Kulttuuri

Anthony Hopkinsin roolia konservatiivisena paavi Benedictuksena ylistetään maailmalla – The Two Popes -elokuvasta veikataan Netflixin toista valttikorttia Oscareihin

Fernando Meirellesin ohjaama The Two Popes -elokuva tulee Netflixiin joulukuussa.

Suoratoistopalvelu Netflix pyrkii näkymään ensi kevään Oscar-gaalassa mahdollisimman monessa kategoriassa.

Martin Scorsesen ohjaama Netflix-alkuperäiselokuva The Irishmanin veikataan pääsevän Oscar-ehdokaaksi muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan ja miessivuosan kategorioihin.

Robert De Niron, Al Pacinon ja Joe Pescin tähdittämä rikosdraama sai maailmanensi-iltansa New Yorkin elokuvafestivaalilla syyskuussa, ja vastaanotto on ollut ylistävä. Elokuva tulee Netflixiin marraskuussa.

Elokuussa taas Telluriden elokuvajuhlilla sai ensiesityksensä toinen Netflixin alkuperäistuotanto The Two Popes. Se tulee palveluun katsottavaksi joulukuussa.

Vaikkei The Two Popesille ole kertynyt huomiota yhtä paljon kuin The Irishmanille, elokuva saattaa olla palvelun toinen Oscar-valttikortti.

Vuoden 2002 Jumalan kaupunki -draamasta (Cidade de Deus, City of God) tunnetun brasilialaisohjaaja Fernando Meirellesin ohjaama The Two Popes kertoo paavi Benedictuksen (Anthony Hopkins) ja tulevan paavi Franciscuksen (Jonathan Pryce) kahdenkeskisistä keskusteluista.


Saksalainen Joseph Ratzinger eli paavi Benedictus XVI järkytti katolista maailmaa vuonna 2013 jättämällä paavin tehtävän omasta päätöksestään, koska hänellä ei ollut voimia jatkaa tehtävässään. Benedictus oli tuolloin 85-vuotias. Edellisen kerran paavi oli eronnut tehtävästään 1415.

Benedictuksen seuraajaksi valittiin argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio, paavi Franciscus.

Paavi Benedictus XVI edusti hyvin konservatiivista linjaa. Hän korosti opin puhtautta, ja vastusti ehkäisyä, tuomitsi homoseksuaalisuuden, naispappeuden ja radikaalifeminismin sekä vastusti keskustelua pappien selibaatin poistamisesta.

Nyt 92-vuotias emerituspaavi Benedictus on yhä ristiriitainen hahmo. Esimerkiksi viime huhtikuussa hän syytti 1960-luvun seksuaalista vallankumousta ja länsimaiden uskonkatoa katolista kirkkoa maailmanlaajuisesti piinaavasta lasten hyväksikäyttökriisistä.

Paavi Franciscus puolestaan järjesti helmikuussa kriisikokouksen, jossa katolisia johtajia ympäri maailmaa kerääntyi Vatikaaniin keskustelemaan hyväksikäyttötapauksista ja etsimään ratkaisuja niiden estämiseen. Franciscus on tullut tunnetuksi yhteiskunnan hylkiöiden ja köyhien auttajana.


The Two Popes -elokuva esittää dramatisoidun näkemyksen siitä, millaisia keskusteluja miehet kävivät suljettujen ovien takana ennen Benedictuksen eroa.

Elokuvaa on kuvailtu lämminhenkiseksi draamaksi, jossa on myös paljon huumoria – sekä pop-musiikkia.


Elokuvalle on veikkailtu Oscar-ehdokkuutta ennen muuta käsikirjoituksesta. The Two Popesin on käsikirjoittanut Anthony McCarten, jolla on jo kokemusta Oscar-elokuvista.

Hänen kirjoittamansa Kaiken teoria (2014), Synkin hetki (2017) sekä Bohemian Rhapsody (2018) ovat kaikki voittaneet Oscar-pystin parhaasta miespääosasta. Ensin mainittu oli myös ehdolla myös muun muassa parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

The Two Popesin suhteen oli alkuun epäselvyyttä, tarjottaisiinko sitä ehdokkaaksi sovitetun käsikirjoituksen vai alkuperäisen käsikirjoituksen kategoriaan: elokuva nimittäin pohjautuu näytelmään, joka sekin on McCartenin kirjoittama.

Syyskuun lopulla selvisi, että McCarten pitää itse käsikirjoitustaan sovitettuna, joten siihen kategoriaan Netflix elokuvaa puffaa.

Myös Anthony Hopkinsin ja Jonathan Prycen Oscar-ehdokkuuksia pidetään hyvin mahdollisina. Elokuvasta kirjoitetuissa kritiikeissä molempien näyttelijäveteraanien roolisuoritusta on kehuttu vuolaasti.

Varietyn arvostelussa Hopkinsia ylistettiin Benedictuksena ”hämmästyttäväksi” (”a marvel”) ja Prycen olevan roolissaan ”parempi kuin koskaan.”

Viime vuonna Netflix löi lopullisesti läpi Oscareissa, kun sen alkuperäiselokuva Roma sai kaikkiaan kymmenen ehdokkuutta. Alfonso Cuarónin Roma palkittiin lopulta parhaasta ohjauksesta ja kuvauksesta, minkä lisäksi se voitti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin.

Ensi kevään gaalaan palvelu vaikuttaisi pyrkivän yhä useammalla kärjellä. Netflix on kaavaillut teatterilevitystä – jonka Oscar-ehdokkuus vaatii – myös esimerkiksi kehutulle Marriage Story -uutuuselokuvalleen, joka tulee suoratoistopalveluun joulukuussa.

HS tapasi The Two Popesin ohjaajan Fernando Meirellesin Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa. Haastattelussa Meirelles totesi, ettei suoratoistojätin kelkkaan hyppääminen ollut hänelle ongelma:

”Kyse on siitä, haluatko elokuvallesi kymmenen katsojaa teatterissa vai miljoona suoratoistossa. Pidän miljoonasta. Netflix on myös oppimassa, että he voivat saada molemmat.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä

  2. 2

   Aseistautunut mies ajoi varastetulla ambulanssilla useiden ihmisten päälle Oslossa, ainakin viisi ihmistä on viety sairaalaan

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  4. 4

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  5. 5

   Hallinto-oikeuden emeritus­professori tyrmää sisäministeri Ohisalon saaman kritiikin: Selvityspyyntö normaalia toimintaa ministeriltä

  6. 6

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin Ruttopuiston laidalle tulee uusi hotelli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  4. 4

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  5. 5

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  6. 6

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää