Kulttuuri    |   Kommentti

Amazonin suoratoisto­palvelu on nyt yksi suurista, vaikka harva Suomessa katsoo sitä vielä – Tämän takia se on onnistunut

Amazon on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi kolmesta suuresta suoratoistopalvelusta, ja päihitti Emmyjen määrässä jo Netflixin. Toivottavasti se jaksaa jatkossakin pysyä kilpailussa mukana laadulla, eikä pelkästään dollareilla, kirjoittaa Juho Typpö.

Emmy-palkinnot jaettiin varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Maailman tunnetuim­masta tv-palkinto­juhlasta on tullut yhä enemmän suurten suora­toisto­palveluiden välinen kisa. Eri medioissa vertaillaan joka vuosi, mikä suoratoistojäteistä keräsi milloinkin eniten ehdokkuuksia tai palkintoja.

Tällä kertaa voittaja oli HBO. Keväällä päättynyt suursarja Game of Thrones voitti parhaan draamasarjan Emmyn, ja kaikkiaan pääkategorioista irtosi HBO:lle yhdeksän voittoa.

Mutta omanlaisensa voittaja oli Amazon. Se sai enemmän Emmyjä kuin kertaakaan historiansa aikana, yhteensä seitsemän – ja nousi pääpalkintojen määrässä Netflixin ohi. Netflix sai tyytyä gaalassa viiteen Emmyyn.

(Jos viikko takaperin jaetut, teknisiin suorituksiin keskittyneet Creative Emmyt lasketaan mukaan, oli Amazon vasta kolmas pystien määrässä. Ne laskettuna HBO sai kaikkiaan 34 palkintoa, Netflix 27 ja Amazon 15.)

Amazonin yksinoikeudella Britannian ja Irlannin ulkopuolella levittämä Fleabag voitti parhaan komediasarjan Emmyn ja palkinnot kolmessa muussa kategoriassa. Viime vuoden komediavoittaja, palvelun alkuperäissarja The Marvelous Mrs. Maisel sai molemmat komediasarjan sivuosa -Emmyt. Kolmas palkittu oli Amazonin levittämä A Very English Scandal.

Emmy-menestys oli jälleen yksi virstanpylväs Amazonin Prime Video -palvelulle. Tilaajia sillä oli viime vuonna maailmanlaajuisesti noin 75 miljoonaa, ja ensi vuonna määrä saattaa kasvaa sataan miljoonaan.

Netflix johtaa vielä 150 miljoonalla maailmanlaajuisella tilaajallaan ja HBO on kakkossijalla 140 miljoonalla. Mutta Amazonin voi nyt hyvin laskea niiden joukkoon, yhdeksi ”kolmesta suuresta” suoratoistonimestä.

Amazon Prime Videon kasvu on ollut nopeaa. Amazonin ensimmäiset alkuperäissarjat Betas ja Alpha House ilmestyivät vuonna 2013, nyt palvelulla on omia tuotantoja jo useita kymmeniä.

Toden teolla yritys lähti kisaamaan suoratoistomarkkinoista 2016, kun Prime Video lanseerattiin maailmanlaajuisesti. Samoihin aikoihin Amazon ryhtyi käyttämään tuotantoihinsa hurjia summia.

Esimerkiksi 2016 alkaneen The Grand Tour -autoilusarjan budjetti oli tiettävästi 180 miljoonan euron luokkaa. Suunnilleen saman verran kustansivat toisen lippulaivasarjan, Philip K. Dickin Oraakkelin kirja -teokseen perustuvan scifisarjan The Man in the High Castlen kaksi ensimmäistä kautta.

Ilmeisesti Amazonilla on muutama vuosi sitten päätetty, että Netflixin ja HBO:n rinnalle on päästävä mahdollisimman nopeasti. Sellainen vaatii resursseja, joita harvalta yrittäjältä löytyy.

Amazonilla pääomaa luonnollisesti on.

Se pyörittää maailman suurinta verkkokauppaa ja on ohessa kasvanut yhdeksi maailman suurimmista teknologiayrityksistä. Liikevaihto on kymmeniä miljardeja vuodessa, ja Amazonin perustaja Jeff Bezos yli sadan miljardin omaisuudellaan maailman rikkain ihminen.

Niinpä kuvaan sopiikin, että parhaillaan Amazon työstää maailman kalleinta tv-sarjaa. Tulevan Taru sormusten herrasta -sarjan on arveltu maksavan noin miljardi dollaria.

Suomessa Amazon on vielä yllättävän heikosti tunnettu. Läheskään kaikissa sen valikoiman sarjoissa ja elokuvissa ei ole edes suomenkielisiä tekstejä.

Prime Videon valikoima on silti mielestäni erinomainen. Amazonin parhaat alkuperäissarjat, kuten The Man in the High Castle, Transparent ja etenkin viime vuonna debytoinut loistava trilleri Homecoming vetävät helposti vertoja kilpailijoiden parhaimmistolle. Kiinnostavia uutuuksia ilmestyy säännöllisesti, kuten tämän syksyn mainio supersankarisatiiri The Boys.

Prime Videon elokuvavalikoima eroaa myös muista palveluista edukseen. Se sisältää pelkän Hollywood-viihteen ohella runsaasti historian hämäristä kaivettuja kulttielokuvia, joita on muualta vaikea löytää.

Sellaiset eivät tietenkään suuria massoja hetkauta, mutta itselleni tämäkin Prime Videon puoli on ollut yksi syy jatkaa palvelun tilaamista – vaikka emoyhtiöstä voikin olla montaa mieltä.

Tulevina vuosina tilanne suoratoistomarkkinoilla on kovenemassa entisestään, kun kuluttajien kuukausimaksuista tulevat kilpailemaan yhä useammat yrittäjät. Oman suoratoistopalvelunsa aloittavat lähiaikoina esimerkiksi Disney, Apple ja NBC-kanava. Mukana apajilla ovat tietysti vielä eri maiden omat maksulliset tv-palvelut.

Amazon ehti iskeä mukaan suoratoistokisaan ennen pahinta ruuhkaa, ja yhtiö on rakentanut Prime Videolle jo vahvan pohjan. Taru sormusten herrasta -projekti näyttää, että jatkossa se aikoo pysytellä kilpailussa mukana ainakin yhdellä valttikortilla: rahalla.

Nyt Emmyissä menestyneet Fleabag ja The Marvelous Mrs. Maisel eivät kuitenkaan ole tehostespektaakkeleita, vaan taitavasti kirjoitettua, rohkeaa ja inhimillistä (komedia)draamaa.

Niiden, Homecomingin ja muiden Amazonin pienimuotoisten helmien kaltaiset teokset voivat olla yllättävän arvokkaita suoratoistosodassa. Toivottavasti Bezos dollareineen muistaa sen myös tulevaisuudessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  3. 3

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  7. 7

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää