Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Viitasen Piian musiikki murtaa suojamuurit ja avaa kyynelhanat – Uudella levyllä ennustetaan myös ihmiskunnan karmea kohtalo

Viikon muissa levynostoissa Kanerva saa viisi tähteä pakottomasti rullaavasta uutuuslevystä.

Folk

Viitasen Piia: Meidän jälkeemme hiljaisuus. Texicalli. ★★★★

Musiikin supervoima on siinä, että se voi tuoda pintaan tunteita, joita ei pelkillä sanoilla saisi kaivettua esiin.

Laulaja-lauluntekijä Piia Viitasella ja hänen yhtyeellään Viitasen Piialla on aina ollut käsissään tämä ihmeellinen lahja ja supervoima. Voima, jonka avulla ihmisten suojamuuri saadaan murrettua ja kerrankin kohtaamaan oma sisin.

Musiikin intiimiys ja lämmin inhimillisyys ovat erottaneet hänet monista muista. Puhuttelevat sanoitukset, harmoonisäestys, akustisen kitaran lempeä näppäily sekä Viitasen hellä, rauhoittava, melkein kuiskaava ääni ovat nostattaneet kuulijat varpailleen.

Muistan eräänkin festivaalin, jolla olimme rymistelleet ystävien kanssa kiitettävällä innolla pitkin peltoja ja festivaalipihoja. Sitten yhtäkkiä Viitanen lauloi vanhassa navetassa ihan hiljaa pehmeällä äänellään ja pysäytti hetken. Karski miespuolinen ystävänikin ”romahti” totaalisesti, kyyneleet valuivat äsken riehuneen festivaalivieraan likaisilla poskilla.

Ei tuollaiseen joka artisti kykene.

Noihin aikoihin takuuvarma itkettäjä oli Tuntemattomalle Ainolle, laulu tosielämän kirjeenvaihdosta Viitasen isoäidin ja tuntemattoman sotapojan välillä. Aivan mahdoton kestää.

Neljännellä levyllä Meidän jälkeemme hiljaisuus ihan näin konkreettista itkettäjää ei ole. Lauluissa käsitellään suuria aiheita, joista ei saa aina yhtä jämerää, henkilö­kohtaista ja konkreettista otetta.

Viitanen laulaa aika yleisellä tasolla ihmisenä olemisesta; arjen liukuhihnamaisesta raadannasta, epävarmuudesta, toisen ihmisen tärkeydestä, ihosta joka muistaa kaiken.

Aiemmin muun muassa sosiaaliohjaajana ikäihmisten parissa työskennellyt muusikko pohdiskelee koskettavasti, mitä jää jäljelle, kun ei ole enää kieltä, jolla kommunikoida. Mitä ihmisestä jää, kun kaikki turha on riisuttu.

Rakkaushan se. Viimeinen valomme.

Osaa Viitanen olla vihainenkin, ei vain lempeä.

Levyn apokalyptinen nimiraita Meidän jälkeemme hiljaisuus hiljentää totaalisesti. Hyytävätunnelmainen kappale voisi olla kuin suoraan True Detective -sarjan soundtrackilta. Suuresta lännestä, jonka aavikoiden keskellä kiitää maailmankaikkeuden viimeinen pika­juna – kohti omaa tuhoaan.

Takana palaa maa, mutta me vain pidämme hauskaa. ”Nuori Linkola ja joku hippi” huutavat pysähtymään, mutta ei kukaan ehdi kuunnella. Pitää ehtiä sikailla ja ajatella itseään. Vielä kuilun reunaltakin joku huutaa unelmakodin sisustustauluista tutun lauseen ”carpe diem”, sitten syöksytään.

Musiikillisesti kuilun lähestyminen on rakennettu kuin Ravelin Bolero ikään. Suloinen harppu­näppäily kasvaa ulvoviksi, särähtäviksi kitarakerroksiksi, loppu on silkkaa pauhua ja kaoottisuutta.

Viitasen Piian neloslevy vaikuttaa ensi kuulemalta aiempaa synkemmältä, osin jopa lohduttomalta. Mutta kun hieman rapsuttaa pintaa, huomaa, että oikeastaan tätä yhtä apokalyptista nimikappaletta lukuun ottamatta kaikkea yhdistää sittenkin yksi punainen lanka: se on toivo, valo ja rakkaus.

Niistä täytyy pitää kiinni, vaikka maailma ympärillä palaisi.

Piia Viitanen aloitti luonnon­mukaisella akustisella folkilla, mutta hiljalleen mukaan on tullut yhä enemmän elektronisia sävyjä. Esimerkiksi efektoitu kantele on lisännyt viime vuosina musiikkiin kiinnostavia uusia kerroksia.

Nyt sähköä ja voimaa on vieläkin enemmän. Tuottajana on toiminut Julius Mauranen, jolla on kokemusta Oranssi Pazuzun, Kiki Paun ja Murmanskin kaltaisten yhtyeiden kanssa työskentelystä.

Musiikki on pysynyt edelleen ihmisen kokoisena, mutta kieltämättä hetkittäin Viitasen Piia kuulostaa miltei miltä tahansa suomalaiselta kitarabändiltä.

Onneksi kaikkeen elektroniseen maailmaan yhdistyy myös Matias Tynin harmooni, Sarah Palun kantele ja harppu sekä monia muita akustisia soittimia. On ambientia, americanaa, folkia.

Elektronisen ja akustisen yhdistelmä on omaperäinen, sellainen, jolla erotutaan popradioiden listamassasta.

Entä ne tunteet? Osuuko Viitasen Piia uutuudellaankin suojamuureihin?

Kyllä, ainakin jossain määrin. Duetto ja vuoropuhelu Topi Sahan kanssa kappaleessa Kulje mun kanssani saa sukat pyörimään jaloissa. Siinä on tavoitettu aitoa läsnäoloa ja kahden ihmisen todellista keskustelua. Kyseessä on riipaiseva pieni tarina parisuhteen alusta, keskikohdasta ja lopusta.

”Sinä kyllästyit tietenkin, olit poikanen vaan. Minä vahva kuin varjoni, en pystynyt parempaan.”

Niin kaunista, niin satuttavaa.

Kriitikon valinnat: Viiden tähden house-herkkua ja taidefolkia

Albumi, Folk / rock

Antti Autio: Pihalla tuulee taas. Soit Se Silti. ★★★

Kaiken laskel­moidun musiikin­teon keskellä Antti Aution vapaasti pienestä suureen leuhot­televa folkpop on melkoinen keidas. Musiikki on rehellistä joka runotytön taidetta, jossa popin kaavoista ei tarvitse välittää. Lauluissa on ikuinen syys, melankolia on niiden vallitseva piirre, ja sitä kaikkea vain korostaa Aution kaunis, persoonallinen, vähän valittava laulusoundi.

Levyn helmi on Kallio, sello- ja kitarasäestyksellinen surulaulu, joka kertoo menetettyä rakkauttaan kotikapakassa haikailevasta päähenkilöstä. Kaikkine falsettikertosäkeineen se on sopivan rouhea ja mieleen jäävä muuten hieman ylätasolle jäävän materiaalin keskellä.

Albumi, Folkrock

Kanerva: Kuinka aika pysäytetään. Texicalli. ★★★★★

Hetkinen, kuuntelenko nyt Suomen Daft Punkia vai sittenkin Suomi-folkia? Kanervan uutuus totisesti yllättää. Vähän ryppy­otsaisen mielikuvan jättänyt artisti on tehnyt iloisesti ja pakottomasti eteenpäin rullaavan levyn, jonka kuuntelu vaatisi jopa diskopalloa ja tanssilattiaa. Pehmeästi pumppaava house-herkku Limbo on tehokas korvamato.

Tyylistä toiseen hypähtelevä musiikki on osin vakavissa parisuhdevesissä, mutta välillä heittäydytään pöhköksi, tunnustetaan vaikkapa riippuvuussuhde mentolinenäsuihkeeseen. Kanerva pyytää laulussa veikeästi kertomaan, onko hän yhä ihana. Vastaus on ehdoton kyllä.

Kansanmusiikki / rock

Eri esittäjiä: Kalevala elävänä tai kuolleena vol 1. Vallila Music House. ★★★

Juha Hurme ja Tuomari Nurmio halusivat repiä Kalevalaa ulos tuohivirsumielikuvan ikeestä, ja tässä on nyt projektin ensimmäinen levy. Homman juju on ollut se, että artistit ovat kehitelleet pääasiassa omia sanojaan Kalevalan pohjalta ja esittäneet ne sitten kukin omalla luonteenomaisella tyylillään. On Jaakko Laitisen & Väärän Balkan-hyppyytystä, Palefacen Kalevala-räppiä, Ismo Alangon Kalevala-punkia – ja niin edespäin. Aikamoinen sillisalaatti siis.

Tällä on silti paikkansa. Uskon, että sillä on hyvät mahdollisuudet avata Kalevalan maailmaa nykyihmiselle. Esimerkiksi Toni Tapanisen kirjoittama ja Pekko Käpin & K:H:H:L:n esittämä Aino on hyvinkin selväsanainen kertomus Ainon ja ”kääkän” suhteesta. ”Lauloi tyttö hymysuinen: Painu vittuun Väinämöinen”, kuuluu tarinan hymyilemään pakottava kliimaksi.

Albumi, kansanmusiikki/ jazz / rock

Vimma: Meri ja avaruus. Eclipse music. ★★★

Taloudel­lisesti ei luulisi olevan mitään järkeä perustaa yhdeksän­henkistä yhtyettä, joka yhdistää kansanmusiikin, jazzin ja progen sekä nykyrunouden, jota välillä myös lausutaan. Onneksi Ultra Bra ei aikoinaan miettinyt tällaisia aspekteja, onneksi ei myöskään nuorten muusikoiden Vimma.

Välillä haiskahtaa turhan itsetarkoituksellinen erikoisuudentavoittelu, ja soittokin on välillä aika rosoista. Mutta kun koko bändi antaa mennä yhdessä, yhtyeen muhkeasointinen ydin löytyy. Silloin tuntuu, että tästä porukasta voi tulla mitä vain. Anteeksipyytelemätöntä menoa, pidän.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihin

   Tilaajille
  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  5. 5

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä ajattelet, kun kumppani tuo sinulle kukkakimpun? Vastaus kertoo jotain oleellista mielesi toiminnasta ja jopa parisuhteen tilasta

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   Kuningatar Elisabetin imago sai feministisiä sävyjä, kun pukijan annettiin avata kuninkaallinen vaate­kaappi koko kansalle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  2. 2

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  5. 5

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  8. 8

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  9. 9

   700 paketti­lajittelijan työehdot turvataan, lupaa pääministeri Rinne

  10. 10

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää