Kulttuuri

Rap nousi soittolistoille, mutta Lauri Tähkän suosio läpäisee ikäluokat ja 1,5 miljoonaa suomalaista on nähnyt Popedan – Näin musiikin kuuntelu muuttui

Nykyään kappaleita kuunnellaan eniten puhelimella ja Spotifysta.

Elävä musiikki kiinnostaa suomalaisia ennätyksellisen paljon. Radioiden soittolistat taas kyllästyttävät nuoria. Vinyylilevyjen kasvava suosio pelastaa todennäköisesti musiikkikauppoja.

Tiedot käyvät ilmi Teoston ja Musiikintuottajat IPFI Finlandin teettämästä kyselystutkimuksesta, joka kartoittaa suomalaisten musiikin kuuntelua.

Kuten arvata saattaa, kysely osoitti, että kuuntelu digitalisoitui harppauksin 2010-luvun loppupuolella. Nykyään kappaleita kuunnellaan eniten puhelimella ja Spotifysta. Albumikokonaisuuksien sijaan kiinnostavat soittolistat ja yksittäiset biisit.

Tutkimuksessa tarkasteltiin eri ikäisten ihmisten suhtautumista musiikin kuunteluun ja sitä mistä eri ikäiset musiikkia kuuntelevat.

Musiikki on alle 25-vuotiaille huomattavasti tärkeämpää kuin yli 25-vuotiaille. Nuoret myös kuuntelevat musiikkia muita ikäryhmiä keskittyneemmin.

Kysely osoittaa, että nuoret, alle 20-vuotiaat kuuntelijat ovat musiikin suhteen suunnannäyttäjiä: valtaosa ihan uusista artisteista on alle 20-vuotiaiden pinnalle nostamia. Musiikkia myös kohdistetaan paljon nuorille ikäryhmille.

Uusista artisteista tunnetuimpia ovat Nelli Matula, Vesta, Benjamin, Vilma Alina ja Billie Eilish, joista viimeiseksi mainitun musiikki tunnetaan parhaiten kaikissa ikäluokissa.

Alle 25-vuotiaat ovat vieraantuneet radiosta. Nuoret haluavat itse valita, mitä kuuntelevat. Tästä huolimatta nuoret ja nuoret aikuiset kuuntelevat suhteellisen paljon radiota. Mitä iäkkäämpiä vastaajat olivat, sitä myönteisemmin he suhtautuivat radioon.

Tutkimusjoukosta 90 prosenttia parikymppisistä kuunteli musiikkia puhelimesta tutkimusviikon aikana. 60-vuotiaista 38 prosenttia kuunteli puhelimella musiikkia.

Arvion mukaan kolme miljoonaa suomalaista kuuntelee musiikkia puhelimesta viikottain. Se on miljoona enemmän kuin kolme vuotta sitten. Puhelimen osuuden kasvu ei kuitenkaan syö enää kuunteluaikaa muilta välineiltä.

Livekeikat kiinnostavat

Makuasioissa listapopmusiikki jyrää Suomessa selvästi. Listamusiikista löytyvät kuuntelijoiden live-esiintyjäsuosikit sekä lempisanoittajat.

Elävän musiikin kuuntelu on kasvanut merkittävästi: luku on korkein laskentahistoriassa. Kun haastateltavilta kysyttiin loistavia keikkaesiintyjiä, esiin nousivat Cheek, Lauri Tähkä, JVG, Juha Tapio, Sanni ja Antti Tuisku. Niin kutsutuista nuorisoräp-artisteista listalle ylsi Cledos.

Kyselyn mukaan kaikista suosituin liveartisti on kuitenkin Popeda. Ainakin sen on nähnyt moni.

Kun haastateltavilta kysyttiin, mitkä kymmenen artistia tai yhtyettä he ovat nähneet livekeikalla ainakin kerran elämässään, Popeda oli suosituin vastaus. Yhtyeen oli nähnyt arviolta noin 1,5 miljoonaa suomalaista.

Moni oli nähnyt livenä myös Eppu Normaalin, Apulannan, Juha Tapion, Jari Sillanpään ja Kaija Koon.

Kyselyjoukolta oli tiedusteltu myös lempisanoituksista. Suosikkikappaleissa käsitellään rakkautta ja parisuhdetta luovasta näkökulmassa. Lempiteksteissä voi olla surua, kaipuuta ja ylevyyttä.

Parhaimmat sanoitukset ovat vastaajien mielestä Lauri Tähkän kappaleessa Palavaa vettä, Jenni Vartiaisen kappeleessa Missä muruseni on ja Juha Tapion kappaleessa Kaksi vanhaa puuta. Pirteämmistä kappaleista suosituin on JVG:n Ikuinen vappu.

Vinyyli pelastaa fyysisen äänitekaupan

Fyysisten äänitteiden myynti laski koko vuosikymmenen nopeasti. 2010-lopussa vinyylilevyjen myynti ja keräily kuitenkin ampaisi reippaaseen nousuun. Musiikkikaupat myyvät vinyylejä nyt enemmän kuin cd-levyjä.

Suomalaiset arvioivat käyttävänsä rahaa musiikin kuunteluun keskimäärin 150 euroa vuodessa. Summaan lukeutuvat konsertit, joka on suosituin musiikinkulutuksen kohde. Seuraavaksi eniten rahaa laitetaan kuuntelulaitteisiin ja sen jälkeen streaming-palveluihin. 15 prosenttia vastaajista ostaa äänitteen ainakin kerran vuodessa.

Kyselyn mukaan haastateltavat alkavat kenties jo kyllästyä pelkkään suoratoistotarjontaan. Osalle kuuntelijoista fyysinen äänite voisi olla jotain tuoretta.

Tulevaisuudessa on kenties virtuaalimusiikkia

Tutkimuksessa esiteltiin vastaajille myös mahdollisia uusia musiikinkulutuksen ilmiöitä, jotka kenties toteutuvat 2020-luvun aikana.

On mahdollista esimerkiksi, että virtuaalitodellisuus ja musiikinkuuntelu yhdistyvät. Kenties kuulijoille tarjotaan konserttielämyksiä kotoa käsin. Moni vastaajista piti tätä skenaariota todennäköisenä.

Yksi visio on, että tulevaisuudessa konserteissa koettaisiin jotain ”yliaistillista”. Käytännössä se tarkoittaisi, että musiikin kuunteluun liitetään ylimääräisen aistin kaltaisia kokemuksia esimerkiksi päälle puettavilla sensoreilla, jotka reagoivat infrapunan, sähkökentän tai etäisyyksien vaihteluun ja muuttamat ne aistimuksi vartalossa konsertin aikana.

Moni kyselyyn vastaajista piti tällaista kehitysuuntaa outona ja pelottavana.

Ihmiset halusivat pitää musiikin myös jokseenkin luomuna. Vastaajat suhtautuivat hyvin kielteisesti erilaisiin ohjelmiin, joilla esimerkiksi voisi laulaa haluamansa artistin äänellä tai säveltää musiikkia tekoälyn avulla.

Suurin osa, 80 prosenttia nuorista, piti välttämättömänä ja itsestäänselvänä sitä, että musiikin ekologista hiilijalanjälkeä aletaan seurata tarkemmin.

Tutkimuksessa tehtiin tiivis kysely myös 10–12-vuotiaiden musiikkitottumuksista. Varhaisnuorten suosikkeja ovat Billie Eilish, Ariana Grande, Ed Sheeran ja Queen.

”Eniten koskettaneita” lauluja kesällä 2019 kaikenikäisten mielestä mielestä olivat myös Arttu Wiskarin Mökkitie ja Suomen muotoisen pilven alla, JVG:n Ikuinen vappu ja Frisbee, Lauri Tähkän Palavaa vettä sekä Maustetyttöjen Tein kai lottorivini väärin.

Juttua muokattu 7. lokakuuta kello 10.14: jutussa luki aiemmin, että kesän lempikappaleet olisivat varhaisnuorten suosikkeja, mutta kyse oli kaikenikäisten ihmisten suosikeista. Juttua muokattu 8. lokakuuta kello 9.57: jutussa luki aiemmin, että Musiikki&Media olisi ollut tutkimuksessa mukana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää