Kulttuuri

Valovoimainen Kyllikki Forssell taisteli naisnäyttelijöiden aseman parantamiseksi – HS:n pitkäaikainen teatteritoimittaja Kirsikka Moring muistelee suurta diivaa

Kyllikki Forssell 1925–2019

Teatterineuvos Kyllikki Forssell kuoli aamuyöllä 7. lokakuuta kotonaan Helsingissä pitkään sairastettuaan. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. toukokuuta 1925.

Kyllikki Forssell oli Suomen kansallisteatterin suurten diivojen viimeisimpiä. Hän kuului ennätyksellisen pitkään talon valovoimaisimpiin näyttelijöihin ja jätti jälkeensä kannukset kilahtaen ammottavan tyhjyyden.

Pala keskeistä kahdella kielellä näyteltyä suomalaista teatterihistoriaa on nyt poissa. Kansallisteatterin Charlotte Raasta, Ida Aalbergista ja Ella Erosesta jatkunut suurten diivojen aika on muuttunut lämpiön seinien mykäksi kuvagalleriaksi, johon jonain päivänä liitettäneen Kyllikki Forssell.

Ruotsalaisen teatterin oppilaskoulussa näyttelijäopintonsa suorittanut Forssell siirtyi näyttelemään suuria suomalaisia rooleja kansalliselle päänäyttämöllemme, jossa hän oli kiinnitettynä vuosina 1948–1992. Viimeisen kerran hän näytteli Kansallisteatterissa Pirkko Saision kirjoittamassa ja ohjaamassa yhteiskuntasatiirissa Virhe vuonna 2005 Seela Sellan näytellessä toista suurta roolia.

Forssell vieraili Helsingin ruotsalaisessa teatterissa tulkiten muun muassa August Strindbergin Kustaa III:n roolin, joka jäi ”tyylinäyttelemisen” historiaan. Rokokoon röyhelöiden takaa heitelty veitsenterävä ja kevyesti hengittävä kuningaspuhe istui Forsselliin. Syntyperäisenä everstin tyttärenä ja ratsastuksen harrastajana hän oppi ja säilytti halki elämänsä maankuulun elegantin suoraryhtisyytensä.

Kun hänen ikuisesti kepeää askeltaan ja nuoruudenraikasta olemustaan ihmeteltiin, hän vastasi: ”Se on geeneissä.”

Kun Forssell ylitti kadun, liikenne pysähtyi ja katseet kääntyivät. Ei turhaan. Marsalkka Mannerheimin Käthy-hevonen oli Forssellin ystävä, ja avioiduttuaan vapaaherra Erik Indrenius-Zalewskin kanssa Forssellia alettiin kutsua vapaaherrattareksi. Tämän tittelin hän kantoi ylväämmin kuin kukaan.

Hän näyttelikin suuresti menestyen diivoja tai ylempisäätyisiä naisia Ida Aalbergista (myös elokuvassa) kuningatar Kristiinaan unohtamatta esimerkiksi Laila Hietaniemen, nyttemmin Hirvisaaren, kirjoittamaa keisarinna Katariina Suurta.

Mutta löytyi Forssellista toinenkin puoli, kuten Franca Ramen ja Dario Fon moniääninen ja reipas naisasianainen Donna, jota hän näytteli yli 300 kertaa tai Alan Bennettin Romuauton ladyn laitapuolen kulkija neiti Shepherd.

Forssell täytti tunnistettavasti Antti Einari Halosen ohjaaman, Helvi Hämäläisen teoksista dramatisoidun särmikkään Säädyllisen murhenäytelmän Adan äitihahmon. Hän näytteli myös Kaisa Rastimon ohjaamassa samannimisessä elokuvassa vuodelta 1998.

Forssell saatiin lopulta houkutelluksi yhdessä Esko Salmisen kanssa Helsingin kaupunginteatteriin, jossa he heittäytyivät unohtumattomasti Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuoleman tragediaan, valheiden murentaman perheen elämään kaiken näyttelijäntyönsä kokemuksen tuleen laittaen.

Työparia haastatellessani Esko Salminen kuvaili tapausta ainutlaatuiseksi. Hän kehui työtoverinsa rohkeutta: ”Ensin Pitkänsillan ylittivät Urho Kaleva Kekkonen ja Casimir Ehrnrooth, lopulta työläiskaupunginosaan uskaltautui myös Kyllikki Forssell.” Siihen Forssell kuittasi: ”Rakkaita nämä työtoverit!”

Forssellin menestysroolit jatkuivat Kauppamatkustajan kuoleman jälkeenkin Kaupunginteatterissa, jossa hän näytteli Neil Hardwickin ohjaamassa Ronald Harwoodin Kvartetissa lähes kymmenen vuotta Jean Hortonin roolia. Kun esitykset päätettiin lopettaa, Forssell oli vasta 86-vuotias.

Kyllikki Forssell ja Esko Salminen olivat tiukka työpari, joka analysoi roolityötään ja tekemisiään vailla sensuuria. Ennen Kauppamatkustajan kuolemaa he olivat yhdessä näytelleet Kansallisteatterissa ihmissuhteen loppuun palamista Lars Norénin raastavassa avioliittotragediassa Elämää pitempi yö. Euroopan Arthur Milleriksikin kutsutun Norénin näytelmän ohjasi Kurt Nuotio saaden tragedian valheenpaljastukset kipeästi julki.

Salminen ja Forssell olivat toisilleen tärkeitä aina 1960-lukuisesta rakkaussuhteestaan saakka. ”Olimme rakastavaisia, mutta rakkaus muuttui ystävyydeksi, joka kesti 60 vuotta – koko miehuuteni ajan”, Esko Salminen sanoo. Ystävykset soittivat toisilleen tavan takaa kommentoiden töitään ja maailmaa. Salminen oli niitä harvoja ihmisiä näyttelijävaimonsa Aino Sepon ja muutaman vanhan ystävän ohella, jotka Forssell päästi viimeisinä erakkovuosinaan lähelleen. ”Aino kävi tarvittaessa hänen kotonaan ja oli päivittäin yhteydessä”, Salminen sanoo.

Kotona loppuun saakka asunut näyttelijätär vetäytyi viimeisiksi elinvuosikseen kokonaan julkisuudesta. ”Hän halusi piiloon kuin Marlene Dietrich”, kertoo Esko Salminen.

Kyllikki Forssell oli suurten klassikoiden yhtä hyvin kuin uudemman teatterirealismin lahjomaton tulkki ja tutkija. Hän hallitsi erilaiset genret: kevyen huumorin, rankemman huumorin ja aivan absurdin huumorin. Hän tunnisti varjot ja pimeyden, rooleihin kirjoitetun inhimillisen vinouden ja hädän. Hän ei koskaan antanut itselleen lupaa alittaa aitaa matalimmasta kohdasta tai uida yli virran kapeikosta.

Lahjomaton hän oli myös näkemyksissään näyttelijän työolosuhteista, palkoista tai ohjaajan ylivallasta. Hän antoi äänensä kuulua Suomen Näyttelijäliiton hallituksessa ollessaan. Hän taisteli naisnäyttelijöiden aseman parantamiseksi ja tänäänkin paljon puhuttavan näyttelijöiden tekijänoikeuksien puolesta. Sen verran poliitikkoa hänestä löytyi, että hän oli muun muassa presidentin valitsijamiehenä

Hän ei sietänyt sanaa taiteilija vaan vietti sitkeästi näyttelijäjuhlia. ”Taiteilijoita on Suomenniemi pullollaan”, hän puuskahtaa Raila Kinnusen kirjoittamassa elämäkerrassaan.

Pelkkää juhlaa ei työ ollut. Lumisade ja märkyys yhtä hyvin kuin roolista tarttunut ahdistus masensivat häntä. ”Roolin rakentaminen on kuin taidemaalarin työtä. Joskus jokin väri täytyy vaihtaa, kun uusi tekee sen tauluun sopimattomaksi. Taulussani on vielä paljon valkoisia kohtia.”

Teatterin vuoksi Kyllikki Forssell eli – eikä katunut päivääkään. Siitä hänelle myönnettiin muun muassa Pro Finlandia-, Ida Aalberg- ja Suomi-palkinnot.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää