Kulttuuri

Yliluonnolliset kokemukset yhdistivät kolmea taiteilijaa, joiden näyttely Tukholmassa herättää nyt valtavasti kiinnostusta

Naistaiteilijoiden sata vuotta sitten tekemät sukellukset henkimaailmaan liikuttavat nyt taideyleisöä. Kolmen taiteilijan yhteisnäyttelystä tulee Tukholmassa varma hitti, vetonaulana on Hilma af Klint.

Tukholma

Lidingössä Tukholmassa sijaitsevalla, taiteilija Carl Millesin mukaan nimetyllä Millesgården-museolla kävi tuuri.

Pari vuotta sitten museo päätti näyttelystä, joka tarkastelisi 1900-luvun alun taiteilijoiden vaiettua suhdetta henkisyyteen. Teema on erittäin pinnalla myös Suomessa juuri nyt, ja uutta tutkimusta syntyy paljon. Äskettäin päättynyt aihepiiriin liittyvä Sielun silmä -näyttely Gallen-Kallelan museossa Tarvaspäässä keräsi enemmän katsojia kuin mikään muu museon näyttely tällä vuosituhannella.

Millesgårdenissa päädyttiin kolmen samaan aikaan eläneen naisen teosten ja elämänkatsomuksen yhteisesittelyyn. Taiteilijat ovat Hilma af Klint (1862–1944), Tyra Kleen (1874–1951) ja Lucie Lagerbielke (1865–1931), kaikki esimerkiksi teosofiasta, ruusuristiläisyydestä ja ihmisen henkisestä kehityksestä ylipäätään kiinnostuneita tekijöitä. Samaan aikaan naiset seurasivat tiiviisti tieteen uusimpia keksintöjä, joita riitti.

Vuotta myöhemmin tällaisen yhteisnäyttelyn teko ei olisi enää ollut mahdollista. Hilma af Klintin teosten kysyntä on kasvanut räjähdys­mäisesti, eikä ruotsalaismuseo olisi pystynyt kilpailemaan maailmankuulujen taideinstituutioiden kanssa.

Suurin syy kysynnän kasvuun on af Klintin näyttely Solomon R. Guggenheim -museossa New Yorkissa. Vuosi sitten lokakuussa avautuneesta Painting for the Future -näyttelystä tuli valtava arvostelumenestys ja Guggenheimin koko 60-vuotisen historian suosituin. Sen näki 600 000 ihmistä.

Vaikuttavat ja arvoitukselliset maalaukset puhuttelevat nyky­ajan katsojia, eikä asiaa laimenna taiteilijan hyvin poikkeuksellinen elämäntarina.

Akateemisen taidekoulutuksen saanut af Klint maalasi huomattavimpia teoksiaan henkien johdattamana ja omisti koko elämänsä taiteelleen, joka syleili universumia ja ihmisen syvimpiä arvoituksia. Hän oli kasvissyöjä ja meditoi. Myös antroposofia kiinnosti suuresti.

Millesgårdenin juuri avautuneessa Måleri och andlighet -näyttelyssä meitä tervehtivätkin ensimmäisenä juuri Hilma af Klintin teokset. Kurkataan kuitenkin myös tuntemattomampien Tyra Kleenin ja Lucie Lagerbielken maailmaan.

Tyra Kleen opiskeli taidekouluissa Saksassa 1891–1895, muutti sieltä Pariisiin, jossa hän innostui tuolloin muodikkaasta symbolismista ja vieraili aktiivisesti myös Rose + Croix -salongin näyttelyissä, vaikka naisia ei taiteilijoina niihin juuri suvaittukaan. Samoissa piireissä liikkui Suomesta esimerkiksi Ville Vallgren, Havis Amanda -patsaallaan kansaa 1900-luvun alussa kohauttanut.

Pariisista tie vei Roomaan, missä Kleen viihtyi kymmenen vuotta, ja myöhemmin Firenzeen; tuttuja kaupunkeja myös suomalaiselle Ellen Thesleffille.

Roomassa Kleen löysi omimman ilmaisunsa litografiasta ja vietti innokasta seuraelämää. Kleen oli aikakautenaan tunnustettu tekijä, ja hänellä oli näyttely esimerkiksi Lontoossa, Victoria & Albert -museossa. Siellä esillä oli Kleenin Balilta tekemiä tanssipiirustuksia.

Ruotsiin palattuaan Kleen rakennutti itse piirtämänsä talon Lidingöhön ja oli mukana perustamassa naisten taiteilijajärjestöä, jonka sihteerinä Hilma af Klint toimi hetken. Äskettäin on selvinnyt, että naiset olivat keskenään myös kirjeenvaihdossa.

Vahvoista näytöistään huolimatta Kleen unohdettiin sittemmin. Kleen testamenttasi koko omaisuutensa aateliston historialle omistautuneelle Riddar­husetille – ja määräsi, että jäämistöä saa tutkia vasta 50 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Jokainen Millesgårdenin näyttelyn naisista ilmaisi itseään myös kirjallisesti, ja kaikki olivat ­aatelisia – af Klint ja Kleen syntyperältään, Lagerbielke avioliiton kautta – ja varakkaita, mikä mahdollisti matkustelun ja syventymisen taiteeseen; taiteilijan ammatti sinänsä oli naisille sata vuotta sitten kyseenalainen ratkaisu oli syntyperä mikä hyvänsä.

Koska naisten asema oli yhteiskunnallisesti heikko, monen aktiivisuus kanavoitui erilaisiin henkisiin liikkeisiin, joissa ovet olivat leveämmällä ja joissa 1900-luvun alussa riitti valinnanvaraa.

Lucie Lagerbielke (o.s. Smith) oli kolmikosta värikkäin, mystikko ja agitaattoriksikin luonnehdittu. Jos Lagerbielke ei saanut sanomaansa läpi lehtiartikkeleissaan, hän osti ilmoitustilaa. Se oli helppoa, sillä rahaa riitti. Lagerbielken isä L. O. Smith (1836–1913) teki jättiomaisuuden muun muassa viinalla, Reimersholmin tehtailla. Miehen kuva koristaa yhä Absolut Vodka -pullon kylkeä.

Lucie Lagerbielkellä oli yliluonnollisia kokemuksia jo lapsena, kuten Hilma af Klintilläkin. Tulkoon myös mainituksi, että Lucie Lagerbielken sisar oli prinsessa Mary Karadja, jolla oli suuri vaikutusvalta erilaisiin spirituaalisiin liikkeisiin Ruotsissa 1800–1900-luvun taitteessa.

Smithin sisarukset saivat koulutuksensa Genevessä Sveitsissä ja olivat erittäin kielitaitoisia.

”Kaikki kolme olivat äärimmäisen lukeneita”, kertoo näyttelyn yhdessä Martin Liljeqvistin kanssa kuratoinut intendentti Maria Wiberg. Kolmikkoa kiinnostivat aikakauden suuret keksinnöt, kuten Wilhelm Röntgenin löytämä säteily. Röntgen sai löydöstään ensimmäisen fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1901. Tukholman katukuvassa vilahtelee parhaillaan läpivalaistuja käsiä ensimmäisen palkitun kunniaksi, tämän vuoden julkistusten kunniaksi.

(Tiistaina jaetun fysiikan uusimman Nobel-palkinnon yhteydessä julkisuudessa esitettiin grafiikoita universumin massaenergiasta, josta valtaosa on piilossa, pimeää ainetta ja pimeää energiaa. Tähän todellisuuden tieteellisesti näytettyyn kätkettyyn puoleen viitataan nykyään Hilma af Klintin teoksia analysoitaessa.)

Kolmikosta ainakin Tyra Kleen on kuraattorien mukaan vieraillut Millesgårdenissa aikoinaan. Yhdysvalloista Ruotsiin 1906 palannut kuvanveistäjä Carl Milles (1875–1955) aloitti Millesgårdeninsa rakennuttamisen vuonna 1908. Tyra Kleenin läheisimpiin ystäviin kuului aikakautensa keskeinen ruotsalainen naisasianainen Ellen Key (1849–1926).

Kleen ei koskaan avioitunut, kuten ei Hilma af Klintkään. Lucie Lagerbielke meni vuonna 1882 naimisiin vapaaherra, merikapteeni Henrik Lagerbielken kanssa ja sai kaksi tytärtä.

Miehen kuoltua 1906 Lucie Lagerbielke omistautui täysin kirjoituksilleen ja taiteelliselle työlleen. Hän kirjoitti esimerkiksi Aftonbladetiin ja Nya Idun -lehteen ja aloitti myöhemmin oman Framtidens Folk -lehtensä.

Aikakauden keksintöjen ja esimerkiksi teosofian inspiroimana Lagerbielke loi oman elämänfilosofiansa, jonka keskeisiä teemoja oli luovuuden voimistaminen jokaisessa. Lagerbielke halusi uudistaa yhteiskuntaa ja kirkkoa. Hänellä oli ideoita joka suuntaan.

Näyttely esittelee esimerkiksi mukavan, helposti tehtävän ja edullisen fellah-puvun, löysästi laskeutuvan, egyptiläisestä vaatteesta inspiroituneen halattimaisen mekon.

Se ”pukee yhtä hyvin hoikkaa kuin hiukan runsaslihaisempaa naista, mutta vaatii jokaiselta tiettyä kultivoitunutta makua ja hyvää ryhtiä”, Lagerbielke esitteli lehtitekstissä. Sosiaalisesti valveutunut Lagerbielke näki, että muodinmukaiset vaatteet olivat kalliita, vain harvojen ulottuvilla. Usein niissä oli vaikea liikkua, ja korsetti vaikeutti jopa hengittämistä.

Muutkin 1900-luvun alun henkiset (nais)ajattelijat pohtivat uudenlaisen vaateparren tarpeellisuutta. Joukkoon kuului esimerkiksi englantilainen Anna Kingsford (1846–1888).

Fellah-puvusta ei tullut suurempaa hittiä. Lagerbielke itsekin laittautui kuvista päätellen mieluusti perinteisen naisellisesti, aika vähän fellah-tyyppisesti.

Millesgårdenin-visiitti vaatii muutaman tunnin (maanalainen T-bana Rop­steniin, sieltä bussi Lidingöhön ja noin 10 minuutin kävely), mutta kannattaa.

Sadan vuoden takaiset teemat ovat yllättävän ajankohtaisia taas, kun jatkuvan talouskasvun ihanne on kyseenalaistettu, ja kasvava ilmastoliike panee katsomaan omia valintoja.

Taiteen edelläkävijät näkivät sata vuotta sitten elämän syvimmät arvot jossain muualla kuin materialismissa.

Silloin heidän äänensä jäi kunnolla kuulematta.

Nyt kuulijoita löytyy. Millesgården odottaa yleisöryntäystä, ja epäilemättä suurin vetonaula näyttelyssä on Hilma af Klint. Taiteilijan elämäntyölle omistautuneelta säätiöltä on lainattu Millesgårdeniin teoksia eri sarjoista, jotta kokonaiskuva tyyliään useasti vaihtaneen af Klintin teoksista muodostuisi mahdollisimman monipuoliseksi.

Pysäyttävä on myös vitriini, jossa on esillä Hilma af Klintin ja De Fem -ryhmän spiri­tuaalisissa istunnoissaan käyttämän koti­alttarin esineistöä: valkoinen, ruusu­kuvioidulla kristalli­keskustalla koristeltu risti ja teosofiaan viittaava kultainen kolmio sen takana.

Måleri och andlighet, Millesgården (Herserudsvägen 32), Tukholma, 9. helmikuuta 2020 saakka. www.millesgarden.se Korjattu 10.10. klo 17.10 Gallen-Kallelan museon näyttelyn nimi Totuuden silmästä Sielun silmäksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  11. Näytä lisää