Kulttuuri

Näyttelijä erikoisista kuvauksista: ”Kolmantena päivänä tajusin että käsikirjoitusta ei tarvitse kantaa mukana”

Saksalainen näyttelijä August Diehl on pääroolissa Terrence Malickin elokuvassa A Hidden Life, joka esitetään sunnuntaina Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin päättäjäisissä.

On helppo ymmärtää, miksi.

Näyttelijä August Diehl, 41, istahtaa kattohuoneiston sohvaryhmään ja laskee Ray-Banit pöydälle. Puhuessaan Diehl antaa vaikutelman avoimesta ja ajattelevasta, mutta sanojaan tarkkaan punnitsevasta näyttelijästä. Puuttuu kaikenlainen tärkeily, jota Cannesin elokuvajuhlien filmitähtitapaamisissa välillä näkee. On siis helppo nähdä, miksi juuri Diehl valittiin etsinnän jälkeen näyttelemään elokuvassa Franz Jäger­stätteriä, hiljaista sankaria.

Asiaa tietenkin auttoi, että Diehl puhuu erinomaista englantia pienellä saksalaisella korostuksella. Sitä rooliin haluttiin. Sekin sopii Jägerstätteriin.

Itävaltalainen Franz Jägerstätter (1907–1943) oli talonpoika, joka kieltäytyi asepalveluksesta Hitlerin armeijassa, joutui oikeuteen ja teloitettiin. Yhdysvaltalainen Terrence Malick on tehnyt aseistakieltäytyjän tarinasta ja moraalista nyt elokuvan. Sitä esitetään Suomessakin A Hidden Life -nimellä.

”Tarina on tärkeä paitsi Euroopalle myös koko maailmalle tässä sekavassa ja synkässä ajassa”, näyttelijä Diehl sanoo.

”Jäger­stätterille kerrottiin, että mikään ei muutu, vaikka hän tekisi mitä, mutta kyllä yksi ihminen voi vaikuttaa.”

August Diehl on niitä elokuvanäyttelijöitä, joiden kasvot saatetaan muistaa mutta nimeä ei.

Takana on pitkä ura kameran edessä, joka alkoi eräällä tavalla vuonna 2000, jolloin Diehl valittiin promootio-ohjelmaan, jossa Euroopalle haluttiin kasvattaa omia uusia filmitähtiä Amerikan malliin. Nuorena Diehliä verrattiin profiililtaan muun muassa Christopher Walkeniin.

Promootiokampanja poikikin Diehlille töitä mutta ei aivan samassa tahdissa kuin samana vuonna samassa pr-ohjelmassa mukana olleelle Daniel Craigille, joka nousi James Bondiksi. Diehlin tie vei ensin lähinnä saksalaisiin elokuviin mutta pian myös kansainvälisiä kameratöitä löytyi.

Diehl on esittänyt valkokankailla muun muassa nuorta Karl Marxia ja natsiupseeria Quentin Tarantinon elokuvassa Kunniattomat paskiaiset. Salt-elokuvassa hän oli Angelina Jolien puoliso ja vuoden 2007 Väärentäjässäkin isossa roolissa. Elokuva keskitysleirissä työskennelleistä juutalaisista rahanväärentäjistä voitti Oscarin.

Jos Diehliltä kysyy, onko uralla ollut käännekohtaa, vastausta ei kuulu. Diehl alkaa puhua työstään sanoen että hänen on jotenkin pakko näytellä. Diehlin isäkin on näyttelijä. ”Ei ammatinvalinta itsestäänselvä ollut, sillä veljestäni ei tullut näyttelijää”, Diehl väittää.

1990-luvulla Diehl opiskeli teatterikoulussa Berliinin itäpuolella ja imi sieltä työhönsä teoriaa ja tekniikan ja sittemmin Diehl on tullut tunnetuksi siitä, että hän ikään kuin imeytyy roolihenkilöidensä sisään. ”Minulle tämä työ on edelleen matka. Aina voi parantaa”, Diehl sanoo.

Rooli Malickin elokuvassa on Diehlin suurimpia ja muista töistä täysin poikkeava. Niin Diehl sanoo. Se ei yllätä, sillä Malick tunnetaan omaperäisenä tekijänä. Elokuvansa ovat poikkeuksellisen visuaalisia, perustuvat huolelliselle leikkaukselle ja huokuvat filosofointia. Uutuudessa pohditaan esimerkiksi kysymystä miksi paha on. Malickin imagoa leimaa sekin, ettei hän anna haastatteluja eikä siis mitenkään selittele töitään.

”Malickin kanssa elokuvanteko on erilaista ihan kaikin tavoin: teknisesti, tulokulmaltaan ja päivittäiseltä fiilikseltään”, Diehl kertoo ja antaa esimerkin.

”Yleensä call sheetistä katsotaan, että tänään kuvataan kohtaus 62 ja lounaan jälkeen kohtaus 28. Hänen (Malickin) kanssa homma ei toimi niin. Jo kuvausten kolmantena päivänä tajusin, että käsikirjoitusta ei tarvitse kantaa mukana.”

”Muistan erityisesti erään aamun, jolloin oli edessä kuvauspäivä ladossa. Autossa huomasin toivovani että kolme päivää aiemmin niittämäni heinä olisi kuivunut ja että karjalla olisi kaikki hyvin.”

Malick siis laittoi näyttelijät työskentelemään tirolilaisella maatilalla ilman tarkempaa käsikirjoitusta ja kuvasi tunnelmia työn lomassa.


Tällainen tapa tehdä elokuvaa on ihan kreisi, Diehl sanoo.

”Terry (Malick) ei anna vastauksia, hän kysyy. Hän voi tulla kertomaan, että tässä kohtaa epäilet, tässä on rakkauden hetki ja tässä Fanny (Jägerstätterin puoliso) kysyy jotain mutta et vastaa. Samaa kohtausta tehdään uudestaan ja uudestaan, mutta eri paikoissa ja eri vaatteissa. Kukaan ei kysy continuityn eli jatkuvuuden perään.”

Äänessä on yhtä aikaa ihailua ja taivastelua. Diehlin mukaan Malick tuntui erityisesti hakevan hiljaisuutta. Se oli ohjaajan näkemyksessä olennainen osa talonpoikien elämää.

A Hidden Life on kertomus moraalisista valinnoista aikana, jolloin maailma vaati kovia ratkaisuja, tekemään toisin. Näyttelijä ei pidä esittämäänsä aseistakieltäytyjää idealistina eikä oikein sankarinakaan.

”Franz enemmänkin ajatteli selkeästi. Ihmistä ei saa tappaa. Piste. Ei hän toiminut siksi niin, että hänellä olisi ollut yhteys Jumalaan, ollakseen muita parempi tai siksi että jonkun on noustava esiin vaan siksi, että se ei vain ollut oikein.”

Diehlin arviossa Jägerstätter oli erikoinen historiallinen sankarihahmo siinä mielessä, että hän ei tehnyt mitään.

”Ei hän ole mikään Edward Snowden tai kuin ne, jotka auttoivat juutalaisia. Hän oli passiivinen, mutta juuri se tekemättömyys synnytti jotain suurta. Jos hän oli sankari, hän oli sitä hiljaisimmalla mahdollisella tavalla”, Diehl sanoo ja korostaa ettei ollenkaan pidä sankari-termistä.

”Ihminen nostetaan sankariksi aina jälkikäteen. Eivätkä kaikki sankarit ole olleet mitenkään hienoja ihmisiä. He ovat saattaneet pelastaa ihmisiä, mutta laiminlyöneet omaa perhettään.”

Jägerstätteriltäkin jäi maatilalle vaimo ja lapset.

Vaativa rooli vei Diehlin Raamatun ääreen, sillä Jägerstätter oli uskova mies. ”En ole koskaan ollut uskonnollinen ja pakotin itseni ymmärtämään, mitä on rukoilla”, näyttelijä kertoo ja tunnustaa että asiasta on nolo puhua. ”Rukoilu on kokemuksena niin henkilökohtainen. Mutta ymmärsin idean, miksi.”

A Hidden Life Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla su 29.9. klo 19.15. Loppuunmyyty. Teattereissa tammikuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  10. 10

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää