Kulttuuri

Emil Holmströmin flyygeli on matkannut 1880-luvun Wienistä ja viettänyt sota-ajat kellariin piilotettuna, nyt se soi Kruununhaassa munkkien huoneistossa

Pianisti Emil Holmström rakensi konserttisarjan 1880-luvun Bösendorfer-flyygelinsä ympärille.

Salissa seisoo parimetrinen Bösendorfer-flyygeli, rakennettu Wienissä vuonna 1882.

Sali sijaitsee vuonna 1886 valmistuneessa asuintalossa Ritarikadulla Helsingin Kruununhaassa. Samassa rapussa toimii dominikaanimunkkien ylläpitämä kirjasto, ja veljeskunta on äskettäin entisöinyt myös tämän huoneiston 1800-luvun lopun asuunsa. Täten flyygelikin on ajanmukaisessa ympäristössä.

”Tämä on täydellinen miljöö pienimuotoisten konserttien järjestämiseen”, sanoo flyygelin omistaja, pianisti Emil Holmström. Juuri konsertteja hän aikookin salissa järjestää, ja siksi hänen pianonsa on salissa tilapäismajoituksessa.

Tiistaina alkaa Holmströmin tähän saliin ja tälle pianolle järjestämä konserttisarja, jossa keskitytään 1800-luvun kamarimusiikkiin mahdollisimman autenttisessa ympäristössä ja autenttisilla soittimilla.

”Tällaisessa miljöössä, jonkun olohuoneessa, kamarimusiikkia on tuolloin soitettu. Ei ole tarkoitus larpata 1800-lukua, vaan tavoittaa se yhteisöllisyys, joka syntyy, kun musiikkia soitetaan pienessä piirissä.”

Konserttiyleisöt ovat tottuneet näkemään Holmströmin erityisesti nykymusiikkikonserteissa soittamassa uusinta musiikkia, joten moni voi yllättyä, että hän soittaakin nyt romantiikan ajan musiikkia.

”Kyllähän minulla on esimerkiksi Beethoven ollut aina kaiken sivulla, mutta romantiikkaan olen kasvanut viimeisen 10–15 vuoden aikana”, Holmström sanoo.

Hän kertoo, että romantiikan ajan musiikki on alkanut varsinaisesti puhutella häntä vasta opiskeluaikojen jälkeen hänen alettuaan tutustua tarkemmin aikakauden debatteihin ja säveltäjien välisiin yhteyksiin.

”Meille pianisteille romantiikan ajan musiikki on standardiohjelmistoa, jota on pakko soittaa opintojen aikana, ja usein sitä soitetaan kysymättä, miksi niin tehdään. Opiskeluaikana aloin tehdä paljon uutta musiikkia siksi, että se ottaa kantaa tärkeisiin kysymyksiin. Nyt olen alkanut nähdä samoja piirteitä romantiikassa.”

Innostus vanhempaan musiikkiin alkoi kasvaa Holmströmin kokeiltua muutamia Suomessa olevia 1800-luvun soittimia.

”Rakastuin niihin syvästi ja halusin saada tällaisen soittimen myös itselleni.”

Lopulta hän löysikin projektikuntoisen vanhan soittimen ja päätti ostaa sen. Surkeassa jamassa olleen pianon kunnostusprojekti kesti vuoden. Restaurointityöstä vastasi pianonvirittäjä Elisa Visapää.

”Tämä piano on nähnyt kaikenlaista. Bösendorferin kortiston mukaan se on uutena myyty Unkariin, jossa se on ollut maaseutukartanon soittimena. Sota-aikoina se on viety kellariin piiloon, jotta miehittäjät eivät veisi tai tuhoaisi sitä”, Holmström sanoo.

Vuosien varrella piano on kokenut kovia. Suomeen sen toi unkarilainen pianonvirittäjä, jolla oli tarkoituksena restauroida soitin. Hän kuitenkin myi sen lopulta Emil Holmströmille.

”Kaikki osat olivat onneksi tallella”, Holmström kertoo. ”Tosin monet osat olivat myös rikki.”

Holmströmin pianossa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Vaikka 1880-luvulle tultaessa monet pianonvalmistajat olivat alkaneet kiinnittää kielet vahvaan valurautakehikkoon, tässä Bösendorferissa on metallivahvisteinen puukehys ja suoraan asetellut kielet. Valurautakehikoissa alarekisterin kielet yleensä asetellaan ristikkäin, jotta niistä syntyisi täyteläisempi yläsävelsarja ja muhkeammat bassoäänet.

Holmströmin Bösendorferin suoraan asetellut kielet viittaavat vanhempaan soitinrakennuksen perinteeseen ja synnyttävät suoraviivaisen, puumaisen kuulaan soinnin, joka eroaa suuresti modernin Steinwayn teräksisestä soinnista.

Sointiin vaikuttavat myös Holmströmin pianon vasarat, jotka ovat nahkapäällysteiset kuten modernia pianoa edeltäneissä fortepianoissa. Nykypianoissa vasarat ovat huopaa.

”Kaikupohja oli halki, mutta se on liimattu kokoon. Näin paksua ja tiheäsyistä kaikupohjaa en ole ennen nähnyt, eikä tällaista puuta taida enää kasvaakaan missään”, Holmström sanoo. ”Nämä puuthan ovat kasvaneet ennen teollista vallankumousta.”

Helsinki – Bösendorfer – 1880 -konserttisarjan ensimmäisessä konsertissa esiintyvät pianistit Emil Holmström ja Mirka Viitala, huilisti Niamh McKenna sekä viulisti Eriikka Maalismaa. Angelicum-sali (Ritarikatu 3A) tiistaina 24.9. kello 19.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  4. 4

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  5. 5

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  6. 6

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  7. 7

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  9. 9

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  10. 10

   Republikaanit häiriköivät Trumpin virkarikostutkintaan liittynyttä kuulemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  6. 6

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää