Kulttuuri

Plácido Domingo jättää Los Angelesin oopperan häirintäsyytösten vuoksi

78-vuotiaan laulajan ura jatkuu Euroopassa, mutta ovet sulkeutuvat Yhdysvalloissa.

Oopperalaulaja ja kapellimestari Plácido Domingo, 78, on jättänyt Los Angelesin oopperan pääjohtajan tehtävät. Taustalla ovat uutistoimisto AP:n toimittajan Jocelyn Geckerin kirjoitukset, joiden mukaan Domingo on syyllistynyt seksuaaliseen häirintään vuosikymmenten ajan.

Oopperatalo oli ilmaissut käynnistäneensä riippumattoman tutkinnan asiasta.

Domingon katsotaan nostaneen perustamansa oopperatalon Yhdysvaltain tärkeimpien joukkoon. ”Los Angelesin oopperan luominen on tärkeimpiä perintöjäni”, Domingo sanoo lausunnoissaan. ”Äskeiset syytökset lehdistössä ovat kuitenkin vaikuttaneet mahdollisuuksiini palvella laitosta, jota rakastan.”

Tämä voi päättää Domingon uran Yhdysvalloissa, esimerkiksi New York Times arvioi. Domingo vetäytyi äskettäin New Yorkin Metropolitan Operan Macbeth-produktiosta viime hetkellä paineiden kasvaessa ja ilmaisi, että ei enää palaa Metropolitaniin. Aikaisemmin Philadelphian orkesteri ja San Franciscon ooppera peruivat Domingon esityksiä.

Euroopassa Domingon esityksiä ei ole vastaavalla tavalla peruttu ja Salzburgin festivaalin juristitaustan omaava pääjohtaja Helga Rabl-Stadler muistutti äskettäin oikeusperiaatteesta, jonka mukaan tuomita ei voi, jos syyllisyydestä on yhä epäilyksiä.

AP:n artikkeleissa yhteensä kaksi laulajaa puhuivat nimellään omakohtaisesti kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä.

Ensimmäisen artikkelin ainoa nimellään puhunut oli laulaja Patricia Wulf, joka kertoi Domingon kysyneen toistuvasti esitysten jälkeen hymyillen, onko tämän pakko mennä kotiin. ”En voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että hän halusi minut sänkyyn. Varsinkin kun hänellä on sellainen maine”, Wulf päätteli AP:lle.

Anonyymeinä puhuneista kaksi kertoi suostuneensa seksuaaliseen kanssakäymiseen Domingon kanssa. Toinen sanoi syyksi, että ei enää keksinyt selitystä, jonka avulla kieltäytyä, ja toinen sanoo ajatelleensa, että ei pääsisi oopperauralle, jos ei suostuisi. Muuten puhuttiin esimerkiksi poskisuudelman vaihtumisesta yllättäen märkään suudelmaan ja vihjailevasta kielenkäytöstä.

Kaikkiaan seitsemän arvioi, että jos Domingon aloitteisiin ei vastannut, se vaikutti omaan uraan. Jos arviot ovat oikeita, kyseessä voisi olla myös valta-aseman väärinkäyttö.

Domingo antoi AP:n ensimmäisen artikkelin johdosta seuraavan lausunnon:

”Näiden nimettömästi puhuvien henkilöiden väitteet jopa 30 vuoden takaisista tapahtumista ovat hyvin ongelmallisia ja näin esitettyinä epätarkkoja. On silti tuskallista huomata, että olen saattanut hermostuttaa jotakuta tai saanut heidät tuntemaan olonsa epämukavaksi – riippumatta ajankohdan kaukaisuudesta tai parhaista tarkoitusperistäni”, Domingo ilmoitti.

Hän jatkaa uskoneensa kaiken vuorovaikutuksen olleen tervetullutta ja molemminpuolista.

”Minut tuntevat ihmiset ja kollegat tietävät, että en tarkoituksellisesti tuottaisi vahinkoa, loukkaisi tai saattaisi ketään kiusalliseen asemaan. Tästä huolimatta tunnistan, että säännöt ja normit, joiden mukaan meitä mitataan ovat – ja niiden tulee olla – hyvin erilaiset kuin ennen. Olen etuoikeutettu, kun minua on siunattu yli 50 vuoden oopperauralla ja aion käyttäytyä korkeimpien vaatimusten mukaisesti.”

Toisessa Ap-artikkelissa syytökset kovenivat. Laulaja Angela Turner Wilson kertoo Domingon pujottaneen kätensä tämän rintaliivien alle ilman lupaa ja käyttäytyneen toistuvasti häiritsevästi. Nimettömänä annettuja syytöksiä kertyi vielä kymmenkunta lisää.

Wulf ja Wilson sanovat häirinnän tapahtuneen Washingtonin oopperassa parikymmentä vuotta sitten eivätkä he ole kertoneet siitä aikaisemmin oopperatalon päättäjille.

Samalla Die Welt kertoo, että kuuluisa laulaja Brigitte Fassbaender aikoo kertoa uusissa muistelmissaan Domingon sopimattomasta käytöksestä vuonna 1977. Laulajan mukaan Domingo suuteli häntä lavalla tavalla, joka ei kuulunut ohjaukseen.

Taustalla on uutistoimisto AP:n mukaan #metoo-liikkeen vaikutus. Se on katkaissut Yhdysvalloissa lähinnä kulttuurialan toimijoiden menestyksekkäitä uria oikeuteen päätyneestä tuottaja Harvey Weinsteinista aina näyttelijä Kevin Spaceyyn ja kapellimestari James Levineen, joiden on kerrottu harrastaneen nuorten miesten seksuaalista häirintää.

Yhdysvaltain poliitikkojen ja talouselämän eliitin uriin liike ei näytä toistaiseksi vaikuttaneen vastaavalla tavalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää