Kulttuuri

Rankoista valokuvistaan tunnettu Meeri Koutaniemi kertoo, miksi hän lähti mukaan Tanssii tähtien kanssa -kisaan – Ohjelma on jälleen yksi vuoden katsotuimpia

Valokuvaaja, tanssikilpailija Meeri Koutaniemi rakastaa tanssia intohimoisesti.

Viikko sitten sunnuntaina, Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kenraaliharjoituksessa kisaan osallistuva valokuvaaja Meeri Koutaniemi jäätyi täysin. Cha cha -koreografia puuroutui vain tunteja ennen suoraa lähetystä.

”Kenraalin jäätymisen jälkeen ymmärsin, että onnistumista ei voi ottaa annettuna. Vaikka kuinka hyvin treenaisi, se ei vielä takaa mitään.”

Koutaniemen mukaan onnistuakseen tanssissa pitää keskittyä olemaan sataprosenttisesti läsnä.

MTV:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelman 12. tuotantokauden ensimmäinen livelähetys tavoitti 1,3 miljoonaa ihmistä ja nousi koko tämän vuoden katsotuimmaksi viihdeohjelmaksi. Viime vuoden marraskuussa ohjelman finaali tavoitti yli 1,6 miljoonaa katsojaa.

Brittiläiseen televisioformaattiin perustuvassa kilpailuohjelmassa julkisuuden henkilöt opettelevat vakio- ja latinalaistansseja ammattitanssijan kanssa.

Meeri Koutaniemi ja hänen parinsa tanssija Matti Puro esiintyivät ensimmäisessä suorassa lähetyksessä viimeisinä. Vauhdikas esitys sai tuomareilta illan parhaat pisteet. Koutaniemi yllättyi omasta suorituksestaan:

”Onneksi livessä oli niin mahtava tunnelma ja yleisö, että jännitys purkautui tanssissa vapautuneena energiana ja ilona.”

Onko Koutaniemellä nyt ennakkosuosikin paineita?”Asiat ehtivät muuttua niin moneen kertaan ja jokainen sunnuntai on erilainen. Keskityn vain tähän hetkeen, enkä halua ajatella muiden odotuksia.”

Meeri Koutaniemi, 31, tunnetaan erityisesti ihmisoikeuksia käsittelevistä dokumentaarisista valokuvistaan ja journalismistaan. Miksi hän hyppäsi mukaan tunnettuun viihdeohjelmaan?

”Innostus tuli puhtaasti rakkaudesta tanssiin. Se on ollut suuri intohimoni ja kulkenut mukana läpi elämän, mutta en ole ikinä päässyt tanssitunneille asti sitä harrastamaan.”

Tanssi on tullut läheiseksi myös, kun kuvaaja on tutustunut maailmalla vieraisiin kulttuureihin:

”Tanssin kautta voi lähestyä ihmisiä missä vain. Ei ole olemassa maailman kolkkaa, jossa tanssi ei olisi läsnä.”

Koutaniemi on tanssinut niin Brasilian Amazonian kultakaivoksissa kuin nepalilaisissa kyläjuhlissa.

Rankkoja aiheita työssään käsittelevä Koutaniemi kertoo, että häntä ei huoleta viihteellisessä ohjelmassa esiintyminen.

”Työni vakavuus ei tarkoita että olisin vakava persoona. Haluan rikkoa niitä median luomia rajoja, mitä kukakin saisi tehdä. Ihminen saa olla juuri niin moniulotteinen kuin haluaa. Oikeastaan tanssiessa koen olevani omimmillani, samoin kuin töissäni journalismia tehdessä.”

Vaikka Koutaniemi osallistui ohjelmaan ”heittäytymisen lähtökohdista”, ovat treenit olleet myös haastavia ja rankkoja.

Tanssitreenien vuoksi päivät venyvät helposti 12–14-tuntisiksi. Päivä menee tanssien, ilta töiden parissa. Koutaniemi työstää nyt kahta projektia: valokuvanäyttelyä inkerinsuomalaisista Kansallismuseoon sekä kuvateosta seksuaalisesta väkivallasta Suomessa.

”Ne työt ovat voimakkaasti läsnä mielessä myös päivisin.”

Onneksi tanssi on myös vastapainoa työlle.

”Eilen nauroin treeneissä ihan kippurassa. Pyörin Matin jaloissa lattialla, kun harjoittelimme tulevia nostoja ja mentiin mukkelis makkelis.”

Koutaniemi kehuu tanssipartneriaan Matti Puroa vuolaasti.

”Meille on hioutunut hieno opettaja-oppilas-suhde. Matti on todella vaativa ja ankara ja äärimmäisen taitava. Hän pakottaa minua tekemään toistoja, kunnes liikkeet jäävät niin kehoon kuin kalloon. Ihailen Mattia myös taiteilijana, hänen taitoaan luoda koreografioilla tarinoita.”

Minkä takia Tanssii tähtien kanssa on edelleen niin valtavan suosittu ohjelma?

Koutaniemi uskoo, että ohjelman myönteisyys on jotain, mitä moni katsoja kaipaa.

”Luulen, että siinä vetoaa kuvaus aidosta kehittymisestä. Useimmat meistä oppilaista lähtevät ihan nollasta. Ohjelmasta huokuu kaikkien omistautuneisuus asialle”, Koutaniemi sanoo.

Tanssioppilaat joutuvat käytännössä muutamassa viikossa sisäistämään tekniikoita, joita tanssijat yleensä harjoittelevat vasta, kun alla on vuosien ajan treeniä.

Koutaniemi sanoo olevansa henkisesti valmistautunut kuulemaan tuomareilta myös kielteistä palautetta tanssitekniikastaan.

”Tekniset epätäydellisyydet ovat meille aloittelijoille välttämättömyys, joten keskityn löytämään tasapainon oppimisen ja tanssiin eläytymisen välillä. Tanssi täytyy elää, ei suorittaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää