Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Moni suomalainen on kuullut kitaristi Antero Jakoilaa lukuisilla hittilevyillä tietämättään – nyt vaatimaton taustavaikuttaja sai 500-sivuisen elämäkerran

Antero Jakoilan erinomainen elämäkerta kertoo kaiken asiallisen ammattilaisesta, jolle musiikki ja kitarat ovat olleet intohimo.

Elämäkerta

Jaakko Riihimaa ja John Fagerholm: Antero Jakoila – kitaristi. Reuna. 452 s.

Konserttikuvissa kitaristi Antero Jakoila häilyy tavallisesti vain taustalla, takana tai sivussa, isosankaiset silmälasit hymyttömillä kasvoilla ja pää usein puolittain painuksissa.

Ja silloin näyttää olevan ihan se sama, onko hän lavalla silkkiviitassa julistavan Hectorin, farkkuhaalareissa riemuitsevan Jussi Raittisen tai lantiohousuissa kiemurtelevan Rauli ”Badding” Somerjoen kanssa.

Mutta tämä taustavaikuttajan rooli lienee juuri se, jonka Jakoila, 73, on itselleen valinnut. Hän ei ole halunnut herättää koskaan huomiota, vaikka hänellä olisi ollut valmiudet kyvyillään hämmentäväksi virtuoosiksi ja ehkä jopa sankarilliseksi rock-solistiksi – suomalaiseksi kitarakuninkaaksi.

Nyt pitää tietysti kysyä, voiko näin vaatimattomalta vaikuttavasta ammattimuusikosta tehdä lähes viisisataasivuisen elämäkerrallisen kirjan? Ja ennen kaikkea: kannattaako kaikki vaiva, puolin ja toisin?

Jaakko Riihimaan ja John Fagerholmin pitkään työstämä Antero Jakoila – kitaristi hälventää epäilykset heti ensimmäisellä selailulla. Ja se kestää kevyesti kaksikin lukukertaa, sillä Jakoila on huomattavasti monitahoisempi kuin moneen tyyliin taipuva yhtyekitaristi.

Hän on ollut eri vaiheissaan myös studiomuusikko, teatterimuusikko ja elokuvamuusikko sekä säveltäjä, sovittaja, kapellimestari ja levytuottaja, joka on tehnyt omissa nimissään tähän mennessä seitsemän albumia.

Jakoilan lähimmät ja ihailijat tämän kaiken varmaan tietävätkin, mutta muut voi yllättää hänen musiikillisen toimintansa laajuus, tyylitietoisuus ja laatutaso. Tässä mielessä teoksen alleviivaamaton nimi on vähän vähättelevä, vaikkakin Jakoilan ilmeisen luontaista vaatimattomuutta heijasteleva.

Hän ei tunnu tekevän itsestään numeroa ja mieltää itsensä ennen kaikkea ammattilaiseksi, jollaisesta kiitettävän runsaasti kuvitettu teos ennen kaikkea kertookin.

Siksi kirjaa voi lukea myös henkilökuvaa laajempana tapaustutkimuksena ammattilaisuudesta ja sen vähittäisestä muotoutumisesta – sekä ”suurelta yleisöltä” näkymättömiin jäävästä taustavaikuttamisesta. Jakoilan verkostosta kielii myös hakemisto, jossa on noin 1 200 henkilönimeä.


Vaasassa syntyneen ja Helsingissä varttuneen Antero Jakoilan tarinasta tekee jännittävän sekin, että hänen keskeisimmät vuotensa osuivat suomalaisen rockin ja rockteollisuuden syntyyn. Kitaristina hän pääsi osallistumaan tähän uuteen nuorisomusiikilliseen murrokseen muun muassa Raittisen, Somerjoen ja Hectorin kanssa – jos kolme alkuaikojen keskeistä työllistäjää pitää mainita.

Samoina 1970-luvun ruuhkavuosina Jakoila oli niin käytetty studiomuusikko, että hän on tuoreimmalla eniten levyttäneiden listalla yhä sijalla 31 (2 390 uraa), edellään viisi muuta kitaristia. Liioittelematta voi sanoa, moni on kuullut Jakoilaa ja hänen aikaansaannoksiaan tietämättään.

Kirjaan tästä työteliäisyydestä on nostettu esimerkiksi lista huhtikuun 1974 ostetuimmista albumeista. Ja kas: Jakoila soittaa kymmenestä kotimaisesta peräti seitsemällä: albumeilla Hectorock 1, Herra Mirandos, Mä tahdon rokata, Kun paljon antaa, Rakkauden sinfonia ja Dick Dynamite and His Hot Lips sekä Muotokuva 1.

Jakoilalle on jäänyt näiden ja monien muiden menestyslevyjen vaiheista taatusti mieleen yhtä ja toista kutkuttavaa, keikoista ja kiertueista puhumattakaan. Mutta hän ei juoruile, piikittele tai arvostele, vaan pitäytyy pääasiassa asialinjalla, töihinsä tavalla tai toisella liittyvissä tarinoissa.

Kirjassa on silti mukava imu, sillä ison työn tehneet Riihimaa ja Fagerholm ovat säilyttäneet minä-muotoisuuden, jutustelevan monologimaisuuden. Jakoila onkin puhuvinaan suurimman aikaa yksin suoraan lukijalle ilman tulkitsevaa välittäjää. Paitsi niissä muutamissa osioissa, joissa hän keskustelee tutun muusikkotoverin kanssa, kuten Jussi Raittisen, Harri Saksalan, M.A. Nummisen ja Dave Lindholmin.

Ratkaisu ei ole rakenteellisesti paras mahdollinen ja johtaa puolijalosteena välillä jo sivupoluille.


Paljon paremmin tekstiä rikkovat toisenlaisella kirjasimella ladotut ja plektralla merkityt kainalojutut – parin tekstikappaleen huomioista ja sitaateista kahden, jopa kolmen sivun tarinoihin. Ja tietysti intohimoisen kitaristin teoksessa puhutaan runsaasti kitaransoitosta ja kitaroista, joista Jakoila esittelee omissa luvuissaan perusteellisesti kahdeksan Gibson Les Paulista Gretschiin.

Kitaroihin kietoutuu luonnollisesti Jakoilan oma musiikillinen muuntuminen, jota voinee kutsua myös kehittymiseksi. Rockin jälkeen hän uppoutui ensin intohimoisesti kuubalaiseen musiikkiin, sitten espanjalaiseen flamencoon ja argentiinalaiseen tangoon.

Ne johtivat Jakoilan vähitellen maailmanmusiikilliselle soolouralle, jota hän on kartuttanut nyt kuudella albumilla. Nekin käydään läpi perusteellisesti, vaikka tarinallisesti osa kosketuspinnasta katoaa; painopiste vaihtuu yleisemmästä yksityisempään.

Antero Jakoila – kitaristi ei olisi silti täydellinen ilman niitä. Eikä ilmeisesti kitaristi Antero Jakoila, joka näyttäytyy kirjan valossa aivan toisenlaiselta kuin tyypillisissä keikkakuvissaan.


30 artistin hitit, joissa Antero Jakoila on ollut soittamassa:

Mikko Alatalo: Hasardi (1976)

Markku Aro: Jestas sentään (1973), Moskiitto (1973), Oma kultasein (1974)

Sammy Babitzin: Kuin tuhka tuuleen (1972), Daa-da daa-da (1974)

The Boys: Mä oon rock-kuningas (1973), Juhlimaan tosi rankasti (1973), Metsämökin tonttu (1974)

Matti Esko: Trasselijussin salsa (1977)

Frederik: Taka-takata (1972), Kung Fu taistelee (1975)

Fredi: Puhu hiljaa rakkaudesta (1972), Vihreät niityt (1974), Pump pump (1976)

Freeman: Ajetaan tandemilla (1975)

Irwin Goodman: Vielä yhdet (1972), Las Palmas (1972), Viuhahdus (1974)

Hector: Lumi teki enkelin eteiseen (1973), Ake, Make, Pera ja mä (1974)

Jari Huhtasalo: Äideistä parhain (1972)

Kai Hyttinen: Dirlanda (1972), Nosta lippu salkoon (1973)

Karma: Hyvää huomenta Suomi (1976)

Kari Kuuva: Rupsahda rauhassa rakkaani mun (1989)

Veikko Lavi: Jokainen ihminen on laulun arvoinen (1976)

Juice Leskinen: Anne ja Jacques (1977)

Dave Lindholm: Annan kitaran laulaa vaan (1993)

Marion: Tom Tom Tom (1973)

Mika ja Turkka Mali: Runkomäen iltamat (1978)

Muska: Krokotiilirock (1973), Tää se päivä on (1977)

M. A. Numminen: Olen nähnyt Helga-neidin kylvyssä (1972), Herra Huu (1973)

Pepe & Paradise: Yksin oon tietenkin (1973)

Päivi Portaankorva: Balladi elokuvasta Klaani (1984)

Rexi: Puhtaat purjeet (1977)

Jarno Sarjanen: Pienen pojan haaveet (1971)

Taiska: Mombasa (1975)

Kari Tapio: Soittajan vaimo (1988)

Anneli Saaristo: La dolce vita (1989)

Badding Somerjoki: Valot (1971), Paratiisi (1973), Fiilaten ja höyläten (1973), Aamuöiseen sateeseen (1975)

Tuomari Nurmio: Punainen planeetta (1982), Mustat kyyneleet (2006)

Lähde: Antero Jakoila – kitaristi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää