
Viitasen Piia: Meidän jälkeemme hiljaisuus. Texicalli. ★★★★
Musiikin supervoima on siinä, että se voi tuoda pintaan tunteita, joita ei pelkillä sanoilla saisi kaivettua esiin.
Laulaja-lauluntekijä Piia Viitasellahttps://www.hs.fi/haku/?query=piia+viitasella ja hänen yhtyeellään Viitasen Piialla on aina ollut käsissään tämä ihmeellinen lahja ja supervoima. Voima, jonka avulla ihmisten suojamuuri saadaan murrettua ja kerrankin kohtaamaan oma sisin.
Musiikin intiimiys ja lämmin inhimillisyys ovat erottaneet hänet monista muista. Puhuttelevat sanoitukset, harmoonisäestys, akustisen kitaran lempeä näppäily sekä Viitasen hellä, rauhoittava, melkein kuiskaava ääni ovat nostattaneet kuulijat varpailleen.
Muistan eräänkin festivaalin, jolla olimme rymistelleet ystävien kanssa kiitettävällä innolla pitkin peltoja ja festivaalipihoja. Sitten yhtäkkiä Viitanen lauloi vanhassa navetassa ihan hiljaa pehmeällä äänellään ja pysäytti hetken. Karski miespuolinen ystävänikin ”romahti” totaalisesti, kyyneleet valuivat äsken riehuneen festivaalivieraan likaisilla poskilla.
Ei tuollaiseen joka artisti kykene.
Noihin aikoihin takuuvarma itkettäjä oli Tuntemattomalle Ainolle, laulu tosielämän kirjeenvaihdosta Viitasen isoäidin ja tuntemattoman sotapojan välillä. Aivan mahdoton kestää.
Neljännellä levyllä Meidän jälkeemme hiljaisuus ihan näin konkreettista itkettäjää ei ole. Lauluissa käsitellään suuria aiheita, joista ei saa aina yhtä jämerää, henkilökohtaista ja konkreettista otetta.
Viitanen laulaa aika yleisellä tasolla ihmisenä olemisesta; arjen liukuhihnamaisesta raadannasta, epävarmuudesta, toisen ihmisen tärkeydestä, ihosta joka muistaa kaiken.
Aiemmin muun muassa sosiaaliohjaajana ikäihmisten parissa työskennellyt muusikko pohdiskelee koskettavasti, mitä jää jäljelle, kun ei ole enää kieltä, jolla kommunikoida. Mitä ihmisestä jää, kun kaikki turha on riisuttu.
Rakkaushan se. Viimeinen valomme.
Osaa Viitanen olla vihainenkin, ei vain lempeä.
Levyn apokalyptinen nimiraita Meidän jälkeemme hiljaisuus hiljentää totaalisesti. Hyytävätunnelmainen kappale voisi olla kuin suoraan True Detective -sarjan soundtrackilta. Suuresta lännestä, jonka aavikoiden keskellä kiitää maailmankaikkeuden viimeinen pikajuna – kohti omaa tuhoaan.
Takana palaa maa, mutta me vain pidämme hauskaa. ”Nuori Linkola ja joku hippi” huutavat pysähtymään, mutta ei kukaan ehdi kuunnella. Pitää ehtiä sikailla ja ajatella itseään. Vielä kuilun reunaltakin joku huutaa unelmakodin sisustustauluista tutun lauseen ”carpe diem”, sitten syöksytään.
Musiikillisesti kuilun lähestyminen on rakennettu kuin Ravelinhttps://www.hs.fi/haku/?query=ravelin Bolero ikään. Suloinen harppunäppäily kasvaa ulvoviksi, särähtäviksi kitarakerroksiksi, loppu on silkkaa pauhua ja kaoottisuutta.
Viitasen Piian neloslevy vaikuttaa ensi kuulemalta aiempaa synkemmältä, osin jopa lohduttomalta. Mutta kun hieman rapsuttaa pintaa, huomaa, että oikeastaan tätä yhtä apokalyptista nimikappaletta lukuun ottamatta kaikkea yhdistää sittenkin yksi punainen lanka: se on toivo, valo ja rakkaus.
Niistä täytyy pitää kiinni, vaikka maailma ympärillä palaisi.
Piia Viitanen aloitti luonnonmukaisella akustisella folkilla, mutta hiljalleen mukaan on tullut yhä enemmän elektronisia sävyjä. Esimerkiksi efektoitu kantele on lisännyt viime vuosina musiikkiin kiinnostavia uusia kerroksia.
Nyt sähköä ja voimaa on vieläkin enemmän. Tuottajana on toiminut Julius Mauranenhttps://www.hs.fi/haku/?query=julius+mauranen, jolla on kokemusta Oranssi Pazuzun, Kiki Paun ja Murmanskin kaltaisten yhtyeiden kanssa työskentelystä.
Musiikki on pysynyt edelleen ihmisen kokoisena, mutta kieltämättä hetkittäin Viitasen Piia kuulostaa miltei miltä tahansa suomalaiselta kitarabändiltä.
Onneksi kaikkeen elektroniseen maailmaan yhdistyy myös Matias Tyninhttps://www.hs.fi/haku/?query=matias+tynin harmooni, Sarah Palunhttps://www.hs.fi/haku/?query=sarah+palun kantele ja harppu sekä monia muita akustisia soittimia. On ambientia, americanaa, folkia.
Elektronisen ja akustisen yhdistelmä on omaperäinen, sellainen, jolla erotutaan popradioiden listamassasta.
Entä ne tunteet? Osuuko Viitasen Piia uutuudellaankin suojamuureihin?
Kyllä, ainakin jossain määrin. Duetto ja vuoropuhelu Topi Sahanhttps://www.hs.fi/haku/?query=topi+sahan kanssa kappaleessa Kulje mun kanssani saa sukat pyörimään jaloissa. Siinä on tavoitettu aitoa läsnäoloa ja kahden ihmisen todellista keskustelua. Kyseessä on riipaiseva pieni tarina parisuhteen alusta, keskikohdasta ja lopusta.
”Sinä kyllästyit tietenkin, olit poikanen vaan. Minä vahva kuin varjoni, en pystynyt parempaan.”
Niin kaunista, niin satuttavaa.
Kriitikon valinnat: Viiden tähden house-herkkua ja taidefolkia
Albumi, Folk / rockAntti Autio: Pihalla tuulee taas. Soit Se Silti. ★★★

Levyn helmi on Kallio, sello- ja kitarasäestyksellinen surulaulu, joka kertoo menetettyä rakkauttaan kotikapakassa haikailevasta päähenkilöstä. Kaikkine falsettikertosäkeineen se on sopivan rouhea ja mieleen jäävä muuten hieman ylätasolle jäävän materiaalin keskellä.
Albumi, Folkrock
Kanerva: Kuinka aika pysäytetään. Texicalli. ★★★★★

Tyylistä toiseen hypähtelevä musiikki on osin vakavissa parisuhdevesissä, mutta välillä heittäydytään pöhköksi, tunnustetaan vaikkapa riippuvuussuhde mentolinenäsuihkeeseen. Kanerva pyytää laulussa veikeästi kertomaan, onko hän yhä ihana. Vastaus on ehdoton kyllä.
Kansanmusiikki / rock
Eri esittäjiä: Kalevala elävänä tai kuolleena vol 1. Vallila Music House. ★★★

Tällä on silti paikkansa. Uskon, että sillä on hyvät mahdollisuudet avata Kalevalan maailmaa nykyihmiselle. Esimerkiksi Toni Tapanisenhttps://www.hs.fi/haku/?query=toni+tapanisen kirjoittama ja Pekko Käpinhttps://www.hs.fi/haku/?query=pekko+kapin & K:H:H:L:n esittämä Aino on hyvinkin selväsanainen kertomus Ainon ja ”kääkän” suhteesta. ”Lauloi tyttö hymysuinen: Painu vittuun Väinämöinen”, kuuluu tarinan hymyilemään pakottava kliimaksi.
Albumi, kansanmusiikki/ jazz / rock
Vimma: Meri ja avaruus. Eclipse music. ★★★

Välillä haiskahtaa turhan itsetarkoituksellinen erikoisuudentavoittelu, ja soittokin on välillä aika rosoista. Mutta kun koko bändi antaa mennä yhdessä, yhtyeen muhkeasointinen ydin löytyy. Silloin tuntuu, että tästä porukasta voi tulla mitä vain. Anteeksipyytelemätöntä menoa, pidän.
- Musiikki Seuraa
- Arviot Seuraa
- Levyt Seuraa
- Pop-musiikki Seuraa
- Mari Koppinen Seuraa
Kommentit