Kulttuuri

Kommentti: Vaatevalmistaja Makian kopiointi­tapaus koettelee oikeustajua, mutta kohujen levitessä syytökset lyövät helposti yli

Makia tuntuu rämpivän kohussa vahvasti Marimekon jalanjälkiä, kirjoittaa Jussi Lehmusvesi.

Mikä
on plagiointia ja mikä ei?

Kysymys on ollut jälleen viime päivinä ajankohtainen, kun sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa on käyty läpi Makia Clothingin paitamallistoa.

Yrityksen paitojen kuvakielestähän on löydetty yllättävää samankaltaisuutta eri tahojen logoihin.


Ensimmäisessä tapauksessa oli helsinkiläisen purjehdusseuran ikiaikainen logo, jonka M-kirjain, aallot ja lokki ovat lähes identtiset Makian myöhemmin syntyneen paidan kanssa.

Plagiointisyytöksen kohteeksi joutuneelle yritykselle tyypillisesti Makia ensin puhui versioinnista, mutta taipui sitten vetämään tuotteet myynnistä.

”Olemme olleet idiootteja”, totesi Makian kaupallinen johtaja Totti Nyberg HS:lle.

Makian ongelmat eivät kuitenkaan päättyneet siihen. Pian julkisuuteen tuli toinen paitamalli, jonka kuvaelementit muistuttivat epäilyttävän paljon Merimelojat ry:n logoa.

Tällä kertaa Makia ei myöntänyt plagiointia, vaan Nybergin mukaan ”aaltokuviot ovat maailmanlaajuisesti aika varioituja”.

Ensimmäisen tapauksen valossa jälkimmäinen näyttää kuitenkin pahalta.

Seuraavaksi esille nousivat Makian erään paidan merihevoset, jollaiset oli bongattu ravintola Sea Horsen seinästä. HS:n toimittajan soitto ravintolaan kuitenkin paljasti, että kyseessä oli vuosia vanha, sovittu yhteistyökuvio, johon kuului myös muun muassa paitamyynti ravintolassa.

On vähän outoa, että sama yritys sopii yhteistyökuvioista ravintolan kanssa, mutta vesilläliikkujien logot kelpaavat paitoihin ilman sen kummempia sopimuksia.

Viimeisin on Iltalehden ensimmäisenä esiin nostama tapaus. Siinä Makian t-paidan rinnassa oleva merkki aiheuttaa voimakkaita samankaltaisuuden kokemuksia Erittäin Hienon Suomalaisen Shampoon ikonisen logon kanssa.

Huomiota kiinnittää varsinkin kuvien lähes sävylleen sama värimaailma.

Toisaalta punainen tupa on aiheena yleinen, ja aika samannäköisiä kaksiulotteisia kuvaelmia aiheesta näkee minkä tahansa päiväkodin seinällä.

Shampoota valmistavan Orklan mukaan kysymys on nyt lakimiesten selviteltävänä.

Tuntuu joka tapauksessa selvältä, että Makia pyrkii hyödyntämään ihmisten kuvamuistia nostamalla esiin muualta tuttuja nostalgisia kuvia.

Kun aihe näyttää tutulta ja herättää siksi tunteen, vaate tarttuu helposti mukaan.

Makia vaikuttaa rämpivän kohussa vahvasti Marimekon jalanjälkiä: ensimmäiset löytyneet plagiointitapaukset nostavat esiin muita tapauksia. Tällaisessa tilanteessa yritys sitten kiemurtelee aikansa ja päätyy lopulta tunnustamaan kopioinnin ainakin selvimmässä tapauksessa.

Näin kävi Marimekon tapauksessa Metsänväki-kuosin suhteen, jonka suunnittelija Kristina Isola pihisti ukrainalaiselta kansantaiteilija Maria Primatšenkolta.

Kohun saaman julkisuuden seurauksena Isolaa epäiltiin myös Ginkgo-kuosin suhteen, mutta siinä kopiointi jäi osoittamatta. Syy toisen kuosin samankaltaisuuteen johtui yksinkertaisesti siitä, että molemmat kuvasivat neidonhiuspuun lehtiä.

Nolosti kävi myös parin median julkaisemalle epäilylle Maija Louekarin Hetkiä-kuosista. Väitteet kopioinnista perustuivat ”nimettömänä pysyvän helsinkiläisnaisen” kertomukseen laukusta, jonka hän oli ostanut Barcelonasta. Myöhemmin kuva-aiheen osoitettiin mukailevan Markus Lepon valokuvaa, mikä taas on täysin luvallista.

Epäilemättä tälläkin hetkellä tarkat silmät syynäävät Makian mallistoa ja etsivät yhteyksiä uusiin mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Hyvä niin. Sellainen pitää yritykset varpaillaan.

Toisaalta myöhemmät epämääräiset epäilyt vievät usein terää alkuperäiseltä ja todelliselta plagiointitapaukselta.


Plagiointitapaukset saavat runsaasti julkisuutta ja leviävät herkästi somessa. Tietoisuus muista tapauksista saattaa saada taiteentekijät näkemään kopiointia sielläkin, missä sitä ei ole.

Turhan herkkähipiäistä oli esimerkiksi lastenkirjailija Jenni Erkintalon ja Réka Királyn hermostuminen kollegansa Sanna Manderin kirjan kuvitukseen. Kirjailijat väittivät pari vuotta sitten, että Manderin kuvakirja Avain hukassa plagioisi heidän teostaan Talo kulman takana.

Kumpikin kirja kun kertoo talosta ja sen asukkaista, joiden kodeissa vieraillaan. Molempiin on myös kuvattu viidakossa asuva kahden hengen perhe, kaksossisarukset omassa asunnossaan, harmistunut mies, pörrötukkainen nainen ja design-koti.

Tekijänoikeusneuvosto kumosi Erkintalon ja Királyn väitteen myöhemmin. Mander puolestaan voitti teoksellaan sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon että Rudolf Koivu -palkinnon.


Turhasta nillittävä taiteilija voi pahimmassa tapauksessa pilata alkuperäisen teoksensa tuottaman taidenautinnon. Itselleni kävi niin Delicatessen-elokuvan suhteen, kun sen ohjaaja Jean-Pierre Jeunet päätti syyttää ohjaaja Guillermo del Toroa elokuvansa plagioinnista.

Jeunetin mukaan kyse on The Shape of Waterin kohtauksesta, jossa mies ja nainen istuvat sohvalla katsoen vanhaa mustavalkoelokuvaa televisiosta. Elokuvan tanssikohtauksen innoittamana hekin alkavat tanssia.

Tämän kohtauksen Jeunet sanoo olevan peräisin Delicatessenista, jossa mies ja nainen istuvat sängyllä katsoen vanhaa mustavalkoelokuvaa televisiosta – ja alkavat tanssia.

Ennen kohua Delicatessen oli mielielokuviani.

Nykyään en pysty katsomaan sitä ärsyyntymättä.

Korjaus klo 10:57: Suunnittelijan nimi on korjattu Kristina Isolaksi. Kolumnissa puhuttiin aluksi Maija Isolasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  7. 7

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  8. 8

   Bougainville äänesti itsenäistymisen puolesta

  9. 9

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää