Kulttuuri

Kansallisbaletin Tripla-esitys kattaa seitsemän vuosikymmentä nykybaletin historiaa

Kolmen esityksen kooste tarjoaa näytön balettikuntamme korkeasta tasosta.

Tanssi

Tripla Kansallisoopperassa. Infra, koreografia Wayne McGregor, musiikki Max Richter, Serenade, koreografia George Balanchine, musiikki Pjotr Tšaikovski, The Concert, koreografia Jerome Robbins, musiikki Frédéric Chopin. Kansallisoopperan orkesteri johtajana Kalle Kuuseva.

Kansallisbaletin uutuus Tripla tarjoaa kolme puolituntista nykybalettia: Wayne McGregorin koreografian Infra, George Balanchinen klassikon Serenade ja Jerome Robbinsin tanssihupailun The Concert. Ne kattavat kaikkiaan seitsemän vuosikymmentä nykybaletin historiaa.

Tuorein niistä on McGregorin vuonna 2008 kantaesitetty ­Infra. Nykybaletin kärkinimiin kuuluvan brittiläisen McGregorin tuotantoa on nähty aiemmin Suomessa vain kahdesti, vuonna 2004 Liikkeellä Marraskuussa -festivaalilla ja tänä vuonna Flow Festivaalin yhteydessä Alminsalissa.

Nyt nähtävä Infra on herkkä ryhmäteos, jossa lavalla on 11 tanssijaa ja parikymmentä kävelijää. Taustan muodostaa Julian Opienin led-installaatio, jossa jatkuvana virtana kulkee tyyliteltyjä kävelijöitä. Ääninauhaan nivoutuva Max Richterin minimalistinen kamarimusiikki sävyttää tunnelman melankoliseksi.

Installaation alla tanssijat käyvät läpi kohtaamisia, eroja ja yksinäisyyttä. McGregorin liikekieli kasvaa tukevasti baletista, mutta hän on laajentanut sen ilmaisua monipuolisilla käsivarsiliikkeillä ja ylävartalon notkeudella.

Tanssi vertautuu lopuksi arkiliikkeisiin, kun näyttämön halki kulkee määrätietoinen kävelijöiden armeija.

Illan toinen numero, George Balanchinen Serenade vuodelta 1934, viekin katsojat sitten kaksinkertaisesti klassikkojen pariin. Ensinnäkin teos itse luetaan nykybaletin, tai tarkemmin neoklassisen tyylin klassikoksi – ja toiseksi se kommentoi venäläisen baletin perinnettä. Siihen viittaa myös kuultava musiikki, Tšaikovskin Serenadi C-duuri jousiorkesterille.

Lähtökohtana on klassisen baletin ”valkoisten näytösten” ballerinojen rivistöt. Ne alkavat elää eri tavoin. Siellä täällä on aistittavissa tanssihistoriallisia viittauksia: varhaisromanttisen baletin nilkkapituiset tyllihameet, pienten joutsenten tanssin muistumat tai vaikkapa sylfidi-keijujen hentoiset kädet.

Viittaukset eivät ole kuitenkaan se juttu, vaan puhdas tanssi ja lähes loputtomalta tuntuva variaatioiden määrä, jonka Balanchine tästä näennäisen tutusta materiaalista loihtii. Serenade on tanssiryhmälle todellinen tasokoe. Balettimme solistit, Claire Teisseyre, Violetta Keller, Tuukka Piitulainen, Rebecca King ja Sergei Popov sekä parinkymmenen tanssijan kuoro selviytyivät tehtävästä ihailtavasti.

Illan päätösteos, Jerome Robbinsin The Concert vuodelta 1956 vaihtaa tunnelman täysin. Broadway-musikaalien, kuten West Side Storyn, koreografi tarjoaa tanssihupailun, tai pikemminkin sketsisarjan. Se rakentuu konsertin idean varaan. Chopin-pianisti (Johannes Piirto) aloittaa konsertin, johon saapuu kaikenmoista väkeä.

On herkkää poikaa, hurmioituvaa fania, seurapiirirouvaa, sikaria tupruttavaa öykkäriä ja niin edelleen. Sitten alkaa tapahtua kaikenmoista hupsun hauskaa, minkä mahdollistaa pantomiimisen slapstick-komiikan yhdistämisen balettiparodiaan.

Itseäni ei puhuttele iänikuinen huumori, jossa balettitanssija esittää, ettei osaa tanssia balettia. Onneksi juttu meni sen verran överiksi, että tapahtumat saivat surrealistisia piirteitä. Unohtumaton on esimerkiksi listaus siitä, kuinka monella tavalla ballerinaa voi kantaa. Yleisö innostui. Myöntää täytyy, ettei minullakaan ihan ikävää ollut.

Tripla, kuten useimmat balettikoosteet, ei tarjoa sen suurempaa yhtenäistä tarinaa. Se antaa kuitenkin mahdollisuuden nähdä kiinnostavia teoksia. Lisäksi se tarjoaa näytön balettikuntamme nykyisestä korkeasta tasosta – kaikki tämä Kalle Kuusavan johtaman orkesterin kannattamana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  7. 7

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  8. 8

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  10. 10

   Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää