Kulttuuri    |   Televisioarvostelu

Kiehtovassa suomalaisdokumentissa kuljetaan Nasan mönkijän matkassa Mars-planeetalla

Minna Långström pohtii dokumentissaan Marsin tutkimista ja kuvien todellisuutta. Dokumentti kulkee välillä vähän vaikeaselkoisilla teoreettisilla poluilla, mutta mukana pysytteleminen palkitsee katsojan.

Vielä äsken olisi vaikuttanut täydeltä tieteisfantasialta ajatus, että tuoreita kuvia Marsin pinnalta voi katsella ihan arkisesti. Mutta nykyään kuka vain voi seurata somesta Nasan Cu­riosity-mönkijän taivalta punaisella planeetalla.

Minna Långström on tehnyt samaisen mönkijän ottamista kuvista dokumentin Mars kuvien takana (Suomi 2019). Hän tekee yleensä videoinstallaatioita ja lyhytelokuvia. Dokumentissaan Långström on päässyt Nasan laitoksiin Kaliforniassa.

Elokuvassa tieteilijät kertovat Marsin tutkimisesta. Heistä Vandi Vermalla on yksi jännittävimmistä duuneista aurinkokunnassamme. Hän on kauko-ohjannut Curiosityä siitä lähtien, kun se laskeutui Marsiin elokuussa 2012. Se on Nasan neljäs luotain Marsin pinnalla ja paljon edeltäjiään isompi.

Verma katsoo Marsin maisemia mönkijän kameroilla kolmiulotteisilla laseilla. Hän toteaa, että tuntee olevansa Marsissa. Lähemmäs toista planeettaa ei toistaiseksi pääse kukaan.

Marsin maisemat muistuttavat usein vaikkapa John Fordin länkkärien Monument Valleytä tai kuvaajamestari Ansel Adamsin valokuvia lännen mailta. Verma sanoo, että planeetta näyttää hänestä elinkelpoiselta, vaikkei se olekaan. Ihminen ei siellä pärjäisi.

Dokumentissa astrobiologi Dawn Sumner kertoo, että isoja eliöitä Marsista ei löydy. Orgaanisia yhdisteitä Curiosity on löytänyt, ja mikroskooppisen elämän löytymisestä on vielä toivoa.

Dokumentissaan Långström käyttää Mars-kuvia sukeltaakseen avaruuden ohella katsomisen ja näkemisen kysymyksiin. Hän lainaa filosofi Ludwig Wittgensteinia, joka huomautti, että ihminen tulkitsee näkemäänsä koko ajan.

Silmä ei toimi ikinä absoluuttisesti eikä kaksi ihmistä näe maailmaa tai mitään sen osaa koskaan täsmälleen samalla tavalla. Valokuvia on pidetty objektiivisina, mutta suhteellista on sekin.

Mars-valokuvat koostuvat digitaalisesta datasta, ykkösistä ja nollista. Nasan laboratorioissa niitä muokataan. Esimerkiksi värejä säädetään ihmissilmille sopivammiksi. Ihmisillä on myös taipumus valikoida itselleen tutuimpia otoksia vieraasta maailmasta.

Paikoin Långströmin dokkari kulkee vähän vaikeaselkoisilla teoreettisilla poluilla, mutta mukana kannattaa pysytellä. Ajatusmatka toiselta planeetalta historian viitteiden kautta ajatuksiin kuvaamisen ja näkemisen teo­riasta kiehtoo ja palkitsee.

Jos Marsin maisemat tuntuvat liian maalaisilta, somessa voi katsella myös Juno-luotaimen kiertoradalta ottamia kuvia Jupiterista tai Cassinin näppäilyjä Saturnuksen renkaista. Ne kuvat ovat jo aika psykedeelisiä.

Mars kuvien takaa, Teema klo 23.30 ja Yle Areena.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää