Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Viitasen Piian musiikki murtaa suojamuurit ja avaa kyynelhanat – Uudella levyllä ennustetaan myös ihmiskunnan karmea kohtalo

Viikon muissa levynostoissa Kanerva saa viisi tähteä pakottomasti rullaavasta uutuuslevystä.

Folk

Viitasen Piia: Meidän jälkeemme hiljaisuus. Texicalli. ★★★★

Musiikin supervoima on siinä, että se voi tuoda pintaan tunteita, joita ei pelkillä sanoilla saisi kaivettua esiin.

Laulaja-lauluntekijä Piia Viitasella ja hänen yhtyeellään Viitasen Piialla on aina ollut käsissään tämä ihmeellinen lahja ja supervoima. Voima, jonka avulla ihmisten suojamuuri saadaan murrettua ja kerrankin kohtaamaan oma sisin.

Musiikin intiimiys ja lämmin inhimillisyys ovat erottaneet hänet monista muista. Puhuttelevat sanoitukset, harmoonisäestys, akustisen kitaran lempeä näppäily sekä Viitasen hellä, rauhoittava, melkein kuiskaava ääni ovat nostattaneet kuulijat varpailleen.

Muistan eräänkin festivaalin, jolla olimme rymistelleet ystävien kanssa kiitettävällä innolla pitkin peltoja ja festivaalipihoja. Sitten yhtäkkiä Viitanen lauloi vanhassa navetassa ihan hiljaa pehmeällä äänellään ja pysäytti hetken. Karski miespuolinen ystävänikin ”romahti” totaalisesti, kyyneleet valuivat äsken riehuneen festivaalivieraan likaisilla poskilla.

Ei tuollaiseen joka artisti kykene.

Noihin aikoihin takuuvarma itkettäjä oli Tuntemattomalle Ainolle, laulu tosielämän kirjeenvaihdosta Viitasen isoäidin ja tuntemattoman sotapojan välillä. Aivan mahdoton kestää.

Neljännellä levyllä Meidän jälkeemme hiljaisuus ihan näin konkreettista itkettäjää ei ole. Lauluissa käsitellään suuria aiheita, joista ei saa aina yhtä jämerää, henkilö­kohtaista ja konkreettista otetta.

Viitanen laulaa aika yleisellä tasolla ihmisenä olemisesta; arjen liukuhihnamaisesta raadannasta, epävarmuudesta, toisen ihmisen tärkeydestä, ihosta joka muistaa kaiken.

Aiemmin muun muassa sosiaaliohjaajana ikäihmisten parissa työskennellyt muusikko pohdiskelee koskettavasti, mitä jää jäljelle, kun ei ole enää kieltä, jolla kommunikoida. Mitä ihmisestä jää, kun kaikki turha on riisuttu.

Rakkaushan se. Viimeinen valomme.

Osaa Viitanen olla vihainenkin, ei vain lempeä.

Levyn apokalyptinen nimiraita Meidän jälkeemme hiljaisuus hiljentää totaalisesti. Hyytävätunnelmainen kappale voisi olla kuin suoraan True Detective -sarjan soundtrackilta. Suuresta lännestä, jonka aavikoiden keskellä kiitää maailmankaikkeuden viimeinen pika­juna – kohti omaa tuhoaan.

Takana palaa maa, mutta me vain pidämme hauskaa. ”Nuori Linkola ja joku hippi” huutavat pysähtymään, mutta ei kukaan ehdi kuunnella. Pitää ehtiä sikailla ja ajatella itseään. Vielä kuilun reunaltakin joku huutaa unelmakodin sisustustauluista tutun lauseen ”carpe diem”, sitten syöksytään.

Musiikillisesti kuilun lähestyminen on rakennettu kuin Ravelin Bolero ikään. Suloinen harppu­näppäily kasvaa ulvoviksi, särähtäviksi kitarakerroksiksi, loppu on silkkaa pauhua ja kaoottisuutta.

Viitasen Piian neloslevy vaikuttaa ensi kuulemalta aiempaa synkemmältä, osin jopa lohduttomalta. Mutta kun hieman rapsuttaa pintaa, huomaa, että oikeastaan tätä yhtä apokalyptista nimikappaletta lukuun ottamatta kaikkea yhdistää sittenkin yksi punainen lanka: se on toivo, valo ja rakkaus.

Niistä täytyy pitää kiinni, vaikka maailma ympärillä palaisi.

Piia Viitanen aloitti luonnon­mukaisella akustisella folkilla, mutta hiljalleen mukaan on tullut yhä enemmän elektronisia sävyjä. Esimerkiksi efektoitu kantele on lisännyt viime vuosina musiikkiin kiinnostavia uusia kerroksia.

Nyt sähköä ja voimaa on vieläkin enemmän. Tuottajana on toiminut Julius Mauranen, jolla on kokemusta Oranssi Pazuzun, Kiki Paun ja Murmanskin kaltaisten yhtyeiden kanssa työskentelystä.

Musiikki on pysynyt edelleen ihmisen kokoisena, mutta kieltämättä hetkittäin Viitasen Piia kuulostaa miltei miltä tahansa suomalaiselta kitarabändiltä.

Onneksi kaikkeen elektroniseen maailmaan yhdistyy myös Matias Tynin harmooni, Sarah Palun kantele ja harppu sekä monia muita akustisia soittimia. On ambientia, americanaa, folkia.

Elektronisen ja akustisen yhdistelmä on omaperäinen, sellainen, jolla erotutaan popradioiden listamassasta.

Entä ne tunteet? Osuuko Viitasen Piia uutuudellaankin suojamuureihin?

Kyllä, ainakin jossain määrin. Duetto ja vuoropuhelu Topi Sahan kanssa kappaleessa Kulje mun kanssani saa sukat pyörimään jaloissa. Siinä on tavoitettu aitoa läsnäoloa ja kahden ihmisen todellista keskustelua. Kyseessä on riipaiseva pieni tarina parisuhteen alusta, keskikohdasta ja lopusta.

”Sinä kyllästyit tietenkin, olit poikanen vaan. Minä vahva kuin varjoni, en pystynyt parempaan.”

Niin kaunista, niin satuttavaa.

Kriitikon valinnat: Viiden tähden house-herkkua ja taidefolkia

Albumi, Folk / rock

Antti Autio: Pihalla tuulee taas. Soit Se Silti. ★★★

Kaiken laskel­moidun musiikin­teon keskellä Antti Aution vapaasti pienestä suureen leuhot­televa folkpop on melkoinen keidas. Musiikki on rehellistä joka runotytön taidetta, jossa popin kaavoista ei tarvitse välittää. Lauluissa on ikuinen syys, melankolia on niiden vallitseva piirre, ja sitä kaikkea vain korostaa Aution kaunis, persoonallinen, vähän valittava laulusoundi.

Levyn helmi on Kallio, sello- ja kitarasäestyksellinen surulaulu, joka kertoo menetettyä rakkauttaan kotikapakassa haikailevasta päähenkilöstä. Kaikkine falsettikertosäkeineen se on sopivan rouhea ja mieleen jäävä muuten hieman ylätasolle jäävän materiaalin keskellä.

Albumi, Folkrock

Kanerva: Kuinka aika pysäytetään. Texicalli. ★★★★★

Hetkinen, kuuntelenko nyt Suomen Daft Punkia vai sittenkin Suomi-folkia? Kanervan uutuus totisesti yllättää. Vähän ryppy­otsaisen mielikuvan jättänyt artisti on tehnyt iloisesti ja pakottomasti eteenpäin rullaavan levyn, jonka kuuntelu vaatisi jopa diskopalloa ja tanssilattiaa. Pehmeästi pumppaava house-herkku Limbo on tehokas korvamato.

Tyylistä toiseen hypähtelevä musiikki on osin vakavissa parisuhdevesissä, mutta välillä heittäydytään pöhköksi, tunnustetaan vaikkapa riippuvuussuhde mentolinenäsuihkeeseen. Kanerva pyytää laulussa veikeästi kertomaan, onko hän yhä ihana. Vastaus on ehdoton kyllä.

Kansanmusiikki / rock

Eri esittäjiä: Kalevala elävänä tai kuolleena vol 1. Vallila Music House. ★★★

Juha Hurme ja Tuomari Nurmio halusivat repiä Kalevalaa ulos tuohivirsumielikuvan ikeestä, ja tässä on nyt projektin ensimmäinen levy. Homman juju on ollut se, että artistit ovat kehitelleet pääasiassa omia sanojaan Kalevalan pohjalta ja esittäneet ne sitten kukin omalla luonteenomaisella tyylillään. On Jaakko Laitisen & Väärän Balkan-hyppyytystä, Palefacen Kalevala-räppiä, Ismo Alangon Kalevala-punkia – ja niin edespäin. Aikamoinen sillisalaatti siis.

Tällä on silti paikkansa. Uskon, että sillä on hyvät mahdollisuudet avata Kalevalan maailmaa nykyihmiselle. Esimerkiksi Toni Tapanisen kirjoittama ja Pekko Käpin & K:H:H:L:n esittämä Aino on hyvinkin selväsanainen kertomus Ainon ja ”kääkän” suhteesta. ”Lauloi tyttö hymysuinen: Painu vittuun Väinämöinen”, kuuluu tarinan hymyilemään pakottava kliimaksi.

Albumi, kansanmusiikki/ jazz / rock

Vimma: Meri ja avaruus. Eclipse music. ★★★

Taloudel­lisesti ei luulisi olevan mitään järkeä perustaa yhdeksän­henkistä yhtyettä, joka yhdistää kansanmusiikin, jazzin ja progen sekä nykyrunouden, jota välillä myös lausutaan. Onneksi Ultra Bra ei aikoinaan miettinyt tällaisia aspekteja, onneksi ei myöskään nuorten muusikoiden Vimma.

Välillä haiskahtaa turhan itsetarkoituksellinen erikoisuudentavoittelu, ja soittokin on välillä aika rosoista. Mutta kun koko bändi antaa mennä yhdessä, yhtyeen muhkeasointinen ydin löytyy. Silloin tuntuu, että tästä porukasta voi tulla mitä vain. Anteeksipyytelemätöntä menoa, pidän.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  2. 2

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  3. 3

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  7. 7

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  8. 8

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  9. 9

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  10. 10

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  2. 2

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  3. 3

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  4. 4

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  5. 5

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  7. 7

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  9. 9

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  10. 10

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää