Kulttuuri

60 vuotta täyttävälle Pertti Neumannille on edelleen tärkeää näyttää Dingo-fanien silmissä hyvältä mutta kotona hän viihtyy isän roolissa

Neumann kuvaa poikiaan elämänsä keskipisteeksi.

Pertti Neumann istuu levy-yh­tiön oleskelutilan sohvalla ja nyökyttää päätään. Kaiuttimissa jytisee baritonikitaran siivittämä popralli. Se on Neumannin 60-vuotiskokoelmalevylle nauhoitettu uusi kappale, nimeltään Merlin ja minä.

Eikä se voisi juuri enempää kuulostaa tekijältään.

”On tyhjänä valtaistuin, ja mun prinsessa jonnekin lentää. Mun on lohikäärmeen selkään taas kiivettävä”, Neumann laulaa tutulla värisevällä äänellään.

Tarina etenee dramaattisesti: seuraavaksi vedetään miekkaa kivestä, kärsitään rakkauden rannoilla ja juodaan Graalin maljasta.

Neumann on Neumann.

Juuri tällaisista yltiöpäisen romanttisista, häpeämättömän pateettisista ja arkitodellisuuden yläpuolella leijailevista teksteistä hänet tunnetaankin – ja niiden vuoksi häntä myös rakastetaan.

Neumann myöntää asian itsekin.

”Maalailen mielelläni arvoituksellista ja mystistä kamaa. Kyllä minun on lähes mahdotonta ajatella tekeväni kauhean karua tekstiä. Mutta älä kysy, miksi.”

Arkielämässään Neumann on vähemmän salaperäinen. Kotona hän mieluiten makoilee sohvalla, näppäilee kitaraa ja katsoo televisiosta Englannin Valioliigaa ja History Chanelia.

”Mun arki voi tuntua jonkun mielestä aika tylsältäkin”, hän arvioi.

Kotioloissa Neumann ei halua olla rocktähti. Siellä hänelle tärkeintä on toimia isänä kahdelle teini-ikäiselle pojalleen, Noelille ja Mishalle. Heitä hän kuvaa elämänsä keskipisteeksi.

Veljeksistä vanhempi, 14-vuo­tias Noel, on osoittanut taipumusta muusikkouteen.

”Soittaa paremmin kuin minä”, Neumann paljastaa.

”Pari viikkoa sitten se tuli himaan, nappasi skitan kaulaansa ja kysyi: ’meneekö, iskä, Bohemian Rhapsodyn kitarasoolo tälleen?’ Olin, että joo-o…”

Miltä sellainen tuntuu?

”Motivoivalta. Jos kehitys on tuota vauhtia, niin hän soittaa bändissäni kahden vuoden päästä.”

Ei Neumann silti kiellä, etteikö rocktähteys olisi juurtunut osaksi hänen identiteettiään. Ja toisaalta: onko se mikään ihme?

1980-luvulla Neumannia isompaa tähteä ei Suomesta löytynyt. Dingon albumit myivät satoja­tuhansia kappaleita, ennätykset paukkuivat, ja sifonkihuiveja huiskuttavien teinityttöjen sydämet sykkivät yhtyeen riikinkukkoa muistuttavalle solistille.

Voisi tietysti ajatella, että asialla on myös kääntöpuolensa. Vaikka Dingon vuosikymmenien takainen jättimenestys on siivittänyt Neumannin musiikkiuraa aina näihin päiviin saakka, myös kaikkea, mitä hän on 1980-luvun puolivälin jälkeen tehnyt, on verrattu nuoruusvuosien uro­tekoihin. Eikä niitä saavutuksia ole kovin helppo ylittää.

Onko Dingosta muodostunut kultainen häkki?

”En mä tiedä”, Neumann sanoo.

”Mutta jos se sellainen on, niin mikäs mulla siellä on piipitellessä. Kyllä mä edelleen ihan mielellään esitän Nahkatakkista tyttöä ja Levotonta Tuhkimoa.”

Valtava suosio ja sitä seurannut lööppijulkisuus on aiheuttanut omat murheensa. Jo 1980-luvulla iltapäivä- ja juorulehtien palstoilla Neumannista maalattiin kuvaa vastuuttomana rock­kukkona: Ylimielisenä. Kaikki­tietävänä. Epämääräisenä.

Maine on istunut lujassa.

”Se on ainoa, joka on välillä... No, kyllä se on suoraan sanottuna vituttanut”, Neumann myöntää.

”Mutta niinhän se julkkisten kohdalla aina menee. Ihmiset katsovat sinua tietyn linssin läpi, että onpas se nyt sitä tai tätä. Tai että ’ai kauhee, kun se on vanhentunut’. Pitäisi olla niin kuin forever young.”

Haluaisitko itse? Olla ikuisesti nuori?

Neumann aprikoi vastaustaan hetken. Sitten hän virnistää.

”No, puolittain valehtelisin, jos sanoisin, etten haluaisi olla.”

Ulkonäkö merkitsee Neumannille edelleen paljon. Kampauksen pitää olla kohdillaan ja kellon näkyä. Hän kertoo ennen tätäkin haastattelua vilkaisseensa peilistä, että ”jokainen partakarva on ojennuksessa”.

Turhamaisuuttaan hän ei peittele.

”Mun on edelleen vaikea lähteä himasta ruokakauppaan, jos tukka ei ole hyvin. Olen vain tämän tyyppinen ihminen”, Neumann kuvailee.

Ikääntymiseen hän sanoo suhtautuvansa ristiriitaisin tuntein. Vanhemmiten viisastuu, mutta vuodet ovat tuoneet mukanaan monenlaista kremppaa. Kihtiäkin on pukannut.

”Ennen menivät hommat tuosta vaan. Aika on armoton.”

Mutta Neumann ei ole antanut periksi. Syksyn aikana hänet on nähty Suurin pudottaja -laihdutusrealityssä kiloja karistamassa. Ohjelmaa hän kuvaa ”hyväksi popcorn-viihteeksi”, vaikka paidan riisuminen kameroiden edessä tuntuikin aluksi hämmentävältä.

Se oli tiukka paikka, hän myöntää.

”On sitä kuitenkin sen verran narsisti, että haluaisi näyttää hyvältä, kun jengi katsoo.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Pertti Neumann


 Syntyi 1959 Porissa. Asuu Helsingissä.

 Dingo-yhtyeen laulaja ja lauluntekijä. Yhtye on julkaissut kuusi studioalbumia vuosina 1984–2008. Kerjäläisten valtakunta (1985) on kaikkien aikojen myydyin kotimaisen yhtyeen studioalbumi Suomessa.

 Julkaissut sooloartistina viisi studioalbumia vuosina 1986–2013.

 Tunnetuimpia kappaleita: Levoton Tuhkimo (1984), Sinä ja minä (1984), Autiotalo (1985), Nahkatakkinen tyttö (1985), Mennään hiljaa markkinoille (1985) ja Naiselleni (1986).

 Perheeseen kuuluu nais­ystävä ja kaksi teini-ikäistä poikaa aiemmasta avioliitosta.

 Täyttää 60 vuotta per­jantaina 11. lokakuuta.

Neumann 60v. -juhlakonsertti Helsingin Savoy-teatterissa lauantaina 12. lokakuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  6. 6

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää