Kulttuuri

Ruotsin historiaan jäänyt kirjailija ja professori Sara Danius kuoli pitkäaikaiseen sairauteen: Tyyli-ikoni symboloi vanhoillisen Ruotsin akatemian uudistumista

Danius oli ensimmäinen nainen Ruotsin akatemian pysyvän sihteerin tehtävässä.

Ruotsalainen esseisti, estetiikan ja kirjallisuustieteen professori Sara Danius on kuollut. Danius kuoli pitkäaikaiseen sairauteen lauantain vastaisena yönä.

Asian vahvisti hänen perheensä uutistoimisto TT:lle. ”Perhe suree syvästi hänen poismenoaan ja katsoo hänen elämäänsä taaksepäin suurella kiitollisuudella, ylpeydellä ja ilolla”, kirjoittaa perhe tiedonannossaan.

Sara Danius oli syntynyt 5. huhtikuuta 1962 Täbyssä.

Hänet tunnetaan terävänä kirjoittajana, joka tutki erityisesti kirjailijoiden ja yhteiskunnan suhdetta. Danius jää Ruotsin kulttuurihistoriaan myös Ruotsin akatemian pysyvänä sihteerinä, jota tehtävää hän hoiti ensimmäisenä naisena kesäkuusta 2015 huhtikuuhun 2018.

Daniuksen nähtiin symboloivan vanhoillisen Akatemian modernisointia. Hänen aikanaan naisia valittiin jäseniksi enemmän kuin koskaan aiemmin, ja yksi esimerkki uusista tuulista oli myös Bob Dylanin valinta Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2016. Ruotsin akatemian jäseneksi, Selma Lagerlöfin aikoinaan vallitsemalle tuolille nro 7, Danius valittiin 51-vuotiaana maaliskuussa 2013.


Sara Danius jätti sihteerin tehtävät Ruotsin akatemiaa järisyttäneen skandaalin takia. Sen syynä olivat #metoo-syytökset, jotka kohdistuivat Akatemiaa lähellä olleeseen Jean-Claude Arnault’hon.

Moni ihaili Sara Daniusta myös tyyli-ikonina, joka hätkäytti Nobel-banketeissa toinen toistaan näyttävämmillä iltapukuluomuksilla. Suosikkisuunnittelijoihin kuului ruotsalainen Lars Wallin.

Danius pukeutui usein myös huivikauluspuseroon, josta tuli hänen Akatemia-eronsa jälkeen naisten keskinäisen solidaarisuuden symboli. Kannustus levisi twitterissä tunnuksella #knytblus.

Sara Danius syntyi ja kasvoi Täbyssä Tukholman lähettyvillä. Hän opiskeli kirjallisuustieteitä Tukholman yliopistossa, kiinnostui feminismistä ja vietti yhden lukukauden vaihdossa Ranskassa.

Danius pelasi koripalloa sarjatasolla, työskenteli nuorena kasinon croupierina eli pelipöydänhoitajana ja sittemmin Expressen-lehden ja Dagens Nyheterin kulttuuritoimituksissa. Vuodesta 1986 hän kirjoitti kirjallisuuskritiikkiä Dagens Nyheteriin.

Danius jatkoi opintojaan sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa, jossa asui kymmenen vuotta. Danius väitteli Duke-yliopistossa Yhdysvalloissa vuonna 1997 ja Uppsalan yliopistossa vuonna 1999.

Julkisuuteen Sara Danius tottui jo lapsena, sillä hänen äitinsä on yhteiskunnallisena keskustelijana tunnettu Anna Wahlgren (s. 1942), joka nousi monille kielille käännetyllä kasvatusoppaallaan Lapsikirja (Barnaboken, 1983) suuren huomion kohteeksi. Isä oli opettaja ja kirjailija Lars Danius (1907–1996).

Daniuksen vanhemmat tutustuivat koulussa, kun teini-ikäinen Anna Wahlgren ja hänen 35 vuotta vanhempi opettajansa alkoivat seurustella. Sara Danius on vanhin Anna Wahlgrenin yhdeksästä lapsesta. Intiassa nykyään asuva Wahlgren on ollut naimisissa seitsemän kertaa.

Vanhemmat erosivat, kun Sara Danius oli nelivuotias. Hän muutti äitinsä mukana Malmöön, ja asuinpaikka vaihtui useasti. Vuonna 1973 Anna Wahlgren päätti viedä kuusi lastaan Egyptiin. Sara Danius ja hänen sisarensa muuttivat muutaman kuukauden jälkeen isän luo Täbyyn. Isä oli Daniukselle erittäin tärkeä tukipilari, ja tämän roolia ja saamaansa liki museaalista kasvatusta hän korosti useasti.

Vuonna 1975 kantautui suru-uutinen: pikkuveli Aron oli kuollut kurkkumätään. Veljen kuolema järkytti Sara Daniusta syvästi.

Egyptissä Daniuksen kerrotaan lukeneen äitinsä mukanaan tuomaa laatukirjallisuutta, sillä lastenkirjojen varasto oli nopeasti luettu. Vanhemmilta myöhemmin lahjaksi saatu Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä kuului järisyttäviin lukukokemuksiin.

Sittemmin Danius kirjoitti esseen Proustista, ja rakkaus Ranskaan ja ranskankieleen säilyi läpi elämän.

Sara Danius oli naimisissa kirjailija Stefan Jonssonin kanssa vuodet 1989–2010. Liitosta syntyi poika, Leo.


Vuonna 2014 Sara Daniuksella diagnosoitiin rintasyöpä, josta hän itse kertoi julkisuuteen radio-ohjelmassa. Hän oli sairauslomalla tehtävästään Ruotsin akatemiassa myös vuonna 2016.

Kun Akatemian kriisi oli syvimmillään, Akatemian pysyvän sihteerin tointa aiemmin hoitanut kirjailija Horace Engdahl arvosteli Daniusta Akatemian historian huonoimmaksi pysyväksi sihteeriksi sitten instituution perustamisen 1786.

Tämä hämmästytti Daniusta. ”En voinut käsittää, että kyse oli samasta henkilöstä”, Sara Danius ihmetteli Skavlan-ohjelmassa viime maaliskuussa.

Horace Engdahl oli niiden ihmisten joukossa, jotka kävivät katsomassa häntä sairaalassa vuonna 2014. ”Arvostin sitä suuresti”, Danius totesi.

”Daniuksessa yhdistyi äly, sosiaalinen lahjakkuus ja visuaalinen valovoima, joita naisilla [miehiä] useammin on ja joita aikamme mediajulkisuus rakastaa”, summasi Sara Daniuksen pitkäaikainen ystävä, Dagens Nyheterin kulttuuriosaston varaesimies ja kirjallisuustoimittaja Åsa Beckman DN:ssä lauantaina. ”Hänestä tuli myös jotakin niin poikkeuksellista kuin kansan rakastama ja ihailema akateemikko.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  2. 2

   Arkkitehti Aleksi Rastas ilahtui ja pettyi Triplassa: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”

  3. 3

   ”Saattaa mennä viikkokausia, ettei käy ketään” – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosikymmeniä lähes täydellisessä eristyksessä ilman puolisoa tai ystäviä, ja hänen kaltaistensa määrä kasvaa

   Tilaajille
  4. 4

   Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne, vaikka kaupasta voi löytää myös eliniän kestäviä vaatteita – Näin tunnistat kestävän vaatteen ja teet siitä vielä pitkäikäisemmän

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  6. 6

   Valtion pitäisi aloittaa positiivinen syrjintä ja palkata muun muassa maahanmuuttajia ja vammaisia, sanoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Andy McCoy ei halua muuttua ja vihaa sitä, että musiikkibisnes on pilalla, mutta mitä hän ajattelee onnellisuudesta?

   Tilaajille
  9. 9

   Mercedes-Benzin uusi sähköauto EQC on äärimmäisen mukava ja hiljainen, mutta vie sähköä kuin omakotitalo

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  5. 5

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  6. 6

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  7. 7

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  8. 8

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää