Kulttuuri

Käpylän Käärmetalon peruskorjaus voitti arkkitehtuurin Finlandian, taloyhtiössä on 189 kaupungin vuokra-asuntoa

Tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto on myönnetty Käpylän Käärmetalon peruskorjaukselle. Voittajan valitsi kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen.

Vuoden 2019 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto on myönnetty Käpylän Käärmetalon peruskorjaukselle.

Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistuneen Käärmetalon on suunnitellut Yrjö Lindegren. Peruskorjauksen ovat suunnitelleet Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy. Mona Schalin oli työn pääsuunnittelija.

Tämän vuoden voittajan valitsi kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen. Hänen mukaansa Käärmetalo kuuluu suomalaisen arkkitehtuurin hohtavimpiin helmiin.

”Kun ikoninen rakennus rappeutuu, sen pelastaminen vaatii tavatonta ammattitaitoa ja katkeamatonta sisua. Korjaajien on mietittävä, miten nostaa uudelleen esiin Käärmetaloon liittyvä melkein utooppinen idea laadukkaasta vuokratalosta. Ja näytettävä, miten modernismin asumisihanteet voivat toimia edelleen ja olla esimerkkeinä uudelle asuntorakentamiselle”, Väisänen sanoo perusteluissaan.

Valintakriteereitään Väisänen perustelee erityisesti ”itsetunnolla”, jota Käärmetalo ja sen peruskorjauksen suunnittelu hänestä edustaa.

”Kaikista ehdolle asetetuista rakennuksista tai korjauskohteista tätä itsetunnon kohotusta minulle edustaa eniten Käärmetalo ja sen korjaustyö, jota kukaan muu kuin asialle omistautunut arkkitehti ei voi suorittaa.”

Vuosina 2016–2018 toteutetun Käärmetalon eteläisen asuinrakennuksen peruskorjauksen korjaustapa poikkeaa monin tavoin tavanomaisista käytännöistä. Pääsuunnittelija Mona Schalinin mukaan ikonisen rakennuksen peruskorjaus sujui erinomaisessa yhteistyössä.

”Peruskorjaus saatiin toteuttaa ihannetilanteessa: tilaaja, rakennuttajat, suunnittelija ja urakoitsijat toimivat erittäin hyvässä yhteistyössä. Työssä ei jouduttu tekemään kompromisseja, ja tilaaja halusi satsata laatuun. Suojelutavoitteista ei tarvinnut tinkiä”, Schalin kertoo tiedotteessa.


Kahdesta erillisestä rakennuksesta koostuvan talon pituus on 287 metriä. Mäkelänkadun suuntaisesti mutkittelevissa kerrostaloissa on yhteensä 189 kaupungin vuokra-asuntoa. Jokaisella asunnolla on yksilöllinen asemansa ja näkymänsä osana kokonaisuutta.

Talo ehti rapistua pahoin ennen peruskorjausta. Neljä asuntoa joutui kokonaan käyttökieltoon.

Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa piha-alueet, porrashuoneet, keittiöt, ikkunat ja ovet sekä korjattiin ja uusittiin yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, LVI-järjestelmät ja yhteistilat. Korjaustyöt toteutettiin pitkälti rakennussuojelun edellyttämällä tavalla. Suurin osa vanhoista ikkunoista ja keittiön kiintokalusteista pystyttiin säilyttämään ja rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena.


Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon ehdokkaita olivat tänä vuonna Käärmetalon peruskorjauksen lisäksi Helsingin keskustakirjasto Oodi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi ja Vantaan Vaaralanpuiston päiväkoti.

Keskustakirjasto Oodin arkkitehtisuunnittelusta ovat vastanneet Antti Nousjoki, Juho Grönholm, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston, toimistona arkkitehtitoimisto ALA ja pääsuunnittelijana Niklas Mahlberg.

Kruunuvuorenrannan koonta-aseman ovat suunnitelleet Daniel Bruunin ja Jussi Murolen Arkkitehtuuritoimisto B&M. Hankkeen pääsuunnittelija oli Timo Kiukkola ja projektiarkkitehti Nikolai Rautio. Muina suunnittelijoina tiimissä olivat mukana Teemu Seppänen ja Jussi Murole.

Jyväskylän päärakennuksen restauroinnin ovat suunnitelleet Arkkitehtitoimisto A-konsultit eli Jyrki Iso-Aho ja Päivi Vaheri. Vaaralanpuiston päiväkodin suunnittelusta vastasi AFKS Arkkitehdit Oy eli Jari Frondelius, Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä.

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon valitsee aina vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Tuomari tekee valinnan esiraadin valitsemien kohteiden joukosta. Esiraatiin kuuluivat tänä vuonna tekniikan tohtori Anne Stenros, arkkitehti SAFA, professori Mikko Heikkinen ja Arkkitehtitoimisto Livadyn osakas Juulia Mikkola. Raadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

Vuonna 2017 kaikki ehdokkaat Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi olivat korjausrakentamiskohteita. Sitä ennen taas ehdolla ei ollut ollut yhtään korjausrakentamishanketta, vaikka noin puolet nykyrakentamisesta on korjausrakentamista.

Viime vuonna arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon sai uuden Lastensairaalan suunnitteluryhmä.

Oikaisu 8.10. klo 10.05: Täydennetty Oodin suunnittelijoiden listaa. Lisätty arkkitehtisuunnittelusta vastaaviin Janne Teräsvirta ja pääsuunnittelija Niklas Mahlberg. Tarkennus 8.10. klo 12.33: Lisätty Jyväskylän päärakennuksen restauroinnin suunnittelijat Jyrki Iso-Aho ja Päivi Vaheri. Tarkennus 9.10. klo 11.10: Lisätty Kruunuvuorenrannan koonta-aseman pääsuunnittelilija Timo Kiukkola, projektiarkkitehti Nikolai Rautio ja arkkitehtuuritiimissä mukana ollut Teemu Seppänen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Arkkitehtuurin Finlandia


  Palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta.

 Palkitsija on Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

  Palkinnolla halutaan lisätä arvostusta luovaa ja korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan ja nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää