Kulttuuri

Lukemisen eriarvoisuus näkyy vankilassa – Lukupiiri voi sytyttää innon kirjoihin, kertoo Sörkan vankilan kirjastovastaava

Vankilassa kirjoihin tarttuu vain vähemmistö, kertoo Helsingin vankilan kirjastotoiminnasta vastaava Matti Merivirta.

Huoli suomalaisten lukemisesta nousi jälleen esiin loppukesällä.

Suomi on yhä lukutaidon kärkimaita, mutta hajonta on nykyään suurta. Parhaiden lukijoiden määrä on kansainvälisesti huipputasoa, mutta samalla heikkojen lukijoiden osuus on suomalaisittain merkittävä, kertoo Lukukeskus. On siis merkittäviä eroja siinä, miten hyvin teksti avautuu eri ihmisille.

Lukemisen ja lukutaidon eriarvoisuus näkyy vankilassa, missä kirjoihin tarttuu selvä vähemmistö.

Helsingin vankilan kirjastotoiminnasta vastaava Matti Merivirta on todistanut tämän työssään: Sörkan vankilassa kirjastoa hyödyntää vangeista noin 25 prosenttia.

Merivirta kertoo, että tämä neljäsosa koostuu ihmisistä, jotka ovat löytäneet lukemisen jo ennen vankilaa. Vaikka voisi luulla, että vankilassa moni alkaa lukea kun on aikaa, niin todellisuudessa lukuharrastus on vaikea aloittaa vankeudessa muun muassa haastavan ympäristön vuoksi.

”Se [kirjaston käyttäjät] on se porukka, joka on löytänyt lukemisen muualta ja on siihen sosiaalistunut – ja oppinut keskittymään, vaikka olisi joitain häiriötekijöitä ympärillä”, Merivirta sanoo.

Uusia lukijoita vankilassa on pyritty tavoittamaan erilaisilla lukupiireillä. Merivirran mukaan niissä onnistutaan joskus sytyttämään into lukemiseen.

”Tarinan löytäminen ei ole helppoa – ennen sitä lukeminen on mekaanista. Se on pitkällinen prosessi, joka ei synny yhdellä tai kahdella [lukupiiri]kerralla. Pääsemme näkemään orastavan alun”, Merivirta kertoo.

Sysäyksenä lukemisen pariin voi toimia havainto siitä, mitä toinen vanki on saanut irti kirjasta.

”Kun kirjoista keskustellaan ja vankitoveri kertoo, miten hän on tulkinnut teoksen, muut saattavat reagoida siihen: ’Aijaa, löysit tuollaistakin sieltä’. Pikku hiljaa tarina ja tarinallisuus saattaa avautua.”

Merivirta on tallentanut muun muassa lukupiirikokemuksia elokuussa julkaistuun kirjaansa Sörkan muurin varjossa (Avain). Niistä kertovat Merivirran ohella muut ohjaajat.

Vangit eivät olleet hiljaisia vaan suuri osa oli kovastikin äänessä heti tilaan tullessaan. Voisi sanoa, että oli jopa juhlan tuntua, kuvailee anonyymi vetäjä yhtä lukupiirikokoontumista.

Ääneen Merivirran kirjassa pääsevät myös Sörkan vankilan kirjaston asiakkaat, vankitovereille laadittujen kirjavihjeiden ja -arvostelujen sekä kahden henkilökohtaisen kirjoituksen kautta.

Esiin nousee kirjoja, joita ei ehkä odottaisi löytävänsä miesvankilan lukuarvioista.

Henriikka on ammatiltaan äidinkielen opettaja. Sitä ei huomaa ja se, jos mikä, on positiivista. Kieli on on räävittömän hyvää, se on rentoa, hauskaa ja helppoa, kirjoittaa toinen vanki Henriikka Rönkkösen kirjasta Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita.

Kirjaston arjen nähnyt Merivirta haluaa hälventää turhia stereotypioita siitä, mitä vangit lukevat.

”Se, mitä luetaan, ei poikkea suomalaisten lukemisesta ylipäätään: Dekkarit ja jännityskirjallisuus ovat meilläkin luetuimpia. Ihan samanlaisia rikoskirjoja, joissa poliisi on sankarina, vangit lukevat”, Merivirta sanoo.

Valtakunnallisia myyntilistoja heijastelevien suosikkigenrejen lisäksi vankilan kirjastossa näkyvät erilaiset asiakasryhmät. Jotkut ahmivat fantasiakirjallisuutta ja toiset tietokirjoja.

Sörkan muurien sisällä näkyvät myös tutut ilmiöt siitä, miten kiinnostus tiettyihin kirjoihin usein herää.

”Toiveet lähtevät siitä, mistä muidenkin ihmisten: Se kiinnostaa, mistä media kertoo. Esimerkiksi artikkeli jostain kirjasta Helsingin Sanomissa herättää pyyntöjä sen hankkimisesta valikoimaan”

Vankilakirjaston arki ei juurikaan eroa muista kirjastoista.

”Turvallisuuteen täytyy jatkuvasti kiinnittää huomiota, ja se tuo oman pienen lisänsä. Varsinainen kirjaston ydintoiminta ei kuitenkaan poikkea normaaleista kirjastoista mitenkään”, Merivirta toteaa.

Hankintojen haarukointi on kirjastonhoitajan mukaan hieman helpompaa kuin muissa kirjastoissa – yhteys asiakkaisiin on nimittäin tavallista tiiviimpi.

”Palaute siitä, mitä luetaan ja mitä halutaan, saadaan hyvin suoraan ilman välikäsiä”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  9. 9

   Alkoholismia, aidsia, musertavia loppuja – Miksi homoelokuvien hahmoille käy aina huonosti?

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää