Kulttuuri

Yhdysvaltain tärkeimmät tv-palkinnot jaettu: Game of Thrones sai parhaan draama­sarjan Emmyn, gaalan suurin voittaja Fleabag palkittiin parhaana komedia­sarjana

Keväällä päättynyt Game of Thrones keräsi ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia.

Yhdysvaltain merkittävimmät televisioalan palkinnot, Emmyt, jaettiin Los Angelesissa varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Parhaan draamasarjan Emmyn sai HBO:n fantasiasarja Game of Thrones.

George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan perustuva Game of Thrones, monella mittapuulla maailman suosituin tv-sarja, päättyi keväällä kahdeksanteen kauteensa.

David Benioffin ja D.B. Weissin luoma sarja keräsi tänä vuonna ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia eri kategorioissa: yhteensä 32.

Vaikka Game of Thrones saikin Emmyjen ”päävoiton”, muissa pääkategorioissa palkintoja irtosi vain yksi. Draamasarjan miessivuosan Emmyn sai Tyrion Lannisteria esittävä Peter Dinklage.

Dinklagelle pysti oli jo neljäs, eli hänellä on miessivuosa-Emmyjä nyt enemmän kuin kenelläkään muulla näyttelijällä.

Aiemmin syyskuussa jaettuja Creative Arts Emmy -palkintoja Game of Thrones keräsi tosin kymmenen kappaletta, reilusti enemmän kuin muut ehdokkaat. Sarja palkittiin muun muassa editoinnista, puvustuksesta ja erikoistehosteista.

Game of Thronesin päätöskausi sai kriitikoilta ja faneilta hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi elokuva- ja tv-arvioita keräävällä Rotten Tomatoes -sivustolla sen arvosana on alhaisempi kuin sarjan yhdenkään aiemman kauden.

Suursarjaa on seurattu viime vuodet tiiviisti Jussi Ahlrothin Nyt.fi:n Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa. Kaikki HS:n Game of Thrones -artikkelit löytyvät täältä.

Parhaan komediasarjan Emmyn sai Phoebe Waller-Bridgen luoma brittisarja Fleabag.


Waller-Bridge esittää Fleabagissa myös nimiosaa, masennuksen partaalla keikkuvaa ja irtosuhteita harrastavaa kolmekymppistä lontoolaisnaista. Sarjan toinen ja viimeinen kausi ilmestyi keväällä.

Fleabagista tuli tämän vuoden suurin Emmy-voittaja. Sarja sai pääkategorioissa yhteensä neljä palkintoa.

Waller-Bridge sai myös parhaan komediasarjan naispääosan Emmyn, minkä lisäksi Fleabag palkittiin parhaasta komediasarjan käsikirjoituksesta sekä ohjauksesta. Moniosaaja Waller-Bridge on käsikirjoittanut Fleabagin, ohjauksesta Emmyn sai Harry Bradbeer.

Fleabag on BBC Threen ja Amazon Studiosin yhteistuotanto, ja Suomessa se on katsottavissa Amazon Prime -suoratoistopalvelussa.

Waller-Bridgen näyttelijä-Emmy oli pieni yllätys: vaikka tämän roolisuoritusta Fleabagissa on kehuttu laajalti, monet veikkasivat komediasarjan naispääosan palkinnon menevän tänä vuonna Veep-sarjan Julie Louis-Dreyfusille.


Parhaan draamasarjan käsikirjoituksen Emmyn sai Jesse Armstrong HBO:n Succession-sarjasta. Fiktiivisen mediakonsernin perustajasta Logan Roysta ja tämän perheestä kertovan sarjan toinen kausi sai ensi-iltansa elokuussa.

Parhaasta draamasarjan naispääosasta palkittiin jännityssarja Killing Even Jodie Comer, miespääosasta taas HBO:n Posen Billy Porter.

Killing Eve kertoo psykopaattisesta palkkatappaja Villanellesta (Comer) sekä tätä jahtaavasta poliisista Eve Polastrista (Sandra Oh), joiden välille kehittyy erikoinen suhde. BBC American tuottama sarja on Suomessa katsottavissa HBO:lla.

Luke Jenningsin Villanelle-kirjoihin perustuvan sarjan ensimmäisen kauden pääkäsikirjoittajana toimi Phoebe Waller-Bridge – tässäkin voittajasarjassa hän on siis mukana tekijänä. Killing Even toisen kauden pääkäsikirjoittaja on Emerald Fennell.

Ryan Murphyn, Brad Falchukin ja Steven Canalsin luoma Pose kuvaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen klubikulttuuria New Yorkissa 1980- ja 1990-luvuilla. Killing Eveä ja Posea on molempia tehty nyt kaksi kautta.

Parhaan draamasarjan naissivuosan Emmy meni Netflixin rikossarja Ozarkin Julie Garnerille, vaikka ehdokkaiden joukossa oli kaikkiaan neljä Game of Thronesin näyttelijää.

Ozark sai myös Emmyn parhaasta draamasarjan ohjauksesta. Palkinnon sai Jason Bateman.

Parhaan komediasarjan miespääosan Emmyn sai Bill Hader sarjasta Barry.

Haderin ja Alec Bergin luoma tummasävyinen komedia Barry kertoo ahdistuneesta ammattitappajasta, joka päätyy harrastajateatterin jäseneksi. Hader oli vahva ennakkosuosikki komedia-Emmyn saajaksi.

Palkinnot parhaista komediasarjan sivuosista menivät molemmat The Marvelous Mrs. Maisel -sarjan näyttelijöille. Parhaan naissivuosan Emmyn sai Alex Borstein ja miessivuosan Tony Shalhoub.

Amazonin alkuperäissarja The Marvelous Mrs. Maisel kertoo newyorkilaisesta kotirouvasta Miriam ”Midge” Maiselista (Rachel Brosnahan), joka ryhtyy stand up -koomikoksi.

Shalhoub esittää 1950-luvulle sijoittuvassa sarjassa päähenkilö Maiselin isää Abe Weissmania, Borstein taas Maiselin manageria Susie Myersonia.

Parhaan minisarjan Emmy-palkinto meni HBO:n Chernobylille. Vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta kertovasta realistisesta sarjasta tuli yksi kevään tv-ilmiöistä.

Kaikkiaan Chernobyl sai kolme Emmyä: Craig Mazin palkittiin sarjan käsikirjoituksesta ja ruotsalainen Johan Renck ohjauksesta.


Parhaan minisarjan naispääosan Emmyn sai Michelle Williams sarjasta Fosse/Verdon. HBO:lta valikoimasta löytyvä sarja kertoo kuuluisan koreografi Bob Fossen ja tanssija Gwen Verdonin suhteesta. Williams esittää sarjassa Verdonia.


Parhaasta minisarjan miespääosasta palkittiin Netflixin When They See Us -sarjan Jharrel Jerome. Hän näyttelee sarjassa Korey Wisea, yhtä vuoden 1989 Central Parkin raiskaustapauksesta syyttömänä tuomituista miehistä. HS:n pitkän jutun sarjasta voi lukea täältä.


Parhaasta minisarjan naissivuosasta palkittiin HBO:n levittämän The Act -sarjan Patricia Arquette, miessivuosasta taas A Very English Scandalin Ben Whishaw. Perienglantilainen skandaali -sarjaa esitti Suomessa Yle.

Televisioelokuva-Emmyn sai Netflixin Bandersnatch. Black Mirror -sarjan ”sivutuote” Bandersnatch on niin kutsuttu interaktiivinen elokuva, jossa katsoja voi valinnoillaan vaikuttaa tarinan kulkuun.

Black Mirror -sarjan Charlie Brookerin käsikirjoittama ja David Sladen ohjaama Bandersnatch sai kriitikoilta hieman laimean vastaanoton. Nyt.fi:n jutun Bandersnatchista voi lukea täältä.

Parhaan sketsisarjan Emmyn sai jälleen kerran Saturday Night Live, 45 kautta jatkunut ja vuosikymmenien varrella yli 60 Emmy-palkintoa kerännyt amerikkalainen viihdeinstituutio. Saturday Night Liven Don Roy King sai myös palkinnon varieteesarjan ohjauksesta.

Parhaan varietee-keskusteluohjelmana palkittiin John Oliverin juontama Last Week Tonight With John Oliver. Oman Emmyn sai myös HBO:n arvostetun satiirisen talk show’n laaja käsikirjoittajatiimi.


Parhaana reality-kisasarjana palkittiin 11 kautta jatkunut ja Netflixin valikoimasta löytyvä RuPaul’s Drag Race.

Emmy-gaala järjestettiin Yhdysvalloissa 71. kerran. Kaikki tämän vuoden palkintoehdokkaat löytyvät täältä.

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  4. 4

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi seeproilla on raidat? Japanilaistutkijat maalasivat naudoille raitoja ja paarmat kaikkosivat

  9. 9

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  10. 10

   Minkit löysivät paratiisin Oulun ydinkeskustasta, sitten kaupunki järjesti tehopyynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää