Kulttuuri    |   Essee

Videopelien harrastajat käyvät ”kylmää sotaa”, jossa vastakkain ovat konservatiiviset ja suvaitsevaiset arvot – laantuuko se koskaan?

Kulttuurisodassa taistellaan vastakkaisista arvoista. Pelimaailmassa kamppailu on ollut vuosien ajan erityisen näkyvää.


”Näin hakkaat ärsyttävän feministin Red Dead Redemption 2:ssa.”

Suurin piirtein noin otsikoitu video (”Red Dead Redemption 2 – Beating Up Annoying Feminist,”) ilmaantui Youtubeen vuosi sitten.

Villin lännen aikaan sijoittuva Red Dead Redemption 2 on Grand Theft Auto -videopelisarjan luojan Rockstar Gamesin viimeisin luomus, joka ilmestyi viime vuoden lokakuussa. Sitä pidetään yhtenä videopelihistorian merkkipaaluista, ansaitusti.

Youtube-käyttäjä Shirrakon julkaisemalla videolla ei ole mitään tekemistä Rockstar Gamesin kanssa. Pelin ideana on, että sen valtavan laajassa avoimessa maailmassa kukin pelaaja voi käyttäytyä miten valitsee.

Videossaan käyttäjä Shirrako hyödyntää tätä vapautta ja esittelee, kuinka tekee väkivaltaa pelistä löytyvälle suffragettihahmolle. Video sai Youtubessa toista miljoonaa katselua ja runsaasti kannustavia kommentteja.

Siinä yksi ilmentymä videopelien maailmassa jatkuvasti käynnissä olevasta hiljaisesta sodasta.

Sitä käydään Youtubessa, Twitterissä ja anonyymeillä keskustelupalstoilla, kuten Redditissä ja 4Chanissa.

Se tuo hieman mieleen kylmän sodan, jota käytiin toisen maailmansodan päättymisestä vuoteen 1991, Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sekä Neuvostoliiton ja muiden itäblokin maiden välillä.

Oikea kylmä sota oli maailmanpolitiikkaa. Taustalla oli kamppailu kahden ideologian, lännen kapitalismin ja idän kommunismin välillä. Suurvallat valmistautuivat ratkaisemaan kiistan pahimmassa tapauksessa aseellisesti.

Lopullinen taistelu olisi todennäköisesti tarkoittanut maailmanlaajuista ydin­tuhoa. Sitä ei koskaan tullut, mutta aina välillä suurvaltojen suhteet kiristyivät entisestään ja ydinsodan uhka nousi otsikoihin ja ihmisten puheisiin. Kylmä sota velloi kaiken taustalla, aaltoillen ja välillä esiin ryöpsähdellen.

Pelimaailman kylmässä sodassa ei ole kyse valtiosuhteista tai aluejaoista, mutta ideologinen kamppailu siinäkin on taustalla. Sitä kutsutaan nykyään yleisesti kulttuurisodaksi.

Kärjistettynä kulttuurisodassa taistellaan vastakkaisista arvoista: ovat suvaitsevaiset ja moninaisuutta korostavat sekä konservatiiviset, ”miehiset” arvot.

Ensiksi mainittujen mielestä video­pelienkin tulisi nykyään kuvastaa sitä, kuinka moninainen maailma on: ottaa huomioon muun muassa eri sukupuolet, etnisyydet ja seksuaaliset suuntaukset. Eikä vain pysytellä vanhentuneessa kuvastossa, jossa esimerkiksi valkoinen alfamies on aina sankari, naiset objekteja ja vähemmistöjä sai pilkata ilman seurauksia.

Jälkimmäiset taas haluaisivat pelien pysyvän sellaisina, kuin se on aina olleetkin – että valkoinen alfamies on sankari, naiset objekteja ja vähemmistöjä voi pilkata ilman seurauksia.

Se, että rasistiseen tai seksistiseen kuvastoon ylipäätään puututaan, tai hahmoista yritetään tehdä monipuolisempia, on näiden peliharrastajien mielestä pakotettua poliittista korrektiutta.

Vastapuolen edustajia he kutsuvat muun muassa nimellä SJW eli ”social justice warrior”, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden soturi. Suomen kielessä suunnilleen samaa tarkoittanee ”suvakki”-haukkumasana.

Tällainen kamppailu ei tietenkään ole käynnissä pelkästään pelimaailmassa. Se pyörii kaikkien eri taiteenlajien piireissä, ihmissuhteissa, politiikassa, aivan kaikessa.

Uuskonservatiiviset sekä liberaalit poliittiset voimat taistelevat ylimmistä valtapaikoista kaikkialla maailmassa. Joka maassa on omat Donald Trumpinsa ja perussuomalaisensa. Siinä mielessä kulttuurisotakin on maailmanpolitiikkaa kylmän sodan tavoin.

Mikä tähän tilanteeseen on johtanut, on omien tutkimustensa aihe. Osaltaan uuskonservatiiviset liikkeet vetoavat keski-ikäisiin ja vanhempiin ihmisiin, jotka eivät enää ymmärrä nykymaailmaa ja reagoivat siihen vihamielisesti – vaikkei se heidän olemassaoloaan uhkaisikaan.

He ovat niitä, joiden mielestä ilmastonmuutospuheet ovat hömpötystä, monikulttuurisuus on pelkästään haitallista, vähemmistöjä hyysätään liikaa ja ”mitään ei saa enää sanoa” (paitsi että kyllä saa, sanomisiin vaan saatetaan reagoida).

Mutta konservatiivinen populismi ve­toaa myös nuoriin ihmisiin, yleensä valkoisiin miehiin. Tälle uudelle nuorelle oikeistolle on annettu Yhdysvalloissa nimikin, alt-right. Sen edustajat hallitsevat nettifoorumien ja sosiaalisen median kielen, internetin eri virtaukset, ilmiöt ja meemit.

Alt-right-liikkeen, jos sitä liikkeeksi haluaa kutsua, ydintä on feminismin ja poliittisen korrektiuden vastustaminen. Usein myös suoranainen naisviha, rasismi ja muu ääriajattelu.

Vaikka kulttuurisotaa käydään kaikilla taiteen ja viihteen osa-alueilla, juuri pelimaailmassa se tuntuu olevan näkyvimmillään. Siellä alt-right-henkinen yleisö on ainakin äänekkäintä.

Miksi?

Pelit ovat vielä verrattain nuori taiteen tai ilmaisun muoto, mutta peliharrastukseen voi liittyä myös vahvempi omistautuneisuus kuin muuhun taiteen tai viihteen kulutukseen.

Pelaaminen on monelle sitä harrastavalle osa elämää aivan eri tavalla kuin vaikka elokuvien katselu tai kirjojen lukeminen.

Peliharrastajien välille kehittyy helposti tiivis yhteisö. Pelihahmoihin samaistutaan. Lapsena alkava peli-innostus saattaa helposti johtaa loppuelämän ammattiin, kuten koodaamiseen tai muuhun it-alan työhön.

(Toki musiikista innostunut voi päätyä ammattimuusikoksi tai himolukija kirjailijaksi, mutta se on luultavasti aika lailla harvinaisempaa.)

Siitäkään ei ole vielä kauan aikaa, kun pelaamiseen suhtauduttiin yleisesti epäluuloisesti tai paheksuvasti.

Olen itse pelannut tietokoneella ja konsoleilla aivan 1990-luvun alusta asti. Muistan hyvin, millaisia kauhistuneita reak­tioita vaikkapa ensimmäiset Doom- ja Wolfenstein 3D -räiskintäpelit väkivaltaisuutensa vuoksi aiheuttivat vanhemman ikäpolven edustajissa – joista suurin osa ei tietysti itse peleistä mitään ymmärtänyt. Peliharrastajat joutuivat rutiininomaisesti puolustamaan omaa harrastustaan.

Nykyään pelit eivät ole enää aikoihin olleet pienen porukan niche-harrastus, vaan yksi suurimmista viihdeteollisuuden aloista. Se tarkoittaa, että pelaajien ja pelikehittäjien määrä on kasvanut valtavasti. Eivätkä he ole enää lähtökohtaisesti poikia ja miehiä, kuten vielä 20–30 vuotta sitten.

Etenkin pienelle yleisölle suunnatuissa indiepeleissä saattaa nykyään useinkin olla seksuaalivähemmistöön kuuluvia hahmoja. Pelin kantavana teemana voi olla vaikka päähenkilön kärsimä masennus, kuten kesällä julkaistussa Sea of Solitudessa.

Kenties tällainen ahdistaa monia pelejä harrastavia miehiä. He eivät halua, että omalle hiekkalaatikolle tulevat muutkin. Vaikka suurin osa peleistä olisi yhä perinteisiä voimafantasioita valkoisine miessankareineen, pienikin muutos aiheuttaa torjuntareaktion.

Siitä reaktiosta on jo rumia esimerkkejä.

Pelimaailman kulttuurisota ryöpsähti valloilleen viisi vuotta sitten GamerGate-nimen saaneen selkkauksen myötä. 27-vuotiaan indiepelikehittäjä Zoë Quinnin ex-poikaystävä julkaisi netissä blogipostauksen, jossa väitti Quinnin saaneen pelilleen positiivisista huomiota pelijournalisteilta, joiden kanssa oli ollut suhteessa.

Quinn joutui niin valtavan nettiuhkailu- ja häirintävyöryn uhriksi, että joutui muuttamaan kotoaan. Tappo- ja raiskausuhkauksia alkoivat saada myös muut naispuoliset pelintekijät tai ylipäätään ne, jotka puolustivat Quinnia. GamerGatesta voi lukea lisää täältä.

Vuosia valtamedioidenkin puheenaiheena pysynyt GamerGate on nyt laantunut – ainakin ulkopuolisen silmin katsottuna – taustalla vellovaksi kyräilyksi.

Yhä se nousee aika ajoin otsikoihin yksittäis­tapausten, kuten aiemmin mainitun Red Dead Redemption 2 -videon myötä.

Elokuussa joissakin pelimedioissa uutisoitiin pienimuotoiseen, retrohenkiseen räiskintäpeli Ion Furyyn piilotetuista homofobisista viesteistä ja vitseistä. Pelin kehittäjä Voidpoint ja julkaisija 3D Realms pahoittelivat asiaa aluksi ja ilmoittivat poistavansa loukkaaviksi koetut tekstit.

Sitten pelien jakelualupalvelu Steam alkoi Ion Furyn negatiivisista arvioista, vaikka peli oli aiemmin saanut erinomaisen vastaanoton. Nyt haukkujen syynä oli se, että jotkut pelaajat olivat pettyneitä kehittäjien taipumisesta ”suvakkien sensuurivaatimuksiin.”

Seurauksena Voidpoint ja 3D Realms ilmoittivat uuden tiedotteen, jonka mukaan he eivät aiokaan poistaa pelistään ”sananvapauden suojaamaa” homovitsiä.

Ei koko pelimaailma tietenkään ole yhtä kahden vastapuolen sotatannerta.

Lukemattomat pelaajat nauttivat varmasti edelleen harrastuksestaan ilman mitään ideologisia pohdintoja

Perinteisistä machofantasia-videopeleistäkin voi nauttia pelkkänä vilpittömänä viihteenä ilman pakkoa asettua kulttuurisodan jommalle kummalle puolelle. Niin teen itsekin.

Mutta siihen on totuttava, että lähes kaikki videopelien ympärillä käytävä keskustelu on nykyään kiivaan poliittista. Ja railo ”oikean laidan” sekä ”vasemman laidan” välillä on syvä.

Kuten The Ringer -sivuston viimesyksyisessä artikkelissa todetaan, kaukana ovat ne ajat, kun harrastajilla oli vain yhteisiä vihollisia, kuten videopelejä vastustavat poliitikot.

Mihin koko yleinen kulttuurisota lopulta johtaa, on mahdoton sanoa. Mutta maailman moninaistuminen ei ainakaan lopu – ei myöskään pelimaailman.

Voisi kuvitella olevan luonnollista, että se näkyy videopelien sisällöissä myös jatkossa.

Mutta edelleenkin kaikki saavat valita mitä pelaavat, ja miten.

Artikkelia varten on haastateltu viestintätieteiden professoria ja Suomen pelitutkijat ry:n puheenjohtajaa Tanja Sihvosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  2. 2

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  3. 3

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  4. 4

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  6. 6

   Essi Syrjälän työpaikka oli vaarassa, kun passi ja viisumi olivat Postin lakon takia jumissa – Mitä tehdä, jos matkustus­asiakirjat jäävät lakon takia saamatta?

  7. 7

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  8. 8

   Martin Scorsesen mammuttimainen uutuuselokuva kertoo ay-pomo ja tappokone Frankista, joka ”maalasi taloja” verellä

  9. 9

   Sirpa Paatero: Postin umpi­solmu selvitysryhmän setvittäväksi, mukana neljä työmarkkina­konkaria

  10. 10

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  6. 6

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää