviää, että kesä-heinäkuussa lapset lukivat suosittujen sarjojen jatko-osia, kuten Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja (Otava), sekä Jeff Kinneyn Neropatti-sarjan viimeisin osa Maailman parhaan kaverin päiväkirja (Wsoy).

Elokuussa suosituimman lasten- ja nuortenkirjan paikkaa piti tubettaja Miisa Rotola-Pukkilan Inspiskalenteri by mmiisas (Otava). Seuraavaa kolmea paikkaa pitivät lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneen psykologi Julia Pöyhösen sekä psykologi Heidi Livingstonin Fanni-kirjat. Kumma-kustantamon julkaisemat Fanni ja suuri tunnemöykky, Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari sekä Fanni ja rento laiskiainen keskittyvät vahvistamaan lasten tunnetaitoja.

Syksyn kirjoissa suosittuja aiheita ovat muun muassa niin lapsia kuin aikuisiakin naurattavat vessajutut, mutta vakavienkin aiheiden ääreen pysähdytään. Esimerkiksi pelkoon ja pelkojen voittamiseen keskittyy tänä syksynä useampikin teos, joiden herättämistä ajatuksista lapsen on hyvä jutella aikuisen kanssa.

HS poimi syksyn lastenkirjojen tarjonnasta valikoiman kiinnostavia uutuuksia niin vauvoille, taaperoille kuin alakoululaisille.

Vauvoille ja taaperoille


Sari Airola, Mari Kätkä, Tuomas Kesälä: Hilla ja salaperäinen saarni (Teos)

Pari vuotta sitten ilmestyneestä Hilla ja Liisi -lastenmusiikkikirjasta tuttu Hilla tekee paluun tarinassa, jossa musiikki lomittuu metsän tarinaan. Kirjan ohessa julkaistaan myös cd-levy ja erillinen sovellus, jolla kirjan antia pääsee syventämään.


Kaarina Helakisa, Emmi Jormalainen: Pikku posetiivi (Otava)

Valikoima Kaarina Helakisan rakastettuja loruja ja runoja eri vuosikymmeniltä. Helakisan tuotannon tunnusmerkit, huumori, fantasia ja kielellinen leikittely, ilahduttavat niin lasta kuin loruja ääneen lukevaa aikuistakin.


Elina Hirvonen, Anna ja Iivari Kiiskinen, Mervi Lindman: Prinsessa Rämäpää ja vessasanat (Tammi)

Toisessa Prinsessa Rämäpäästä kertovassa kirjassa prinsessaa jännittää ensimmäinen eskaripäivä. Siksi Rämäpäätä pissattaa koko ajan, ja pää on täynnä pissasanoja. Elina Hirvonen sai idean lapsiltaan Anna ja Iivari Kiiskiseltä ja kirjoitti kirjan yhdessä heidän kanssaan.


Liisa Kallio: Pikku Papun värikäs sirkus (Tammi)

Suositun Pikku Papu -kuvakirjasarjan uusimmassa osassa kilpikonna Papu ystävineen esittelevät sirkustemppuja. Tukevan pahvikirjan värikkäät sivut kestävät pienissä käsissä.


Malin Klingenberg, Sanna Mander: Pierun elämää (Suom. Hannele Huovi, S&S)

Pierujutut naurattavat aina, iästä riippumatta. Runeberg Junior -palkitun Malin Klingenbergin kirjoittamassa ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon saaneen Sanna Manderin kuvittamassa kirjassa pierujutut puetaan riemastuttavien lorujen muotoon, jolloin ne jäävät mieleen erityisen hyvin. Suomalaispierut ihastuttavat myös maailmalla: kirjan oikeudet on jo myyty sekä englantilaiselle Pushkin Pressille että ruotsalaiselle Raben & Sjögrenille.


Ninka Reittu: Silloin kun on superolo (Otava)

Sinä olet superrakas ja Oma rakas supernapa -kirjojen sankareiden kolmannessa kirjassa kaikki tuntuu toisinaan menevän pieleen, mutta harmi ja paha mieli menevät ohi. Hyväntuulen kirjassa on ilmeikkään iloinen kuvitus.


Alex T. Smith: Kaarle lomalla (Suom. Riina Behl, Art House)

Kaarle-koiran seik­kailujen uu­simmassa osassa Kaarle lähtee lomalle merenrantaan. Rentouttava loma muuttuu kuitenkin pian kadonneen aarteen etsinnäksi ja kilpailevien merirosvojen kinasteluksi. Kaarle esiintyy myös Disney Juniorin nimeään kantavassa animaatiosarjassa, joka alkoi Suomessa pyöriä Ylellä heinäkuun lopussa.

Alle kouluikäisille

Satu Kettunen: Mörköjuhlat (Tammi)


Alman perhe on muuttanut uuteen, suureen ja kolkkoon taloon. Alma on varma, että talossa tömistelee mörköjä, mutta isä ja äiti ovat liian kiireisiä kuuntelemaan tytärtään. Alman on siis keksittävä keinot pelon käsittelemiseksi itse. Rudolf Koivu -palkitun Satu Kettusen kuvakirjassa käsitellään pelkoja ja niiden voittamista. Harmonisen syyssävyinen kuvitus on toteutettu kollaasitekniikalla.


Tomi Kontio, Elina Warsta: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

Koira nimeltään Kissa ja ihminen nimeltään Näätä kohtaavat salaperäisen ja jännittävän pienen kissan. Ystävyyttä ja lempeyttä huokuva kertomus peloista ja niiden voittamisesta. 2015 ilmestynyt Koira nimeltään Kissa oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon saajaksi.


Mauri Kunnas: Hurjan hauska unikirja (Otava)

Lastenkirjakonkarin uutuudessa seurataan Herra Hakkaraista seikkailulle halki nukkuvan Tassulan kaupungin. Seikkailun lomassa on tarjolla tietoa nukkumisen tärkeydestä, kun tutustutaan kaupunkilaisten iltarutiineihin ja unensaantia hankaloittaviin tapoihin. Esimerkiksi kirjailija Laihonen ei ole taaskaan malttanut lopettaa kirjoittamista ajoissa, ja liian vähillä unilla päätä särkee.


Saara Vallineva: Ihmeellinen siemen (Bazar)

Eläinystävykset Takku ja Mau löytävät vanhan matkapäiväkirjan välistä siemenen, jonka he päättävät panna multaan kasvamaan. Kun siemen ei suostu yrityksistä huolimatta itämään on edessä matka kauas kaukomaille etsimään mystistä tiikeriä. Nukeilla ja kollaasitekniikalla toteutettu kuvitus ilahduttaa ilmeikkyydellään. Ihmeellinen siemen on ensimmäinen kirja, jonka kuvataiteilija ja kuvittaja Saara Vallineva on myös kirjoittanut itse.

Alakouluikäisille

Laura Ertimo, Mari Ahokoivu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu? (Into)


Tietokirja vastaa lasten kiperiin kysymyksiin ilmaston­muutoksesta ja kertoo, mitä sille voi tehdä. Maan­tieteilijä ja tieto­kirjailija Laura Ertimon teksti saa tukea viime vuonna Oksi-sarjakuvalla ihastuttaneen Mari Ahokoivun kauniista kuvituksesta.

Anu Holopainen: Kilikorven vampyyri (Myllylahti)


Alakoulu­laisille suunnatun Iik!-kauhu­kirja­sarjan toinen osa tuo Sussan ja Sakun vaivoiksi ihka­oikean vampyyrin. Iso­veljen kirjasta löytyvillä ohjeilla varus­tettuina lapset lähtevät vampyyri­jahtiin, jonka aikana he kohtaavat vampyyrin kotoaan karkottaman Valpuri-muorin.

Vuokko Hurme, Anni Nykänen: Karkkikirja. Makeaa faktaa maku- ja aivonystyröille (Wsoy)


Uudessa lapsille suunnatussa Timanttia tietoa -tietokirja­sarjassa tutkitaan asioita, jotka kiinnostavat lapsia. Kuten karkit. Miksi ne maistuvat niin hyvältä? Miten laku, suklaa ja vaahtokarkit tehdään? Anni Nykäsen herkullisen värikkäät kuvat tuovat eloa Vuokko Hurmeen kirjoittamiin toinen toistaan jännittävämpiin tietoiskuihin. Kirja sisältää myös testejä ja karkkireseptejä.


Pauli Kallio & Juliana Hyrri: Kalle, pallo ja sello (Suuri Kurpitsa)

Alakouluikäisille suunnatussa sarjakuvassa Kalle pelaa jalkapalloa ja soittaa selloa, kumpaakin yhtä suurella innolla. Harrastusten yhteensovittaminen aiheuttaa kuitenkin kaikenlaisia kommelluksia, ja syödäkin pitäisi. Muun muassa aikuisille suunnattujen Kramppeja & nyrjähdyksiä- ja FC Palloseura -sarjakuvasakirjoista tunnetun Pauli Kallion teksti sisältää sekä jännitystä että lämpöä, ja Juliana Hyrrin vauhdikas ja heleä piirrosjälki kuvittaa pelaamisen ja soittamisen riemua ilahduttavasti.


Eppu Nuotio, Marjo Nygård: Maailman viimeiset noidat (Bazar)

Leppoisan matalaa profiilia pitäneen maailman viimeisen noitasuvun miellyttävän seesteinen arki häiriintyy, kun suvun kuolleiksi luullut mustat lampaat ryhtyvät aiheuttamaan sekasortoa. Vauhdikkaat juonenkäänteet seuraavat toinen toisiaan, kun koko muu suku ryhtyy pysäyttämään itsekkäitä ilkimyksiä. Marjo Nygårdin ilmeikäs kuvitus yhdistettynä Eppu Nuotion yksityiskohdilla herkuttelevaan tekstiin luo perinteiseen satukerrontaan ilahduttavasti pohjaavan fantasiaseikkailun.


Leena Virtanen, Sanna Pelliccioni: Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit (Teos)

Suomen supernaisia -lastenkirjasarjan toinen osa on kuvitettu elämäkerta taiteilija Ellen Thesleffistä, joka eli itsenäisen elämän ja toi suomalaiseen kuvataiteeseen aivan uudet, rohkeat värit. Samojen tekijöiden viime vuonna ilmestynyt sarjan ensimmäinen, Minna Canthista kertova Minna!-kirja valittiin yhdeksi vuoden kauneimmista kirjoista.

Yläkouluikäisille

Sofie Froysaa, Ulrikke Falch: Tyttövoimaa! Ensiapupakkaus (Suom. Kati Valli, Wsoy)


Skam-sarjasta tutun Ulrikke Falchin ja stand up -koomikko Sofie Froysaan opas tyttönä olemiseen pureutuu sellaisiin aina yhtä ajankohtaisiin kysymyksiin kuin mielenterveysongelmiin, ulkonäköpaineisiin ja sukupuolten epätasa-arvoiseen kohteluun.

Johanna Hulkko: Suojaava kerros ilmaa (Karisto)


Kahdeksas­luokkalainen Kerttu eli Kepa luulee ihmisten näkevän hänestä vain ylipainon. Vasta toisen erilaisen, tikkumaisen Huun, kohtaaminen avaa Kepan maailman ystävyydelle.

Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi)


Lasten- ja nuorten­kirjallisuuden Finlandialla palkitun Raili Mikkasen romaanissa pää­henkilönä on Elli, Minna Canthin seitsen­lapsisen katraan toiseksi vanhin. Vastikään Jyväs­kylästä Kuopioon muuttanut perhe kohtaa uudessa kotikaupungissaan vihapuhetta, mutta toisaalta Kanttilassa vierailee paljon kiinnostavia kulttuuri-ihmisiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  4. 4

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  9. 9

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  10. 10

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää