Kulttuuri

Rockin ja taidemusiikin suuri yhdistäjä Christopher Rouse on kuollut

Merkittävä yhdysvaltalaissäveltäjä Christopher Rouse kuoli syöpään 21. syyskuuta. Hän oli 70-vuotias, syntynyt 15. helmikuuta 1949.

Raskas rock on tunnetusti täynnä klassisia vaikutteita, mutta Rouse oli harvinaisen onnistunut esimerkki vaikutteiden kulkemisesta myös toiseen suuntaan. Hän kirjoitti Bonham-teoksen kahdeksalle lyömäsoittajalle oodiksi Led Zeppelin -rumpali John ”Bonzo” Bonhamille ja käytti lähtökohtana Led Zeppelinin When the Levee Breaks -rumpukomppia. Hän lainasi myös esimerkiksi Jefferson Airplanen ja Moby Grapen riffejä tuotannossaan.”Takavuosina sävellyksissäni oli tosiaan rock-lainoja”, hän myönsi Helsingin Sanomille vieraillessaan Helsinki Biennalessa vuonna 1997. Myöhemmin hän jätti lainat vähemmälle, mutta katsoi, että esimerkiksi ensimmäisen jousikvarteton viisi nopeaa osaa heijastivat ”rockin kapinallista in your face -asennetta”.

Rockiin viittasi myös vuonna 2014 kantaesitetty Thunderstuck, jonka Rouse kirjoitti New Yorkin filharmonikkojen residenssisäveltäjänä. Hän seurasi tehtävässä Magnus Lindbergiä ja edelsi Esa-Pekka Salosta. New Yorkin filharmonikkojen entinen musiikillinen johtaja Alan Gilbert ja Salonen muistivat ystäväänsä myös Twitter-viesteissä.
Rouse oli orkestroinnin mestari myös kaikessa hienovaraisessa, mutta huipennukset olivat todella kovaäänisiä ja fortissimot (mahdollisimman voimakkaasti) hän merkitsi poikkeuksellisesti peräti kuudella f-kirjaimella. Vuonna 1985 Indianapolisin sinfoniaorkesterin lyömäsoittaja kirjasi hänestä jopa valituksen työsuojeluviranomaisille, koska hänet oli pakotettu soittamaan Rousen musiikkia.

Aihevalinnoissaan Rouse käsitteli ihmisyyden pimeitä puolia melkeinpä Black Sabbathin sanoitusten kaltaisella perinpohjaisuudella. Eräs hänen konsertoistaan käsitteli ”elämän viimeistä nanosekuntia”, yksi oli omistettu kymmenvuotiaiden lasten tappamalle 2-vuotiaalle James Bulgerille ja Requiem syyskuun 2001 terrori-iskujen uhrien muistolle.

”Kuolema liittyy tavalla tai toisella kaikkiin 1990-luvulla säveltämiini teoksiin. Musiikkini ei kuitenkaan ole pelkästään synkkää”, hän pohti HS:n haastattelussa.

Rouse opetti Eastman School of Musicissa, joka pyysi aikoinaan itseään Jean Sibeliusta opettajakseen. Laitoksella pyöri Rousen mukaan kasku, jonka mukaan kertaalleen jo tehtävään lupautunut Sibelius kieltäytyi jyrkästi kuultuaan, että Yhdysvalloissa oli kieltolaki.

Rouse oli vaativa, mutta inspiroiva opettaja myös New Yorkin Juilliard Schoolissa. Hän luennoi klassisen musiikin lisäksi rockin historiasta ja usutti esimerkiksi sittemmin hyvin menestynyttä oppilastaan Nico Muhlya hyödyntämään tuotannossaan aivan kaikkea kuulemaansa.

Rousella oli neljä lasta. Ensimmäinen avioliitto päättyi eroon ja kolmas sinfonia (2011) sai mottonsa uuden naisystävän Natasha Millerin nimestä muodostetuista nuoteista. Uusi rakkaus ei pehmentänyt musiikkia. Odna Zizhn -teos käsittelee Millerin lapsuudessaan kokemaa seksuaalista hyväksikäyttöä ja nuoruudessaan kokemaa raiskausta. Rouse ja Miller menivät naimisiin vuonna 2016.

Rouse sai urallaan palkintoja Pulitzerista Grammyyn. Hän työsti kuudetta sinfoniaansa vielä kuolinvuoteellaan. Kantaesitys on Cincinnatissa 18. lokakuuta.

Voit kuunnella ja katsoa Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian huipentavalla teemalla alkavan ja Led Zeppelin -tyylisen rumpusoolonkin sisältävän Rousen sävellyksen Der Gerettete Alberich seuraavalta videolta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  2. 2

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot: korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  6. 6

   Australian sanomalehdet mustasivat etusivunsa protestina lehdistönvapauden kaventamiselle

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Lisää pientaloja Helsingin keskustaan, ehdottaa arkkitehti – ehdotus mullistaisi kivikaupungin sisäpihat

  9. 9

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  10. 10

   Anna Perho mokasi Twitterissä, häpesi ja pyysi kasvotusten anteeksi – Nyt hän kertoo, miten kiusalliset keskustelut kannattaa hoitaa ja millaisia seurauksia puhumattomuudella on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää