Kulttuuri

Historiallinen käänne: suomalaista kirjallisuutta viedään nyt eniten englanninkielisiin maihin

Kustantajat etsivät nyt maailmalla erityisesti omaelämäkerrallista tietokirjallisuutta.

Perinteisesti hyvin vaikea englantilainen kielialue – siis Yhdysvallat ja Iso-Britannia – on noussut Saksan ohi suomalaisen kirjallisuuden suurimpana vientikohteena. Historiallinen käänne käy ilmi Kirjallisuuden vientikeskuksen (Fili) ja Suomen kustannusyhdistyksen teettämästä, vuoden 2018 tietoihin perustuvasta selvityksestä.

Kasvua edeltäneen vuoden vientiin englanninkieliselle alueelle on peräti 34 prosenttia.

”Ihan hurjan hienoa”, Filin johtaja Tiia Strandén riemuitsee. ”Jos verrataan vaikka Ruotsiin, meillä ei ole suuria kaupallisia dekkarinimiä, vaan meidän menestyjämme ovat nimenomaan kirjallisia kirjailijoita. Sellaisia, jotka saavat koko aukeaman arvosteluja tai haastatteluja merkittävissä lehdissä. Se on oikeasti historiallista.”

Tuoreimpana mielessä on Pajtim Statovcin Crossing eli Tiranan sydän.

”Sitä käsiteltiin erinomaisena teoksena ihan riippumatta siitä, mistä kirjailija tulee”, Strandén sanoo. ”Se on suuri saavutus.”

Vientikeskuksessa kasvua selitetään englanninkielisten markkinoiden eteen tehdyllä työllä, mikä tarkoittaa muun muassa kääntäjien kouluttamista sekä aina vain aktiivisempaa yhteydenpitoa muihin ulkomaisiin osapuoliin.

”Ilman muuta kiitos kuuluu myös kirjailijoille itselleen siitäkin, että he tietävät hyvin, millaista esiintymistä englanninkielisessä maailmassa edellytetään”, Strandén sanoo.

Statovcin kustantaja Yhdysvalloissa on Pantheon Books / Penguin Random House, Laura Lindstedtin W.W. Norton/Liverigh.

”Kaikkein suurimmat kustantamot eivät aina ole parhaita”, Strandén muistuttaa. ”Ne laadukkaat kustantamot ovat, jotka myös panostavat kirjailijoidensa markkinointiin, kuten esimerkiksi juuri Statovcin kohdalla on tapahtunut. Englanninkielisessä kustannusmaailmassa ei ole ollenkaan itsestäänselvää, että käännöskirjailijoihin halutaan käyttää markkinointirahaa.”

Toki maihinnousua vanhastaan liki mahdottomalle alueelle selittää myös englanninkielisten markkinoiden aiempaa parempi avautuminen käännöskirjallisuudelle ylipäätään, ei siis ainoastaan suomalaiselle.

Kaikkiaan bruttotuloja kirjallisuusviennistä kertyi runsaat kolme miljoonaa euroa.

Laskelmassa on otettava huomioon, että useat menestyneet suomalaiskirjailijat ovat ulkomaisten agentuurien listoilla, joten heidän menekkinsä ei näy nyt valmistuneessa selvityksessä. Statovcin lisäksi heihin lukeutuvat esimerkiksi Monika Fagerholm, Rosa Liksom, Sofi Oksanen, Antti Tuomainen ja Kjell Westö.

”Euromäärä nousisi heidän ja muiden myötä varmaan kaksinkertaiseksi”, Strandén arvioi.

Vientitulojen perusteella kaunokirjallisuutta selvästi merkittävämpiä alueita olivat vuonna 2018 kuitenkin niin tietoteokset kuin lasten- ja nuortenkirjallisuuskin.

”Vuosittaiset heilahtelut lajien kesken ovat isoja, koska vientinimikkeiden määrät ovat aika pieniä”, Tiia Strandén selittää. ”Siten ykkösasema saattaa perustua vain pariin nimikkeeseen.”

Nyt tietokirjallisuuden osuus oli peräti 48 prosenttia. Esimerkiksi vuosina 2013 ja 2014 lasten- ja nuortenkirjallisuus muodosti selvän vientikärjen.

Strandén pitää tietokirjallisuuden johtoasemaa hyvänä asiana.

”Maailmalla kustantajat etsivät nyt narratiivista ja ainakin osin omaelämäkerrallisuuteen nojaavaa tietokirjallisuutta”, hän sanoo. ”Ihmiset ostavat sitä enemmän kuin kaunokirjallisuutta. Meidän lukumme myötäilevät tätä trendiä.”

Yksi kyseisen suuntauksen suomalainen nimike on Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Myös se on myyty Yhdysvaltoihin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää