Kulttuuri

Runoilija Helmi Keränen, 20, kirjoittaa rankoista elämänkokemuksistaan siksi, että haluaa auttaa sekä itseään että muita

Helmi Keränen haluaisi tulevaisuudessa työskennellä kirjoittamisen ja kirjallisuuden parissa. Myös ensihoitajan ammatti kiinnostaa.

Ei ole sattumaa, että runoilija Helmi Keränen valikoi haastattelua varten tietyn pöydän tietyssä kahvilassa.

”Aloitin ja viimeistelin ensimmäisen runokokoelmani tässä samassa pöydässä”, Keränen kertoo turkulaisen Café Artin ikkunapöydässä.

Esikoisteoksella on varmasti aina erityinen paikka kirjailijan sydämessä, mutta Keräsen omiin kokemuksiin pohjautuvan Narsistin päiväkirjan (2018) voisi kuvitella olevan tekijälleen aivan erityinen. Proosarunokokoelma on rankka tilitys kasvuvuosista narsistisen ja dissosiaatiohäiriöisen äidin lapsena.

”Aluksi tarjosin aika sekalaista kokoelmaa runoja eri kustantamoihin ja sain takaisin niitä copypastettuja ei-kiitoksia. Jalava Kustannuksen tyyppi kuitenkin kirjoitti erikseen, että joukossa on tosi paljon näitä tietyn teeman runoja ja että niistä voisi tehdä kokoelman. Hänenkin vastauksensa oli siis kielteinen, mutta idea tuli häneltä.”

Aiheesta kirjoittaminen on ollut Keräselle itselleen terapeuttinen kokemus. Myös lähipiiri ymmärsi sen. Lopulta Keränen julkaisi kokoelman omakustanteena puolitoista vuotta sitten.

”Se ei missään nimessä ollut mikään kostokirja äidille, että katsokaa ja säälikää minua. Vertaistuesta on ollut apua omista kokemuksistani toipumisessa, ja siksi halusin, että kirjastani voisi olla apua myös muille.”

Palautetta on tullut tasaisesti esimerkiksi kirjan Facebook-sivujen kautta, Keränen kertoo. Ja tulee edelleen. Se tuntuu hyvältä. ”Monet ovat sattumalta löytäneet kirjani ja saaneet apua siitä. Viestit ovat koskettavia ja minulle itsellenikin todella voimaannuttavia.”

Toistaiseksi Narsistin päiväkirja on nuoren runoilijan ainoa julkaistu teos, mutta se on poikinut jo lisää.

Toinen runokokoelma on valmiina, ja Keräsellä on siihen kustannussopimus takataskussa. Teoksen on määrä ilmestyä joskus ensi vuoden aikana.

Myös se perustuu kirjoittajansa omakohtaisiin kokemuksiin, eikä päästä lukijaa helpolla ainakaan aiheensa puolesta.

”Siinä käsittelen seksuaalista väkivaltaa, sitä miten se vaikuttaa ihmiseen ja miten siitä voi toipua. Myös sen kirjoittaminen on ollut vähän kuin terapiaa. Vastaanotto jännittää nyt vielä enemmän. Koen, että se on ­aiheena vielä arempi”, Keränen sanoo, mutta jatkaa samaan hengenvetoon:

”Se on kuitenkin aihe, josta haluan puhua. Voisin totta kai vetää kirjan pois, jos haluaisin, mutta haluan sen julkaista.”

Tuntuuko koskaan, että näin henkilökohtaisista ja raskaista aiheista kirjoittaessa tulee avanneeksi omaa elämäänsä liikaa tai leimautuneeksi yleisön silmissä vain tiettyjen aiheiden kirjailijaksi? ”Sitä en ole tullut ajatelleeksi”, Keränen sanoo miette­liäästi.

”Mutta oikeastaan haluankin, että ihmiset tietävät, että kirjoitan näistä aiheista ja että niistä voi minun kanssani puhua.”

Tällä hetkellä kirjoittaminen on Keräsen elämän keskipiste, muuten tulevaisuuden suunnitelmat ovat sopivasti auki.

Opiskelemaan pitäisi päästä, mutta ala on vielä mietinnässä.

”Alan kyllä kallistua kirjallisuustieteen puolelle, mutta mieleni on ehtinyt muuttua jo monta kertaa. Haluaisin, että voisin tulevaisuudessa työskennellä tavalla tai toisella kirjoittamisen ja kirjallisuuden parissa.”

Äidinkielenopettajan työ kiinnostaisi, miksei journalismikin. Tai sitten jokin ihan muu, kuten hoitoala. ”Veri vetää sinne, koska haluaisin tehdä työtä, jossa voin auttaa myös muita. Olen ajatellut esimerkiksi ensihoitajan ammattia. Se olisi kolmivuorotyötä, ja jokainen päivä olisi erilainen. Minusta ei olisi istumaan toimistossa kahdeksasta neljään.”

Juuri nyt mielessä on myös paluu kotikaupunkiin Turkuun. Keränen vietti kesän au pairina Lontoossa ja on asunut sen jälkeen hetken Helsingissä.

”Suomeen palattuani Helsingistä oli helpompi saada kämppä kuin Turusta”, hän sanoo ja nauraa.

Oli tosin lähellä, että Keränen olisi jäänyt Britanniaan pidemmäksi aikaa. Maa ja sen kulttuuri kiehtovat siinä määrin, että siellä olisi helppo kuvitella asuvansa. ”Lontoo on niin suuri kaupunki, ja ihmiset siellä ovat avoimempia. Tykkään brittien small talk -kulttuurista.”

Au pairina Keränen oli jo toista kertaa. Lähteminen ei ollut silti itsestään selvää. Hän myöntää, ettei vieraiden ihmisten luona asuminen ole ajatuksena välttämättä mieluisimmasta päästä.

”Mutta ihan muutamassa päivässä se jo tuntui kodilta. Yleensä minua jännittävät tuollaiset asiat tosi paljon, eivätkä ne ole yhtään mukavuusalueellani. Otin sen kuitenkin haasteena.”

”Aluksi en edes tiedostanut sitä, mutta jossain vaiheessa huomasin, että olen jatkuvasti näissä tilanteissa. Kaipa niistä jotenkin nauttii.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Helmi Keränen


 Syntyi 1999 Turussa.

 Esikoisteos proosaruno­kokoelma Narsistin päiväkirja (2018), toinen kokoelma ilmestyy ensi vuonna.

 Harrastaa sirkusta, vinyylilevyjen keräilyä ja kirja-arvostelujen tekemistä Instagramissa.

 Lemmikkikani Fabio.

 Täyttää 20 vuotta tiistaina 8. lokakuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää