Kulttuuri

Rauni Palonen, 90, on suomalaisten muotitoimittajien kantaäiti, joka on kuuluisa myös muotia esittelevistä piirroksistaan

Uran parhaita hetkiä Rauni Paloselle ovat olleet huippusuunnittelijoiden muotinäytökset Pariisissa.

Rauni Palonen muistaa piirtäneensä aina. Kouluaikoina ­Oulussa hän suunnitteli partioharrastuksensa ohessa vaatteita muille tytöille. Elettiin niukkaa sota-aikaa, ja kankaita oli vaikea saada, mutta Palosella pyöri jo mielessä haave muotitoimittajan työstä.

”Paljon kansainvälisyyttä tuli ulkomaisista lehdistä ja amerikkalaisista elokuvista. Sain käydä ostamassa Elokuva-Aitan kioskilta aina lauantaisin. Amerikka jäi tavallaan ihannekuvaksi, vaikkei se kaikessa niin ihanteellinen ole. Ajattelin, että menen Amerikkaan, mutta sitten tulinkin raskaaksi ja menin naimisiin”, hän kertoo.

Palonen oli lopettanut koulun päästäkseen juuri perustettuun muotitaiteilijan koulutukseen. Helsingin Kansanteatteri-työväenteatterissa Isän vanha ja uusi -näytelmää puvustaessaan hän tapasi näyttelijä Veli Palosen. Mies kutsui hänet juhlimaan ensi-iltaa ravintola Hansaan, ja hiljakseen alettiin sovitella miehen raskaita antiikkihuonekaluja Raunin Aalto-designin lomaan.

Muotitoimittajana Palonen aloitti Annassa ja on sittemmin työskennellyt kaikkiaan kymmenkunnassa lehdessä. Parhaita kokemuksia hänelle ovat olleet Pariisin muotiviikkojen näytökset, joihin muodista kiinnostunut puoliso matkusti hänen kanssaan. Ensitiedot muodin uusista linjoista Palonen välitti vielä 1960-luvulla piirroksina.

Joka vuosikymmeneltä Palonen on löytänyt hyviä ideoita, vähiten 1980-luvun suttukiharoista ja harteikkaasta power-pukeutumisesta. Eniten hänelle on ollut mieleen 1950-luku vanne­alushameineen.

”Se johtuu varmaan siitä, että olin silloin nuori ja herännyt muotiin. Ikäkin aina vaikuttaa, pidän yhä enemmän selkeästä urheilullisesta peruslinjasta, joka on nykyään aivan huipussaan. Hiukseni olen pitänyt lyhyinä enkä ole meikkihullu. Mutta käytin aina korkeakorkoisia kenkiä, ne tekivät arjesta juhlaa ja toivat pituutta.”

Media-alan nykymurroksen alkusoittona Palonen pitää Jaana-lehden lopettamista 1985. Hän toivoo, että toimituksissa muistetaan, että tietoa vaatteista tarvitaan. Vaatetusalalta hän odottaa pikimmiten kattavia tuote­selosteita ja menetelmiä, joilla kaikki materiaalit saataisiin jälkikäyttöön.

Palonen on aina nähnyt muodin taiteena ja taiteen oman työnsä innoittajana. Taiteessa hän on hakenut vastakohtaa tylsille maisemamaalauksille lapsuudenkotinsa seinillä. Vahvemmin oma luovuus aukeni hänelle Cité Internationale Des Arts -residenssissä Pariisissa parikymmentä vuotta sitten.

”Enää ei ollut muita kuin minä itse päättämässä tekemisestäni. En halunnut piirtää sellaista, mikä oli jo olemassa, kuten kukkia tai muotokuvia, vaan jotain sisältäni. Näön heikkeneminen on nyt tuonut piirtämiseen lisää vaistonvaraisuutta. Olen edelleen hakemassa linjaani, jotain omaa tapaani esittää muotia”, hän sanoo.

Palonen on osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin ja pitänyt omia näyttelyitä, viimeksi toukokuussa Helsingissä. Työt ovat olleet enimmäkseen muotipiirroksia. Hän käy monotypia- ja grafiikkakursseja eikä pidä mahdottomana seuraavankaan näyttelyn pitämistä, jos siihen löytyy hyvä idea.

Hyvän kuntonsa salaisuutena Palonen pitää perimää ja melko terveellisiä elintapojaan. Hän on aina ollut liikunnallinen ja harrastaa nykyään vesijumppaa ja vesijuoksua.

”Ruokailen suhteellisen terveellisesti. Tupakkaa ehdin polttaa 19 vuotta. Oluesta kyllä tykkään, mutta kohtuudella. Hankin ajokortin nelikymppisenä osin voidakseni kieltäytyä silloin yleisistä kosteista lehdistötilaisuuksista”, hän kertoo.

Palosen puoliso kuoli kolme vuotta sitten. Hän sanoo päässeensä jo pahimman yli, mutta poskille alkaa valua kyyneleitä.

Perhepiirissä hänen kiinnostuksen kohteitaan jakavat muotitoimittajaksi ryhtyneet tytär ­Iina Dillemuth ja tyttärentytär Mia Dillemuth. Rauni Paloselle on suuri ilo seurata jälkipolven töitä, jos muodista ei juuri yhdessä keskustellakaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Rauni Palonen, o.s. Pystö


 Syntyi 1929 Oulussa.

 Valmistui muotitaiteilijaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta 1951.

 Suunnitteli pukuja Suomi-Filmille, Suomen Filmiteollisuudelle, Fennada-Filmille, Suomen Kansallisteatterille ja Helsingin Kansanteatteri-työväenteatterille 1951–1953.

 Mallistojen suunnittelija ja mainospiirtäjä Leninkikeskus Oy:ssä 1964–1966.

 Tehnyt muotipiirustusta myös mainostoimistoille.

 Työskennellyt muotitoimittajana ja -piirtäjänä eri lehdissä, muun muassa Annassa, Jaanassa, Eevassa, Kauneus & Terveydessä, Primassa ja Helsingin Sanomissa.

 Kouluttanut korkeakoulu­opiskelijoita, ammattiopiskelijoita ja kuluttajia.

 Pitänyt useita näyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin.

 Muotitaiteilijat MTO ry:n kunniakirja ja piirrosnäyttely 1993 ja Taideteollisen korkeakoulun Vuoden alumni 2005.

 Apu-lehdessä 1968–1988 julkaistujen julkkispaperinukkien alkuperäiset piirrokset ovat Suomen kansallismuseon kokoelmassa.

 Harrastaa piirtämistä ja kuntoilua.

 Perheeseen kuuluu tytär perheineen.

 Täyttää 90 vuotta keskiviikkona 9. lokakuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Historiallinen nais­kaksikko astui juuri avaruuteen – suora lähetys kansainväliseltä avaruusasemalta käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää