Kulttuuri    |   Kuvataidearvostelu

Amos Rexin taidemuseoon rakennettiin legendaarinen Le Chat Doré -kahvila, jonka luoja Birger Carlstedt oli abstraktin taiteen tienraivaaja

Näyttely kokoaa yhteen lähes 142 Carlstedtin maalausta sekä kymmeniä luonnoksia ja muuta materiaalia.

Maalaustaide

Birger Carlstedt: Kultainen kissa 12.1. saakka Amos Rexissä (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22–24). Ma, pe 11–18, ke–to 11–20, la–su 11–17.

Birger Carlstedt (1907–1975) oli yksi suomalaisen abstraktin taiteen tienraivaaja. Hänen runsas ja monipolvinen tuotantonsa huipentui 1950-luvulla värikkäisiin, mutkikkaiden palapelien kaltaisiin maalauksiin, joissa yhä voi aistia sodanjälkeisen modernismin uskon taiteeseen ja sen kykyyn luoda uutta ja parempaa maailmaa.

Amos Rexin näyttely kokoaa yhteen lähes 142 Carlstedtin maalausta sekä kymmeniä luonnoksia ja muuta materiaalia. Esillä on myös täysimittainen rekonstruktio legendaarisesta Le Chat Doré -kahvilasta, jonka funktionalistisen sisustuksen tuolloin vasta 22-vuotias taiteilija toteutti Helsingin Unioninkadulle 1929. Näyttely on nimetty tämän suomalaisen modernismin jo 1930-luvulla hävinneen merkkiteoksen mukaan.

Carlstedt suunnitteli Suomen ensimmäisen funkkisinteriöörin Unioninkadulla vuonna 1929 avautuneeseen kahvilaan. Hän oli nuori aloitteleva taiteilija, kun hän suunnitteli kahvion sensaatiomaisen modernin sisustuksen. Le Chat Doré säilyi jälkipolville vain guassisuunnitelmissa ja valokuvissa.

Le Chat Doré -kahvilan venäläinen kabinetti on toteutettu näyttelyyn lisätyn todellisuuden tekniikalla ja siellä voi vierailla kännykkäsovelluksen avulla. Kyseessä oli yksityiskabinetin kaltainen ravintolatila, joka soveltui esimerkiksi pienemmän seurueen illallistilaisuuksiin.

Carlstedt tunnetaan parhaiten myöhäis­kauden maalauk­sistaan, jotka edustavat eräänlaista vi­suaalista musiikkia, usein ni­miään myöten.

Ne perustuvat toisiinsa kietoutuvien ja toistensa läpi kuultavien geometristen muotojen vuoropuheluun. Kylmät ja lämpimät värit soivat rikkaina ja sävykkäinä.

Siinä missä Carlstedtin kollega Lars-Gunnar Nordström luotti puhtaiden päävärien, mustan ja valkoisen iskuvoimaan, Carlstedt näyttää löytäneen palettiinsa ­aineksia esimerkiksi juuri nyt ajankohtaisen ruskan sävyistä, joita hän ryyditti taitavasti valituilla violeteilla ja turkooseilla. Siinä missä Nordströmiä kiehtoi Duke Ellingtonin jazz, Carlstedt vannoi pehmeämmin soivien Chopinin ja Debussyn nimeen.

Maalausten aineellisuus kiinnittää myös huomiota. Myöhäistuotannossaan Carlstedt hän suosi värimassoja, jotka saavat teosten pinnat näyttämään muuratuilta. Paksujen maalipintojen vastakohdaksi asettuu kuitenkin leijuvien värimuotojen tilallinen moniselitteisyys, joka välittyy parhaiten pienen etäisyyden päästä.

Birger Carlstedtin isä oli syntynyt Ruotsissa, äiti Suomessa. Hänestä kasvoi kosmopoliitti, joka asui 1920-luvulta lähtien moneen otteeseen Pariisissa ja matkusti Euroopan ohella Pohjois-Afrikassa. Hän oli hyvin perillä Pariisin taide-elämän virtauksista ja tunsi henkilökohtaisesti monia siellä vaikuttaneita taiteilijoita Le Corbusierista lähtien.

Lähipiiri on luonnehtinut Carlstedtia hienostuneeksi ja hyvin pukeutuvaksi dandyksi, jonka Matinkylän ateljeekodissa puhuttiin ranskaa ja ruotsia.

Carlstedt saavutti taiteellisen huippunsa 1950-luvulla, mutta se ei tapahtunut helposti. Valmiita esikuvia ei ollut tarjolla, ja kuten konkretistit kaikkialla, Carlstedt joutui kehittämään oman yksilöllisen ilmaisunsa askel askeleelta. Urakkaa ei helpottanut se, että Suomen taidemaailma suhtautui vielä 1930-luvulla varsin viileästi epäkansalliseksi kokemaansa modernismiin.

1930-luvun varhaistuotantoon sisältyy muutamia ajankohtaan nähden rohkeita kubistisia asetelmia. Vastakaiun puutteessa hän kuitenkin hyllytti kubistiset ja konkretistiset pyrkimyksensä ja loikkasi niiden täydelliseen vastakohtaan, figuratiiviseen ja lähes kuumeisen ekspressiiviseen kuvakieleen.

Väkevät siveltimenvedot hallitsevat Marokkoon ja Algeriaan tehtyjen matkojen jälkeen syntyneitä kankaita, kuten myös samoihin aikoihin maalattuja suuria sirkusaiheita. Ekspressionismin kiivain vaihe ei kuitenkaan kestänyt kauan.

1940-luvulle tultaessa Carl­stedtista kuoriutui surrealisti, joka yhtäältä palasi kubismin rakenteisiin ja toisaalta katsoi tarkasti esimerkiksi italialaisen ­Giorgio de Chiricon ja ruotsalaisen Halmstad-ryhmän suuntaan.

Kaikuja Carlstedtin surrealistisista maalauksista erottuu myös hänen myöhäisissä abstraktioissaan.


Vaiheikkaan kertomuksen jännittävimmät käänteet osuvat kuitenkin 1950-luvun taitteeseen, jolloin Carlstedt sinne tänne tempoiltuaan lyhyessä ajassa ikään kuin luiskahtaa esittävästä kuvasta täysin abstraktiin ilmaisuun. Tapahtuneesta saa hyvän käsityksen, kun vertaa 1940-luvun maagista realismia edustavaa kukka-asetelmaa Amaryllis ja orkideoita ja vuoden 1949 maalausta Amaryllis, 1949.

Erinomainen esimerkki on myös Marokkolaisnainen (1950), jossa esittävä ja abstrakti aihe ikään kuin kuultavat toistensa alta.


 
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee presidentti Trumpin Syyria-linjauksia ”strategiseksi painajaiseksi”

  5. 5

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  6. 6

   Juutalaisviha ja rasismi ovat arkea Saksassa, mutta moni havahtui äärioikeiston uhkaan vasta nyt

  7. 7

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  8. 8

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Texasilaisnaisen ampunut poliisi saamassa murhasyytteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää