Kulttuuri

Kun ystävä teki itsemurhan, Viv Groskop kaivoi suurten venäläiskirjailijoiden viisaudet esiin – syntyi tavallista syvällisempi self help -opas

Koomikko Viv Groskopin kirja itkettää ja naurattaa ja madaltaa kynnystä tarttua suurenmoiseen kirjallisuuteen. HS kokosi kootut opit yhdestätoista suuresta venäläisklassikosta.

”Heräämme todella eloon sisimmässämme vain silloin, kun elämme muita varten.”

”Ylpeys itsestä ja itsensä rakastaminen ovat väärin.”

”Työ itsessään ei ole hyve, mutta se on hyveellisen elämän olennainen edellytys.”

Nämä ohjeet (joista toinen on itsensäpaapomisen aikakaudellamme hyvin epämuodikas) ovat suuren venäläisklassikon Leo Tolstoin toimittamasta kokoelmasta Put zizni (Elämäntie).

Tämä sai brittiläisen journalistin Viv Groskopin (s. 1973) aivot raksuttamaan. Erilaiset self help - ja elämäntaito-opastukset ovat kirjamarkkinoilla ja lifestyle-journalismissa perin suurta huutoa.

Mitä jos elämäntaito-oppaan kokoaisikin venäläisklassikkoja lukemalla?

Groskop on myös stand up -koomikko, ja hupia lupaa hänen kirjansa suomennoksen nimi Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista. (Atena 2019, suomennos Heli Naski).

Kirja on kuitenkin varsin vakava rakkaudentunnustus venäläisklassikoille, kuten alkukielinen nimi The Anna Karenina Fix osoittaa.

Groskop osoittautuu taustaltaan venäjän kielen maisteriksi, joka on asunut Venäjällä ja lukenut klassikkoja myös alkukielellä. Se auttaa esimerkiksi Aleksandr Puškinin nauttimisesta, koska Puškinin venäjän runollisuus hyväilee korvia.

Groskop kuitenkin korostaa, että venäläisklassikot eivät ole erityisen vaikeatajuisia ja vain vihkiytyneille avautuvia.

Groskop on myös entinen ”wannabe-venäläinen”, joka unelmoi pitkään, että hänen erikoinen sukunimensä olisi venäläistaustainen. Kirjassa hän nivoo mukaan omia elämävaiheitaan vuoroin itkettävillä ja naurattavilla tavoilla.

Vakavinta omakohtaista antia on tarina vuodesta 1992, jolloin Groskop oli opiskelijavaihdossa Pietarissa ja tutustui karmivalla tavalla venäläiseen kohtalokäsitykseen.

Ystäväpiirin nuori nainen oli tehnyt itsemurhan, ja Groskopia pyydettiin tuomaan länsimaisia meikkejä hautajaisiin. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kaikesta oli yhä pulaa, ja Groskop meikkeineen vietiin ensin ruumishuoneelle alastomien vainajien keskelle, jotta itsemurhan tehneen nuoren naisen kasvot saatiin hautajaisissa edustuskuntoon.

Groskop tietysti ahdistui, mutta löysi lohtua ja avaimen venäläiseen kohtalokäsitykseen Boris Pasternakin Tohtori Živago -klassikosta.

”Miksi hän kuoli silloin ja minä olen yhä elossa? Tohtori Živagon vastaus on säälimätön. Se on yhteensattumaa. Se on kohtaloa. Se on silkkaa tuuria. Miten sen kanssa selviytyy elämässä? Ei auta kuin jatkaa eteenpäin.”

Hieman samanlaisen opetuksen hän saa Leo Tolstoin Anna Kareninasta, joka alkaa kuolemattomalla lauseella: ”Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan.

Anna Karenina kysyy tempautuessaan junan alle elämänsä viimeisenä sekuntina: ”Mitä minä teen. ”Miksi?”

Groskopille Tolstoi tuntuu sanovan, että nämä kysymykset on kysyttävä ennen kuin on liian myöhäistä.

Ihmisen ei myöskään kannattaisi keskittyä henkilökohtaiseen epätoivoon eikä miettiä omaa onnensa tai onnettomuutensa määrää kovin päätoimisesti.

Kepeämpään sävyyn hän kertoo rakastuneensa kuolettavasti 21-vuotiaana odessalaisen rockyhtyeen soolokitaristiin. Yhteisen alkoholipitoisen illan jälkeen hän haastoi unelmiensa rockmuusikon öiseen naku-uintiin rannalla.

Hän kirmasi alasti likaiseen veteen ja kääntyi vain huomatakseen, että odessalainen komistus lampsi jo välinpitämättömästi kaukaisuuteen.

Nyt parannuskeinoksi löytyi Ivan Turgenevin empaattinen ja itseironinen yksipuolisen rakkauden kuvaus Kuukausi maalla.

Totuus hänen omasta syntyperästään paljastui lopulta Groskopille. Sukunimi ei viittaa Venäjään vaan jiddišiin ja puolanjuutalaisiin juuriin. Silloin hän tarttui uudelleen Tolstoin Sotaan ja rauhaan ja oppi suhtautumaan identiteettiin joustavammin.

”Sen ei tarvitse olla täydellinen, eikä sen tarvitse olla muuttumaton. Se ei perustu sukujuuriin, vaan siihen, mitä tekee”, hän pohtii.

Kepeäksi naamioidun kirjan perimmäinen tarkoitus on tietenkin madaltaa kynnystä tarttua suurenmoiseen kirjallisuuteen.

Samassa hengessä kokosimme yhden Groskopin oivalluksen jokaisesta kirjan käsittelemästä yhdestätoista klassikosta sekä HS-arkistosta löytyneitä kriitikoidemme näkemyksiä kolmelta eri vuosisadalta.

Jokainen yhdestätoista klassikosta ansaitsee lukusuosituksen, eikä yksikään niistä tyhjene yhdellä lukukerralla.


1. Leo Tolstoi. Anna Karenina. Kuinka tutustua todelliseen itseesi Tai: Älä heittäydy junan alle.

Groskopin oivallus: ”Elämä on pohjimmiltaan käsittämätöntä. Meidän täytyy etsiä epätoivoisesti elämän tarkoitusta. Joskus pääsemme lähelle sitä, mutta enimmän aikaa olemme pettyneitä, ja sitten kuolemme. Sori siitä.”

HS (Päivälehti) 1898: ”Sukupuolisuhde on niin pyhä, että sitä vastaan ei saa rikkoa, väittää Tolstoi. Vaikka voikin ajatella avioliittoelämää ilman rakkautta velvollisuuden ja rehellisyyden perusteilla, on mahdotonta ylläpitää sitä pelkästään rakkaudella. Rakkaus kuolettaa itsensä omalla tulellaan. Jos onneton nainen on liian rehellinen alentuakseen tavanomaiseksi kevytmieliseksi naiseksi, on vain yksi keino olemassa: kuolema.”

Tilaajat voivat lukea Päivälehden artikkelin vuodelta 1898 kokonaisuudessaan HS.fi/aikakone-palvelusta syöttämällä päivämääräksi 8. syyskuuta 1898, tekemällä Aikakoneen haku -kohdassa esimerkiksi sanahaun Tolstoi 1898 tai suoraan tämän linkin takaa.


2. Boris Pasternak: Tohtori Živago: Kuinka hyväksyä se, mitä elämä heittää eteesi Tai: Älä jätä vaimoasi, kun hän on raskaana.

Groskopin oivallus: ”Mitä eroa on kohtalolla ja mukavuudella? Ei paljon mitään. Ja useimmat meistä menevät yli siitä, missä aita on matalin. Katsoessamme taaksepäin mietimme: Jess, näin tämän kuuluikin mennä. Se oli kohtalo! Tosiasiassa asiat menivät niin kuin menivät siksi, että olemme moraalisesti heikkoja ja laiskoja.”

HS 1958: ”Vain suggestiivisen kuvan ansiosta, josta passiivisen, väistyvän Hamletin ollako vai ei -varjo lankeaa pitkänä ja tummana yli koko romaanin, Boris Pasternakia voisi sanoa suureksi kirjailijaksi. Hamlet merkitsee erästä tärkeää avainta Tohtori Zhivagon ajatukseen. Keskitetysti teosta tältä kannalta voi sanoa vanhan regime’in aikaisen sivistyneen keskiluokan tragediaksi.”

Voit lukea HS-kriitikko Toini Havun koko artikkelin HS.fi/aikakone-palvelusta 24. lokakuuta 1958 sivulta 6 tai tämän linkin takaa.


3. Anna Ahmatova: Requiem. Kuinka olla optimistinen epätoivoisessa tilanteessa Tai: Älä käytä puristavia kenkiä vankilavierailuilla.

Groskopin oivallus: ”Ahmatovalla on enemmän munaa kuin Hunter S. Thompsonilla, Norman Mailerilla ja Ernest Hemingwaylla yhteensä. Hän huijasi KGB:tä sen omassa pelissä.”

HS 1992: ”Ahmatovan Requiem-sikermässä häväisty kaupunki riippuu kuin hyödytön lisäke vankiloidensa ulkopuolella. Requiemissa kaupunki ei kykene vastustamaan ajan irrationaalista pahuutta eikä suomaan henkistä pakopaikkaa.”

Requiem suomennettiin kokonaisuudessaan vasta vuonna 2008. Lue Marja-Leena Mikkolan Ahmatova-essee vuodelta 1992 tämän linkin takaa.


4. Ivan Turgenev: Kuukausi maalla. Kuinka selviytyä yksipuolisesta rakkaudesta Tai: Älä rakastu parhaan ystäväsi vaimoon.

Groskopin oivallus: ”Hän on verraton kyvyssään kuvailla tiettyjen tilanteiden tragikoomista todellisuutta. Ja pelkästään kuvailemalla asioita sellaisina kuin ne todella ovat hän kertoo totuuden elämästä selvemmin kuin mikään hyvää tarkoittava neuvo.”

HS 1981: ”Turgenev osoittautuu paremminkin venäläiseksi Marivauxiksi kuin kuivemmaksi Tšehovin painokseksi.”

Kuukausi maalla -näytelmä oli pohjana myös Tampereen teatterikesän unohtumattomalle Andriy Žoldakin ohjaukselle Rakkauden kuukausi vuonna 2004. Esityksen arvio löytyy tämän linkin takaa.


5. Aleksandr Puškin: Jevgeni Onegin. Kuinka olla olematta itsesi pahin vihollinen Tai: Älä tapa parasta ystävääsi kaksintaistelussa.

Groskopin oivallus: ”Me kaikki vahingoitamme joskus itseämme omilla teoillamme. Emme mahda sille mitään. Mutta ehkä se, että näemme jonkun toisen tekevän niin, säästää meidät toistamasta samaa virhettä.”

HS 1925: ”Runoilijan aivan pinnallisten suhteiden synnyttämistä mitä ihanimmista runoista voitaisiin luetella kuinka monta esimerkkiä tahansa. Kuului vain siihen kirjalliseen Byronimaiseen asennoimiseen, jonka Pushkin v. 1820 omaksui, tehdä tunne-elämänsä syvän intohimon hävittämäksi ja muka mahdottomaksi uuteen rakkauteen.”

Voit lukea HS:n artikkelin Puškin-tutkimuksesta Neuvostoliitossa HS.fi/aikakone-palvelusta 29. kesäkuuta 1925 sivulta 5 tai tämän linkin takaa.


6. Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus. Kuinka ratkaista sisäinen ristiriita Tai: Älä tapa vanhoja naisia rahasta.

Groskopin oivallus: ”Dostojevski ei olisi pitänyt elämäntaito-oppaiden nykyisestä jumalattomasta suosiosta, ja hän olisi ehdottomasti vihannut R. Kellyn hittibiisiä I Believe I Can Fly. [Päähenkilö] Raskolnikovin ongelma oli juuri se, että hän uskoi voivansa koskettaa taivasta. . . eikä siitä seurannut hänelle hyvää.”

HS 1927: ”Tämä läpitunkeva kriminalistinen tutkielma onkin se teos, jolla Dostojevski aloitti menestyksensä Europassa – – tuo hänen kurjimmissakin ihmisissään esiin leimahtava ylpeys tehosi voimakkaasti Nietzscheen (eikö Raskolnikovissa ole jo kehitetty yli-ihmisen idea) ja sai hänet pitämään Dostojevskia ’ainoana kirjailijana, jolta olen oppinut jotain’.”

Voit lukea Lauri Viljasen koko Dostojevski-kirjoituksen HS.fi/aikakone-palvelusta 3. huhtikuuta 1927 sivulta 16 tai tämän linkin takaa.


7. Anton Tšehov: Kolme sisarta. Kuinka elää tunteen kanssa, että ruoho on aina vihreämpää toisella puolella Tai: Älä jauha koko ajan Moskovasta.

Groskopin oivallus: ”Sinne tänne pitkin Kolmea sisarta sirotellut pienet vihjeet tuntuvat minusta merkitsevän, etta se ”kauhea”, ei-moskovalainen paikka, josta löydämme itsemme, ei ehkä olekaan ihan niin paha kuin minä sitä pidämme –  – sisarten kaipuu Moskovaan on eräänlainen ensimmäisen maailman ongelma.”

HS 1954: ”Vuosisadan vaihteessa syntyi Tshehovin suurin ja monisäikeisin näytelmä Kolme sisarta. – – Tshehov oli ennen kaikkea taiteilija, niin novelleissaan kuin näytelmissään. Kaikki tarkoituksellisuus, paisutus, korulause, propaganda olivat hänelle vierasta ja vastenmielistä.”

Lue Eino Kaliman koko kirjoitus HS.fi/aikakone palvelusta 15. heinäkuuta 1954 sivulta neljä alkaen tai tämän linkin takaa.


8. Aleksandr Solženitsyn: Ivan Denisovitšin päivä. Kuinka jaksaa eteenpäin, kun kaikki menee pieleen Tai: Älä unohda viedä lusikkaa vankilaan.

Groskopin oivallus: ”Jos yksi hänen teostensa suurista opetuksista on, että suurista vastoinkäymisistä huolimatta pitää vain jatkaa sinnikkäästi, tämä oppi on – ironista kyllä – todella tarpeen, jotta jaksaa lukea mitään hänen kirjoittamaansa. Jopa hänen maanmiehensä ovat samaa mieltä.”

HS 1963: ”Solzhenitsynin kertomus ei ole merkittävä ainoastaan sen takia, että se kuvaa aivan uutta aihetta (Stalinin ajan keskitysleirin elämää) ja osoittaa uudella tavalla sen, mihin yksilön palvonta johtaa. Ennen kaikkea tämä kertomus on merkittävä koko taiteellisen rakenteensa puolesta osoittaessaan taiteen totuudellisuuden ikuisen arvon formalististen, modernististen pyrkimysten rinnalla.”

Voit lukea Aleksander Tvardovskin kirjoituksen Neuvostokirjallisuuden nykyvaiheesta neuvostokirjailijan silmin HS.fi/aikakone-palvelusta 13. toukokuuta 1963 sivulta 4 alkaen tai tämän linkin takaa.


9. Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan. Kuinka vaalia huumoria elämässä Tai: Älä jää raitiovaunun alle puhuttuasi Saatanan kanssa.

Groskopin oivallus: ”Bulgakov kuvailee yhteiskuntaa, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Ihmiset valehtelevat rutiininomaisesti. – – Usein ainoa tapa selviytyä hengissä on olla kiinnittämättä huomiota epäkohtiin – ja ihannetapauksessa veistellä vitsejä kaiken kamaluudesta.”

HS 2007: ”Saatanan temput antoivat samalla mahdollisuuden viitata vaiettuun pelkoon: siihen, että jos unohtaa varovaisuuden – tai naapuri kantelee asuinpinta-alan toivossa – katoaa kuten niin moni muu.”

Lue Hannu Marttilan koko arvostelu Bulgakovin pokkaripainoksesta tämän linkin takaa.


10. Nikolai Gogol: Kuolleet sielut. Kuinka välttää tekopyhyyttä Tai: Älä osta olemattomia maaorjia halutessasi rikastua nopeasti.

Groskopin oivallus: ”Gogol näyttää meille, mitä meidän pitäisi todella varoa. Hurskastelijat, huijarit ja kieroilijat ovat karismaattisia ja pahuksen hyvää seuraa.”

HS 1939: ”Gogol on jokapäiväisyyden nerokas ikuistaja. Kuolleissa sieluissa hän on mestarin kädellä tehnyt triviaaleimman poroporvariuden taiteellisesti ilmeikkääksi.”

Lue Lauri Viljasen mittava essee Gogolin sata vuotta täyttäneestä kirjasta ja sen suomennoksesta HS.fi/aikakone-palvelusta 21. toukokuuta 1939 sivulta 12 alkaen tai tämän linkin takaa.


11. Leo Tolstoi: Sota ja rauha. Mistä tietää, mikä elämässä on tärkeää Tai: Älä yritä tappaa Napoleonia.

Groskopin oivallus: ”Jos jaksaa sinnikkäästi jatkaa ja istua läpi tylsien kohtien ja löytää ihmisiä, joiden puolesta taistella ja asioita, joista innostuu palavasti, se on outo ja upea kokonaisuus. (Huomaatko? Tämä pätee yhtä hyvin Sotaan ja rauhaan kuin elämään. Niin nokkelaa. Ei minun keksintöäni. Vaan Tolstoin.)”

HS 2019 ”Rauhanaate henkii jo Tolstoin varhaisessa novelli­kokoelmassa Sevasto­polin kertomuksia, mutta 1860-luvulla syntynyt, historian­filosofinen Sota ja rauha nostaa pasifismin jopa pääosaan.”

Lue Antti Majanderin lauantaiessee Sodasta ja rauhasta ennen ja nyt tämän linkin takaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Muistatko, kun Noriko olikin Outi

  3. 3

   Nyt Ruotsista tuodaan muitakin kuin isoja diesel-autoja: Lempääläläismies haki vähän ajetun Teslan ja moni muu lataushybridin

  4. 4

   Al-Holin leirillä useita kertoja vieraillut ruotsalaiskirurgi pelastaisi lapset ja veisi äidit oikeuden eteen

  5. 5

   Opettaja kyllästyi, kun oppilaat harhautuivat tunnilla someen ja teki testin: Auttaako käsinkirjoittaminen oppimaan?

  6. 6

   Star Warsin yli 40 vuotta kestänyt saaga päättyy tällä viikolla – Tätä on odotettavissa

  7. 7

   Suomi tarvitsee jopa kymmeniätuhansia insinöörejä, ja täältä heitä löytyisi – Mumbaissa toimii yritys, joka valmentaa intialaisia Suomen työmarkkinoille

  8. 8

   Tulikuumaa vettä pulppuaa Helsingin Uudenmaankadulle, alueen asukkaita varoitetaan

  9. 9

   Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

  10. 10

   Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  11. Näytä lisää