Kulttuuri

Anthony Hopkinsin roolia konservatiivisena paavi Benedictuksena ylistetään maailmalla – The Two Popes -elokuvasta veikataan Netflixin toista valttikorttia Oscareihin

Fernando Meirellesin ohjaama The Two Popes -elokuva tulee Netflixiin joulukuussa.

Suoratoistopalvelu Netflix pyrkii näkymään ensi kevään Oscar-gaalassa mahdollisimman monessa kategoriassa.

Martin Scorsesen ohjaama Netflix-alkuperäiselokuva The Irishmanin veikataan pääsevän Oscar-ehdokaaksi muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan ja miessivuosan kategorioihin.

Robert De Niron, Al Pacinon ja Joe Pescin tähdittämä rikosdraama sai maailmanensi-iltansa New Yorkin elokuvafestivaalilla syyskuussa, ja vastaanotto on ollut ylistävä. Elokuva tulee Netflixiin marraskuussa.

Elokuussa taas Telluriden elokuvajuhlilla sai ensiesityksensä toinen Netflixin alkuperäistuotanto The Two Popes. Se tulee palveluun katsottavaksi joulukuussa.

Vaikkei The Two Popesille ole kertynyt huomiota yhtä paljon kuin The Irishmanille, elokuva saattaa olla palvelun toinen Oscar-valttikortti.

Vuoden 2002 Jumalan kaupunki -draamasta (Cidade de Deus, City of God) tunnetun brasilialaisohjaaja Fernando Meirellesin ohjaama The Two Popes kertoo paavi Benedictuksen (Anthony Hopkins) ja tulevan paavi Franciscuksen (Jonathan Pryce) kahdenkeskisistä keskusteluista.


Saksalainen Joseph Ratzinger eli paavi Benedictus XVI järkytti katolista maailmaa vuonna 2013 jättämällä paavin tehtävän omasta päätöksestään, koska hänellä ei ollut voimia jatkaa tehtävässään. Benedictus oli tuolloin 85-vuotias. Edellisen kerran paavi oli eronnut tehtävästään 1415.

Benedictuksen seuraajaksi valittiin argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio, paavi Franciscus.

Paavi Benedictus XVI edusti hyvin konservatiivista linjaa. Hän korosti opin puhtautta, ja vastusti ehkäisyä, tuomitsi homoseksuaalisuuden, naispappeuden ja radikaalifeminismin sekä vastusti keskustelua pappien selibaatin poistamisesta.

Nyt 92-vuotias emerituspaavi Benedictus on yhä ristiriitainen hahmo. Esimerkiksi viime huhtikuussa hän syytti 1960-luvun seksuaalista vallankumousta ja länsimaiden uskonkatoa katolista kirkkoa maailmanlaajuisesti piinaavasta lasten hyväksikäyttökriisistä.

Paavi Franciscus puolestaan järjesti helmikuussa kriisikokouksen, jossa katolisia johtajia ympäri maailmaa kerääntyi Vatikaaniin keskustelemaan hyväksikäyttötapauksista ja etsimään ratkaisuja niiden estämiseen. Franciscus on tullut tunnetuksi yhteiskunnan hylkiöiden ja köyhien auttajana.


The Two Popes -elokuva esittää dramatisoidun näkemyksen siitä, millaisia keskusteluja miehet kävivät suljettujen ovien takana ennen Benedictuksen eroa.

Elokuvaa on kuvailtu lämminhenkiseksi draamaksi, jossa on myös paljon huumoria – sekä pop-musiikkia.


Elokuvalle on veikkailtu Oscar-ehdokkuutta ennen muuta käsikirjoituksesta. The Two Popesin on käsikirjoittanut Anthony McCarten, jolla on jo kokemusta Oscar-elokuvista.

Hänen kirjoittamansa Kaiken teoria (2014), Synkin hetki (2017) sekä Bohemian Rhapsody (2018) ovat kaikki voittaneet Oscar-pystin parhaasta miespääosasta. Ensin mainittu oli myös ehdolla myös muun muassa parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

The Two Popesin suhteen oli alkuun epäselvyyttä, tarjottaisiinko sitä ehdokkaaksi sovitetun käsikirjoituksen vai alkuperäisen käsikirjoituksen kategoriaan: elokuva nimittäin pohjautuu näytelmään, joka sekin on McCartenin kirjoittama.

Syyskuun lopulla selvisi, että McCarten pitää itse käsikirjoitustaan sovitettuna, joten siihen kategoriaan Netflix elokuvaa puffaa.

Myös Anthony Hopkinsin ja Jonathan Prycen Oscar-ehdokkuuksia pidetään hyvin mahdollisina. Elokuvasta kirjoitetuissa kritiikeissä molempien näyttelijäveteraanien roolisuoritusta on kehuttu vuolaasti.

Varietyn arvostelussa Hopkinsia ylistettiin Benedictuksena ”hämmästyttäväksi” (”a marvel”) ja Prycen olevan roolissaan ”parempi kuin koskaan.”

Viime vuonna Netflix löi lopullisesti läpi Oscareissa, kun sen alkuperäiselokuva Roma sai kaikkiaan kymmenen ehdokkuutta. Alfonso Cuarónin Roma palkittiin lopulta parhaasta ohjauksesta ja kuvauksesta, minkä lisäksi se voitti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin.

Ensi kevään gaalaan palvelu vaikuttaisi pyrkivän yhä useammalla kärjellä. Netflix on kaavaillut teatterilevitystä – jonka Oscar-ehdokkuus vaatii – myös esimerkiksi kehutulle Marriage Story -uutuuselokuvalleen, joka tulee suoratoistopalveluun joulukuussa.

HS tapasi The Two Popesin ohjaajan Fernando Meirellesin Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa. Haastattelussa Meirelles totesi, ettei suoratoistojätin kelkkaan hyppääminen ollut hänelle ongelma:

”Kyse on siitä, haluatko elokuvallesi kymmenen katsojaa teatterissa vai miljoona suoratoistossa. Pidän miljoonasta. Netflix on myös oppimassa, että he voivat saada molemmat.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  2. 2

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  3. 3

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin virkarikostutkinnan keskeistä todistusta verrataan Watergate-skandaalin ”John Dean -hetkeen”, joka käänsi tutkinnan kulun

  5. 5

   Pääministeri Rinne Postin umpisolmusta: ”Pitäisi saada loppumaan tuo työtaistelu”

  6. 6

   Tallipäällikkö Tommi Mäkinen joutuu maksumieheksi, kun Sébastien Ogier vaihtaa tallia; Citroëniä uhkaa miljoonien eurojen sopimussakko

  7. 7

   SpaceX:n kantoraketti tuhoutui räjähdyksessä Texasissa, koelaukaisu oli tarkoitus tehdä vielä tänä vuonna

  8. 8

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius pyysi vanhoja sketsejään anteeksi saamelaisilta, myös romanit toivovat anteeksi­pyyntöä – Petelius lähetti Romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön

  10. 10

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää