Kulttuuri    |   HS-Analyysi

Onko kirjallisuuden Nobeleissa nyt kahden naisen vuoro? Nämä kirjailijat ovat vahvoilla veikkauksissa

Aika alkaa loppua syyrialaiselta runoilijalta Adonikselta ja eteläkorealaiselta Ko Unilta.

Jos Ruotsin akatemia haluaa kiillottaa ryvettynyttä mainettaan, se palkitsee tänä vuonna kaksi naiskirjailijaa, ja palkinnon saavat kanadalainen Margaret Atwood sekä venäläinen Ljudmila Ulitskaja. Tässä absurdissa tilanteessa lienee yhdentekevää, kumpi saa vuoden 2018 Nobelin kirjallisuuspalkinnon ja kumpi vuoden 2019. Kirjallisuuden Nobel-palkinto jaetaan torstaina 10. lokakuuta, ja tänä vuonna palkintoja jaetaan poikkeuksellisesti kaksi.

Valinta olisi monessa mielessä fiksu. Molemmat ovat kiistatta merkittäviä nykykirjailijoita, joilla on oma kirjallinen ääni ja profiili. Toinen edustaa länttä, toinen taas itää. Se olisi hyvä maantieteellinen haarukointi.

Samoin temaattisesti päätös olisi perusteltu. Atwood ja Ulitskaja tuovat alati katoavaan nykyhetkeen sekä menneisyyden että tulevaisuuden.

Näkyvä osa Atwoodin tuotannosta – olkoonkin, että kirjailijana hänen moni­puolisuutensa hakee vertaistaan – pureutuu tulevaisuuden dystopioihin, joissa totalitarismi kitkee kaiken inhimillisyyden kuin kuihtuneet, tarpeettomat kasvit. Ulitskaja taas katsoo taaksepäin ja tarkastelee Neuvostoliiton valtiototalitarismia, josta ihmiset yrittävät löytää pieniä halkeamia voidakseen löytää rahtusen inhimillisyyttä.

Ljudmila Ulitskajan pahin kilpa­kumppani lienee japani­lainen Haruki Murakami, joka on keikkunut vuosikausia kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen veikkausten kärjessä. Yhtä kova haastaja on israelilainen David Grossman, jonka palkitsemista saattaa kuitenkin yhä edelleen vaikeuttaa Lähi-idän tilanne. Naisista nostaisin haastajaksi puolalaisen Olga Tokarczukin.

Toki tyrkyllä on moni muukin kirjailija. Ne tavanomaiset epäillyt, voisi taas sanoa.

Vaikka Ruotsin akatemia on korostanut välttävänsä avointa päivän­politikointia, on mahdollista, että poliittiset jännitteet eivät sittenkään muodostu esteeksi antaa palkintoa ranskankielisessä Syyriassa syntyneelle, arabimaailman ehkä merkittävimmälle nykyrunoilijalle Adonikselle, jonka oikea nimi on Ali Ahmed Said.

Näin Ruotsin akatemia nostaisi esiin Syyrian sodan siviiliuhrit sekä koulujen ja sairaaloiden pommittamiset eikä niinkään idän ja lännen välistä valtapolitiikkaa. Adoniksen runouden yksi kokoava teema on lännen ja idän monimielinen ja -merkityksinen kohtaaminen.

Ruotsin akatemialla on siinä mielessä kiire, että aika Adoniksen kohdalla alkaa loppua. Runoilija täytti tammikuussa jo 89 vuotta.

Adoniksen kova kilpailija on aktiivisesti demokratia­liikkeessä 1970-luvun lopulla toiminut, pariisi­laistunut ja paljon Yhdysvalloissa opettanut kiinalaisrunoilija Zhao Zhenkai, joka tunnetaan paremmin kirjailijanimellä Bei Dao. Hän on vuodesta 2006 lähtien saanut asua ja työskennellä Kiinan kansantasavallassa. Hän voi myös matkustaa ja opettaa vapaasti, jopa ulkomailla.

Bei Dao täytti elokuussa 70 vuotta.

Etelä­korealainen runoilija Ko Un on ollut niin ikään jo toista­kymmentä vuotta varteen­otettava ehdokas palkinnon saajaksi. Hänen laajaan tuotantoonsa tiivistyy Korean pitkä historia, jonka japanilaiset poistivat kaikista oppikirjoista ja kouluista hallitessaan Koreaa 1910–1945. Ehkä poliittinen rasite on jo kuopattu.

Niin ikään Ko Un ei ole palkinnon kestoehdokkaiden nuorimmasta päästä. Hän täytti elokuussa 86 vuotta.

Myös Afrikalla on useampi hyvä ehdokas. Yllättävän paljon nostetta on ollut viime vuosina mosambikilaisella, portugaliksi kirjoittavalla Mia Coutolla (s. 1955), jolle myönnettiin usein Nobel-palkintoa ennakoiva Neustadtin kansainvälinen kirjallisuuspalkinto viisi vuotta sitten. Päätös toisi Nobel-palkinnon 16 vuoden tauon jälkeen Afrikkaan. Ympäristökysymysten esiin tuojana tunnettu António Emílio Leite Couto on siviiliammatiltaan biologi. Mia Couto on hänen kirjailijanimensä.

Temaattisesti hän olisi oiva valinta Ruotsin akatemialta, etenkin jos se haluaa peesata Greta Thunbergin vanavedessä.

Kansain­välisten vedon­lyönti­toimistojen kärkeen on tänäkin vuonna noussut aiemmin James Ngugin nimeä käyttänyt kenialainen prosaisti Ngugi Wa Thiong’o, joka piipahti Suomessa kymmenisen vuotta sitten.

Pohjoismaat ovat tällä kertaa ehdottomasti poissa laskuista. Ruotsin akatemia ei voi ottaa sellaista riskiä, joka jälleen kerran kyseenalaistaisi sen toiminnan. Syytökset kotiinpäin vedosta nimittäin romuttaisivat sen uskottavuuden vuosikymmeniksi. Näin kävi vuonna 1974, jolloin palkinnon jakoivat Harry Martinson ja Eyvind Johnson.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää