Kulttuuri

Valovoimainen Kyllikki Forssell taisteli naisnäyttelijöiden aseman parantamiseksi – HS:n pitkäaikainen teatteritoimittaja Kirsikka Moring muistelee suurta diivaa

Kyllikki Forssell 1925–2019

Teatterineuvos Kyllikki Forssell kuoli aamuyöllä 7. lokakuuta kotonaan Helsingissä pitkään sairastettuaan. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. toukokuuta 1925.

Kyllikki Forssell oli Suomen kansallisteatterin suurten diivojen viimeisimpiä. Hän kuului ennätyksellisen pitkään talon valovoimaisimpiin näyttelijöihin ja jätti jälkeensä kannukset kilahtaen ammottavan tyhjyyden.

Pala keskeistä kahdella kielellä näyteltyä suomalaista teatterihistoriaa on nyt poissa. Kansallisteatterin Charlotte Raasta, Ida Aalbergista ja Ella Erosesta jatkunut suurten diivojen aika on muuttunut lämpiön seinien mykäksi kuvagalleriaksi, johon jonain päivänä liitettäneen Kyllikki Forssell.

Ruotsalaisen teatterin oppilaskoulussa näyttelijäopintonsa suorittanut Forssell siirtyi näyttelemään suuria suomalaisia rooleja kansalliselle päänäyttämöllemme, jossa hän oli kiinnitettynä vuosina 1948–1992. Viimeisen kerran hän näytteli Kansallisteatterissa Pirkko Saision kirjoittamassa ja ohjaamassa yhteiskuntasatiirissa Virhe vuonna 2005 Seela Sellan näytellessä toista suurta roolia.

Forssell vieraili Helsingin ruotsalaisessa teatterissa tulkiten muun muassa August Strindbergin Kustaa III:n roolin, joka jäi ”tyylinäyttelemisen” historiaan. Rokokoon röyhelöiden takaa heitelty veitsenterävä ja kevyesti hengittävä kuningaspuhe istui Forsselliin. Syntyperäisenä everstin tyttärenä ja ratsastuksen harrastajana hän oppi ja säilytti halki elämänsä maankuulun elegantin suoraryhtisyytensä.

Kun hänen ikuisesti kepeää askeltaan ja nuoruudenraikasta olemustaan ihmeteltiin, hän vastasi: ”Se on geeneissä.”

Kun Forssell ylitti kadun, liikenne pysähtyi ja katseet kääntyivät. Ei turhaan. Marsalkka Mannerheimin Käthy-hevonen oli Forssellin ystävä, ja avioiduttuaan vapaaherra Erik Indrenius-Zalewskin kanssa Forssellia alettiin kutsua vapaaherrattareksi. Tämän tittelin hän kantoi ylväämmin kuin kukaan.

Hän näyttelikin suuresti menestyen diivoja tai ylempisäätyisiä naisia Ida Aalbergista (myös elokuvassa) kuningatar Kristiinaan unohtamatta esimerkiksi Laila Hietaniemen, nyttemmin Hirvisaaren, kirjoittamaa keisarinna Katariina Suurta.

Mutta löytyi Forssellista toinenkin puoli, kuten Franca Ramen ja Dario Fon moniääninen ja reipas naisasianainen Donna, jota hän näytteli yli 300 kertaa tai Alan Bennettin Romuauton ladyn laitapuolen kulkija neiti Shepherd.

Forssell täytti tunnistettavasti Antti Einari Halosen ohjaaman, Helvi Hämäläisen teoksista dramatisoidun särmikkään Säädyllisen murhenäytelmän Adan äitihahmon. Hän näytteli myös Kaisa Rastimon ohjaamassa samannimisessä elokuvassa vuodelta 1998.

Forssell saatiin lopulta houkutelluksi yhdessä Esko Salmisen kanssa Helsingin kaupunginteatteriin, jossa he heittäytyivät unohtumattomasti Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuoleman tragediaan, valheiden murentaman perheen elämään kaiken näyttelijäntyönsä kokemuksen tuleen laittaen.

Työparia haastatellessani Esko Salminen kuvaili tapausta ainutlaatuiseksi. Hän kehui työtoverinsa rohkeutta: ”Ensin Pitkänsillan ylittivät Urho Kaleva Kekkonen ja Casimir Ehrnrooth, lopulta työläiskaupunginosaan uskaltautui myös Kyllikki Forssell.” Siihen Forssell kuittasi: ”Rakkaita nämä työtoverit!”

Forssellin menestysroolit jatkuivat Kauppamatkustajan kuoleman jälkeenkin Kaupunginteatterissa, jossa hän näytteli Neil Hardwickin ohjaamassa Ronald Harwoodin Kvartetissa lähes kymmenen vuotta Jean Hortonin roolia. Kun esitykset päätettiin lopettaa, Forssell oli vasta 86-vuotias.

Kyllikki Forssell ja Esko Salminen olivat tiukka työpari, joka analysoi roolityötään ja tekemisiään vailla sensuuria. Ennen Kauppamatkustajan kuolemaa he olivat yhdessä näytelleet Kansallisteatterissa ihmissuhteen loppuun palamista Lars Norénin raastavassa avioliittotragediassa Elämää pitempi yö. Euroopan Arthur Milleriksikin kutsutun Norénin näytelmän ohjasi Kurt Nuotio saaden tragedian valheenpaljastukset kipeästi julki.

Salminen ja Forssell olivat toisilleen tärkeitä aina 1960-lukuisesta rakkaussuhteestaan saakka. ”Olimme rakastavaisia, mutta rakkaus muuttui ystävyydeksi, joka kesti 60 vuotta – koko miehuuteni ajan”, Esko Salminen sanoo. Ystävykset soittivat toisilleen tavan takaa kommentoiden töitään ja maailmaa. Salminen oli niitä harvoja ihmisiä näyttelijävaimonsa Aino Sepon ja muutaman vanhan ystävän ohella, jotka Forssell päästi viimeisinä erakkovuosinaan lähelleen. ”Aino kävi tarvittaessa hänen kotonaan ja oli päivittäin yhteydessä”, Salminen sanoo.

Kotona loppuun saakka asunut näyttelijätär vetäytyi viimeisiksi elinvuosikseen kokonaan julkisuudesta. ”Hän halusi piiloon kuin Marlene Dietrich”, kertoo Esko Salminen.

Kyllikki Forssell oli suurten klassikoiden yhtä hyvin kuin uudemman teatterirealismin lahjomaton tulkki ja tutkija. Hän hallitsi erilaiset genret: kevyen huumorin, rankemman huumorin ja aivan absurdin huumorin. Hän tunnisti varjot ja pimeyden, rooleihin kirjoitetun inhimillisen vinouden ja hädän. Hän ei koskaan antanut itselleen lupaa alittaa aitaa matalimmasta kohdasta tai uida yli virran kapeikosta.

Lahjomaton hän oli myös näkemyksissään näyttelijän työolosuhteista, palkoista tai ohjaajan ylivallasta. Hän antoi äänensä kuulua Suomen Näyttelijäliiton hallituksessa ollessaan. Hän taisteli naisnäyttelijöiden aseman parantamiseksi ja tänäänkin paljon puhuttavan näyttelijöiden tekijänoikeuksien puolesta. Sen verran poliitikkoa hänestä löytyi, että hän oli muun muassa presidentin valitsijamiehenä

Hän ei sietänyt sanaa taiteilija vaan vietti sitkeästi näyttelijäjuhlia. ”Taiteilijoita on Suomenniemi pullollaan”, hän puuskahtaa Raila Kinnusen kirjoittamassa elämäkerrassaan.

Pelkkää juhlaa ei työ ollut. Lumisade ja märkyys yhtä hyvin kuin roolista tarttunut ahdistus masensivat häntä. ”Roolin rakentaminen on kuin taidemaalarin työtä. Joskus jokin väri täytyy vaihtaa, kun uusi tekee sen tauluun sopimattomaksi. Taulussani on vielä paljon valkoisia kohtia.”

Teatterin vuoksi Kyllikki Forssell eli – eikä katunut päivääkään. Siitä hänelle myönnettiin muun muassa Pro Finlandia-, Ida Aalberg- ja Suomi-palkinnot.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  8. 8

   HS kysyi jätteistä ja kierrätyksestä, ja yli 9 000 suomalaista vastasi: Vastauksista vyöryi raivoa, turhautumista ja valtava halu toimia oikein

   Tilaajille
  9. 9

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  10. 10

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää