Kulttuuri

Tallinnassa on nykytaiteen supersyksy – uusin taidekeskus avattiin yli satavuotiaalle sukellusvenetelakalle

Taidekeskus Kain avajaisnäyttely ja Fotokuu-biennaali tarjoavat nykytaiteen ystäville todellisen supersyksyn Tallinnassa. Kai avautui perjantaina vanhassa hallissa, jossa on tehty sukellusveneitä.

Tallinna. Tallinnan uusimman taidekeskuksen nimi Kai tarkoittaa suomeksi laituria. Se on oiva nimi yli satavuotiaaseen sukellus­venetehtaaseen perustetulle nykytaiteen monitoimitilalle.

Perjantaina avajaisia viettänyt Taidekeskus Kai sijaitsee trendikkäällä Noblessnerin alueella, joka on kiinnostava yhdistelmä vanhaa ja modernia arkkitehtuuria, paikallisia yrityksiä, asuinkortteleita ja kulttuurielämää.Tsaarin rakennuttaman, tanskalaisten suunnitteleman hallin sisällä on rakennettu 12 sukellusvenettä. Myöhemmin hallissa on korjattu laivoja. Laivankorjaustoiminta jatkui aina viime vuoteen asti.

Nyt Itämeren rannalla seisova rakennus on kunnostettu alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittavalla tavalla moderniksi nykytaiteen monitoimitilaksi. Sisältä löytyy näyttelytila, auditorio, ja toimisto- ja kokoustiloja.

Keskuksen toiminnan avaa Hanna Laura Kaljon kuratoima Let the Field of your attention... soften and spread out -näyttely, jossa laskeudutaan talven syleilyyn. Näyttelyn päätilassa ei ole lainkaan keinotekoista valaistusta. Ikkunoiden lisäksi valoa saadaan öljylampuista, jotka sytytetään auringonlaskun jälkeen.

Näyttelyn aikataulu elää iltojen pitenemisen mukaan. Kun avajaisiltana aurinko laski noin puoli kahdeksalta illalla, viimeisenä näyttelypäivänä pimeys saapuu jo kello 15.30.

Kaljon mukaan näyttely ­­herää oikeastaan henkiin vasta auringonlaskun jälkeen.

Kaljo kehottaa tutkailemaan italialaisen Andrea Magnanin piirustuksia öljylampun läikkeessä: valon ja kerroksisten piirrosten vuorovaikutus antaa mahdollisuuden tulkitsijan vapaalle assosiaatiolle. Pimeys antaa oikeutta myös tanskalaisen Marie Kølbaek Iversenin videoteosryhmälle Io/I.

Kaljo suosittelee kävijöitä kokemaan näyttelyn kahdesti: valoisaan ja pimeään aikaan. Pääsylippu ­oikeuttaakin kahteen sisäänpääsyyn, ja museo on auki iltayhdeksään.

Kansainvälisen ryhmänäyttelyn kantavana teemana on lepo, paraneminen, sisäänpäin kääntyminen sekä vuodenaikojen ja luonnon rytmien vaikutus kehoon.

Vanhassa sukellusvenetehtaassa toimiminen antaa mahdollisuuden ”sukeltaa syvälle”. On ­aika tutkailla kerroksia sekä itsessämme että ympäristössämme, Kaljo sanoo.

”Kulttuurimme arvostaa saavutuksia ja näkyviä tuloksia, ja siitä seuraa myös loppuun­palamista. Tässä näyttelyssä annamme tilaa asioille, jotka tapahtuvat pinnan alla, sekä hitaille prosesseille ihmisissä ja luonnossa”, Kaljo kertoo.

”Viime aikoina olen pohtinut paljon paranemista, ja sitä, mistä meidän pitää parantua. Talvi antaa luvan levolle. Minua kiinnostaa se, miten keho käyttäytyy, kun se asettuu vuodenajasta toiseen.”

Näyttelyä ei voi kokea kerralla kokonaan. Osa näyttelyn teoksista on nähtävissä vain tiettyinä päivinä, tiettyyn kellonaikaan. Esimerkiksi virolainen Nele Suisalu esittää tanssiperformanssinsa vain viisi kertaa, auringonlaskun aikaan.

Suomalainen Pia Lindman tulee paikalle kahdesti. Toisella kerralla hän tekee kalevalaista jäsenkorjausta ja taiteellista prosessia yhdistävän terapiasession muutamalle etukäteen valikoidulle näyttelyvieraalle. Toisella kertaa hän esittää performanssin.

Koko näyttelyn ajan on kuultavissa Lindmanin äänitaideteos, jota varten hän on ­äänittänyt saamelaisnoidan haudan päälle syntyneen järven vedenalaista äänimaailmaa.

Norjalaisen Elin Már Øyen Visterin ohjelmanumero vie osallistujat kävelylle Kain ympäristöön. Márin kerran järjestettävän kävelyn keskiössä on tietoinen, kehollinen kuunteleminen. Hänen työnsä kritisoi läntistä, patriarkaalista ja ihmiskeskeistä olemisen tapaa, ja innoittuu sen sijaan alkuperäiskansojen, ­queer-tutkimuksen ja monikulttuurisuuden tarjoamista mahdollisuuksista ymmärtää elämää.

Taidekeskus Kain näyttely antaa siis eniten, kun paikalle osuu oikeaan aikaan. Onneksi Tallinnan syksy tarjoaa nykytaiteen ystäville niin paljon ohjelmaa, että tyhjin käsin tuskin jää yhtenäkään päivänä.

Lokakuussa kaksikerroksisessa keskuksessa ovensa avaavat myös kaksi ravintolaa, drinkkibaari ja leipomo. Taidekeskus tekee yhteistyötä paikallisen taide-elokuvateatteri Sõprusin kanssa. Tiistai-iltaisin auditorio muuttuu elokuvasaliksi.

Taidekeskus on perustanut myös kansainvälisen residenssiohjelman kuraattoreille, tutkiville taiteilijoille ja kriitikoille.

Tällainen residenssiohjelma on tekijöiden mukaan aiemmin puuttunut Virosta. Ensimmäiseksi kaudeksi residenssiohjelmaan valittiin 15 tekijää. Hakijoita oli yli 300 yli 60 maasta.

Keskuksen tarkoituksena on yhdistää taide, liiketoiminta, luonto ja luovuus, keskuksen toiminnanjohtaja Kadri Laas-Lepasepp ja taiteellinen johtaja Karin Laansoo kertovat.

He haluavat antaa taiteen ammattilaisille kohtaamispaikan, jossa voi työskennellä, järjestää kokouksia ja luoda uutta. Studiotiloja keskuksessa ei ole, mutta työpöytiä ja kokoustiloja voi vuokrata. Samalla taidekeskus palvelee taiteen ystäviä ja iltakävelyllä syömään poikkeavia ohikulkijoita.

”Keskuksen perustaminen kumpuaa taidekentän tarpeista. Tämä on taideväeltä taideväelle suunniteltu keskus, mutta myös suurelle yleisölle tarkoitettu tila”, toiminnanjohtaja Laas-Lepasepp sanoo.

Laas-Lepasepp ja Laansoo ovat työskennelleet yhdessä jo seitsemän vuotta Viron modernin taiteen kehityskeskuksen nimissä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun heidän työnsä saa pysyvän tilan.

Taidekeskuksen synnyttäminen kesti kolme vuotta. Prosessi oli tekijöiden mukaan melko kivuton, sillä keskuksen takana on paljon tukijoita sekä ammatti­taitoinen työryhmä. Laas-Lepaseppin ja Laansoon lisäksi taidekeskuksen ydinryhmään kuuluu seitsemän muuta naista.

”On meillä kaksi miestä harjoittelijoina. Perinteinen asetelma, jossa miehet johtavat ja nuoret naiset avustavat, kääntyy päälaelleen Kaissa. Se ei ollut mitenkään suunniteltua, mutta niin se on mennyt”, Laansoo sanoo.

Taidekeskus Kain avajaisnäyttely kuuluu viidettä kertaa järjestettävän nykytaidetta esittelevän Tallinn Fotokuu -biennaalin pääohjelmistoon. Se on luonnollista, sillä Laas-Lepasepp on toinen Fotokuu-biennaalin johtajista yhdessä biennaalin taiteellisen johtajan Laura Tootsin kanssa.

He ovat johtaneet Fotokuuta neljä vuotta. Tämän syksyn jälkeen he luovuttavat biennaalin seuraaviin käsiin.

Fotokuun pääohjelmistoon kuuluu kolme päänäyttelyä, kolme elokuvailtaa keskusteluineen sekä taidemessut, jotka järjestetään myös Taidekeskus Kaissa.

Toonts suosittelee taiteen ystäviä nauttimaan Fotokuun kolme päänäyttelyä tietyssä järjestyksessä.

Ensimmäisenä vuorossa on Viron nykytaiteen museossa esillä oleva Heidi Balletin kuratoima ilmastokatastrofia käsittelevä näyttely.

Toinen päänäyttely on Post Brothersien kuratoima Mercury, joka on esillä Tallinnan taidehuoneella. Näyttely käsittelee sitä, kuinka kauas valokuvaaminen tänä päivänä on eksynyt materiaalisista lähtökohdistaan.

Kännykällä napsitut kuvat jäävät nukuksiin puhelinten uumeniin, ne ovat uinuvaa dataa, joka on olemassa ja ei-olemassa samaan aikaan.

Taidekeskus Kai, Peetri 12, Tallinna. Avajaisnäyttely 1.12. saakka, Foto Tallinn -taidemessut 27.–29.9. www.kai.center.  

Tallinn Fotokuu -biennaali 3.11.2019. saakka. www.foto­kuu.ee  

Oikaisu 23.9. klo 14.22: Jutusta korjattiin kaksi nimivirhettä: Nele Suisalun nimi oli kirjoitettu väärin Suisaloksi ja Laura Toots oli virheellisesti Toonts.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Nykytaidetta ja valokuvaa


 Tallinnan Fotokuu-biennaalissa on kolme päänäyttelyä.

 When You Say We Belong To The Light We Belong To The Thunder on esillä Viron nykytaiteen museossa 20.10. saakka. (Põhja pst.35, ti–su klo 12–19)

 Mercury Kunstihoone-museossa 17.11. saakka. (Vabaduse väljak 8, ke–su klo 12–19)

 Kai-keskuksessa esillä oleva näyttely päättyy 1.12. (Peetri 12, ti–su klo 12–21)

 Tallinnan Fotografiskassa on parhaillaan esillä Alison Jacksonin Truth is Dead, Kirsty Mitchellin Wonderland ja Yang Fudongin Moving Mountains.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää