Kulttuuri

Tsunamin vyöryttyä Thaimaahan lomalla ollut näyttelijä Liisa Mustonen, 50, päätti toteuttaa unelmansa ja opiskella ohjaajaksi

Mustonen puntaroi pitkään, valitako elokuvaohjaajan vai teatteriohjaajan koulutuksen. ”Ajattelin, että minun temperamentilla ja naisohjaajana en kestä sitä rakenteellista vinoumaa elokuva-alalla, kun sitä on vaikea kestää teatterialallakin.”

”En ollut tuntenut olevani paikallani näyttelijänä vähään aikaan”, sanoo viime vuosina teatteriohjaajana meritoitunut Liisa Mustonen.

Lähes koko uransa freelancerina toiminut Mustonen teki vuoden alussa hienon paluun näyttämölle kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Hän näytteli toisen pääroolin Teatteri Jurkkaan itse ohjaamassaan Dario Fon farssissa Avoin liitto. Elohopeamaisen temperamentin omaava näyttelijä istui farssin vaimon rooliin kuin nyrkki tätä pettävän miehen silmään.

Ohjaajan ura kiinnostaa nyt kuitenkin näyttelemistä enemmän. Itse asiassa ohjaaminen kiinnosti Mustosta jo näyttelijäksi opiskellessa.

”Ensimmäisen kerran olen sanonut sen ääneen Teatterikor­keakoulun ykköskurssilla vuonna 1989 kollega Anna-Elina Lyytikäiselle. Että jonain päivänä minusta tulee vielä ohjaaja. Muistutin siitä säännöllisin väli­ajoin itseäni myös päiväkirjoissa”, Mustonen muistelee nyt työhuoneensa lähellä sijaitsevassa kantakahvilassaan Kampissa.

”Tällä hetkellä me ollaankin sitten myös ohjaajaksi opiskelleen Anskun (Lyytikäinen) kanssa Suomen ainoat tuplamaisterit teatteritaiteessa.”

Mustonen puntaroi pitkään elokuvaohjaajan ja teatteriohjaajan koulutuksen välillä. Teatteri vei voiton, vaikka hän kertoo elokuvan olevan suuri rakkautensa.

”Ajattelin, että minun temperamentilla ja naisohjaajana en kestä sitä rakenteellista vinoumaa elokuva-alalla, kun sitä on vaikea kestää teatterialallakin. Teatterissakin yli 90 prosenttia isojen näyttämöiden ohjauksista on miesten tekemiä.”

Sysäys pitkään muhineen unelman toteuttamiseksi tuli traumaattisen tapahtuman kautta. Mustonen oli perheensä kanssa Thaimaassa, kun Intian valtameren maanjäristys aiheutti alueella tsunamin vuonna 2004. ”Se liikautti minussa monia asioita. Tuli tunne, että kun tästä on selvinnyt, on syytä elää isosti eikä himmailla.”

Hän alkoi tehdä ohjaajalinjan ennakkotehtäviä vielä Thaimaassa ollessaan. ”Olin aika huonossa hapessa tapahtumien takia vielä toukokuussa, kun pääsykokeet alkoivat, mutta pääsin sisään.”

Opiskelu vei Mustosen täysin mennessään. ”Sain opiskelusta paljon enemmän irti ja osasin arvostaa sitä aikuisena. Opiskelu ei todennäköisesti lopu kohdallani enää koskaan”, Mustonen kertoo. Hän valmistui ohjaajaksi vuonna 2010.

Tsunamin liikkeelle lähettämä muutoksen tarve järisytti näyttelijän elämää myös avioeron verran. Vuonna 2008 he erosivat silloisen miehensä Sami Kuoppamäen kanssa. Eroterapia synnytti Mustosessa halun opiskella vielä uutta alaa, hahmoterapiaa.

Sitä hän opiskeli kuusi vuotta Tanskan Gestalt Institute of Scandinaviassa. Nyt Mustonen on vastavalmistunut gestalt- eli hahmoterapeutti. Ja silminnähden innoissaan alasta.

Taidoilla on käyttöä myös ohjaajan työssä. ”Jos ei ole itsensä kanssa selvillä vesillä, on vai­keaa olla ohjaajana läsnä työryhmälle. Ja naisohjaaja saa kokemukseni mukaan vähän enemmän osumia kuin miesohjaajat. Pitää olla jalat maassa, ettei lähde itse reagoimaan esimerkiksi äiti-peilauksiin tai auktoriteetin kyseenalaistamiseen.”

Mustonen kertoo, ettei mikään ravitse häntä niin kuin ihmisten kanssa työskentely. ”Alanvaihto ei juuri nyt ole suunnitelmissa, minulla on aikamoinen intohimo teatteriin.”

Ammatilliset unelmat liittyvät ohjaamiseen ja kirjoittamiseen.

”Olen Shakespeare-fani, ja Macbethin ohjaus kiinnostaa. ­Näen näytelmän vähän eri tavalla kuin se on tähän asti tulkittu.”

Aiemmin kolme näytelmää käsikirjoittanutta Mustosta kiinnostaa myös uuden näytelmän kirjoittaminen. Aihekin on valmiina: naiset, addiktiot ja seksuaalisuus.

Vanhenemiseen hän suhtautuu positiivisesti. Ohjaajan uralla ikääntyminen ei ole naiselle yhtä kohtalokasta kuin näyttelijälle.

”En tiedä, miten ikääntyminen olisi vaikuttanut näyttelijän uralla, todennäköisesti tahti olisi hiljentynyt. Mutta muuten olen vanhenemisesta kauhean onnellinen. On mielenkiintoista seurata oman kehon muutoksia”, hän sanoo ja kertoo, ettei usko vanhenemisen tarkoittavan vähenemistä. Päinvastoin.

”Olen lukenut jostain, että vasta vaihdevuosien jälkeen nainen saa koko kehonsa voimavarat omaan käyttöönsä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Liisa Mustonen


 Syntynyt Helsingissä.

 Teatteritaiteen maisteri Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön koulutusohjelmasta 1997.

Teatteritaiteen maisteri ohjauksen koulutusohjelmasta 2010.

 Opiskeli hahmoterapeutiksi Gestalt Institute of Scandinaviassa vuosina 2013–2019.

 Näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa, Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.

 Elokuvarooleja muun muassa Saara Saarelan elokuvassa Hengittämättä & nauramatta (2002), Liisa Helmisen Pelikaanimiehessä (2004), Timo koivusalon Kaltevassa tornissa (2006) ja Mika Kaurismäen elokuvassa Veljekset (2010).

 Käsikirjoittanut Vera Kiiskisen kanssa tv-sarjan Kaikki kunnossa (2007) sekä näytelmät Painia ja Pornoa (2004), Helvetin perhe (2013) ja Äidin pikku perkele (2015).

 Ohjannut mm. Helsingin kaupunginteatteriin Clément Michelin farssin Kolmen kimppa (2019) ja Lucas Hnathin uustulkinnan Ibsenin Nukkekodista Nukkekoti, osa 2 (2018) sekä Kansallisteatteriin Marko Järvikallaksen Äidin rakkauden (2017) ja Turkuun Linnateatteriin Antto Terraksen Stockmann Yardin (2015).

 Naimisissa, kaksi lasta.

 Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 13. lokakuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käräjätuomari kyykytti salissaan asianajajia, syyttäjiä ja tutkinnanjohtajia – hovioikeus puuttui tuomarin käytökseen

  2. 2

   Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

  3. 3

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  8. 8

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  9. 9

   Helsinki aikoo selvittää, ketkä saavat kaupungin vuokra-asuntoja ja miksi

  10. 10

   Hallinto-oikeuden emeritus­professori tyrmää sisäministeri Ohisalon saaman kritiikin: Selvityspyyntö normaalia toimintaa ministeriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  3. 3

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  4. 4

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  6. 6

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää