Kulttuuri

Albert Edelfeltiltä huuto­kaupataan kuuluisan teoksen tuntematon versio, jonka taiteilijan leski lahjoitti gynekologilleen lääkärin­palkkiona

Nyt esiin tullut työ on versio kuuluisasta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -teoksesta ja se huutokaupataan lokakuun lopussa.

Taideteokset ovat aina olleet käypää valuuttaa, eikä ennen vanhaan ollut lainkaan tavatonta, että lääkärinpalkkio kuitattiin taululla, jos rahasta oli pula.

Niin kävi Henrik Krausen suvussakin, kun naistentautien lääkärinä toiminut isoäidin isä sai viime vuosisadan alkupuolella lahjaksi taulun. Eikä kyseessä ollut kenen tahansa sunnuntaimaalarin työ, vaan Albert Edelfeltin öljyvärimaalaus.

Työ esitti ylhäältä päin kuvattua metsien ja saarten pilkottamaa syksyistä maisemaa, joka tuli myöhemmin tutuksi koko kansalle. Samasta aiheesta maalattu Kaukolanharju auringonlaskun aikaan on yksi kultakauden tärkeimmistä töistä, ja kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

”Pappa Rönnholm oli auttanut Edelfeltin vaimon Ellanin vaikeassa synnytyksessä. Niinpä taulusta löytyy myös omistuskirjoitus Till doctor Rönnholm, Ellan von Born”, Krause kertoo.

Krausen mukaan taulu siirtyi suvussa polvelta toiselle, ja hän muistaa hyvin, miten se roikkui isoäidin kodin seinällä Lauttasaaressa.

Tarina on soma, mutta luultavasti vain vähän sinne päin.

Ellan Edelfeltistä elämäkertaa kirjoittava Maria Vainio-Kurtakko veikkaa, ettei rouva Edelfeltin kanssa saman ikäinen tohtori Karl Rönnholm ollut avustanut vaikeassa synnytyksessä vuonna 1888. Sen sijaan Ellan Edelfelt lienee hakeutunut hänen potilaakseen myöhemmin.

Öljyvärityön omistuskirjoituskin on kirjoitettu Ellan von Bornina eli se on lahjoitettu tohtorille vuosia Albert Edelfeltin kuoleman jälkeen, jolloin leski oli jo mennyt uusiin naimisiin Viktor Magnus von Bornin kanssa.

Niin tai näin, työn aitoudesta ei ole epäselvyyttä.

Nyt julkisuuteen tullut Edelfeltin pienikokoinen (29 x 36 cm) öljyvärityö myydään tämän kuun lopussa Helanderin huutokaupassa, ja myyjätaho on pyrkinyt varmistamaan teoksen aitouden, omistajuuden ja käyttöhistorian monin tavoin.

”Kyseessä on ainutlaatuinen työ, koska sen olemassaolosta ei ole aiemmin tiedetty”, Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja ja toinen omistaja Mika Sirén sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yleisradio.

Paitsi teknisten tutkimusten avulla, tietoja on haettu tohtori Karl Rönnholmin työpaikalta Diakonissalaitokselta sekä käymällä läpi Edelfeltin kirjeenvaihtoa.

Svenska Litteratursällskapetin arkistossa on Edelfeltin äitinsä kanssa käymä tiivis kirjeenvaihto. Poika saattoi kirjoittaa äidilleen päivittäin ja raportoida töidensä etenemisestä tai tekemisistään Pariisissa, Vainio-Kurtakko kertoo.

Huutokauppa Helanderin Sirénin mukaan nyt esiin tullut työ muuttaa käsitystämme suomalaisesta taidehistoriasta. Tähän asti on luultu, että Edelfelt työskenteli vaimonsa suvun kesäpaikan läheisellä Kaukolanharjulla Hämeessä vain noin kuukauden kesällä 1889.

Aiemmin tuntemattoman Kaukolanharju-työn myötä selviää, että Edelfelt pohti aihetta puolentoista vuoden ajan ja teki ensimmäisiä versioita aiheesta jo syksyllä 1888.

Pitkät työprosessit olivat ajan taiteilijoille tyypillisiä. Muun muassa Akseli Gallen-Kallela ja Edelfelt tekivät aiheistaan useita luonnoksia ja versioita.

Kaukolanharjulla Edelfelt halusi tutkia auringonlaskua, joka muuttui muutamassa sekunnissa ja josta hän yritti vangita sen kullanhohtoisimman hetken.

Ateneumin suuri­kokoisen Kaukolan­harju auringon­laskun aikaan -työn lisäksi Pietarin Eremi­taasissa on kaksi samanaiheista työtä, joiden nimi on Näkymä Kaukolan harjulta.

Edelfelt-tutkija Marina Catanin mukaan on kiinnostavaa, että yhteen Suomen taidehistorian tunnetuimpaan teokseen on löytynyt uusi luonnos.

Ei-signeerattuna työ ei kuitenkaan ole yhtä arvokas kuin signeerattu.

”Sekin tosin oli tyypillistä, ettei töitä signeerattu, jos ne eivät olleet lopullisia tai jäivät taiteilijan kotiin. Ellan von Bornin omistuskirjoitus työssä kyllä täsmää”, hän kertoo.

Juttua muokattu 11.10. klo 10:33: Lisätty tieto, että uutisesta kertoi ensimmäisenä Yleisradio.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää