Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Mika Kareksen basso jylisi hyytävää kuoleman auktoriteettia Tapiola Sinfoniettan solistina

Kares on aito basso, jolle soisi löytyvän kotimaasta paljon rooleja.

Klassinen

Tapiola Sinfonietta Tapiolasalissa, johtaja Ryan Bancroft, Mika Kares, basso. – Takemitsu, Musorgski, Kokkonen, Sibelius.

Basso Mika Kares oli pelottava valtias kuoleman hahmossa. Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja Dmitri Šostakovitšin orkesterisovituksena kertoo sairaasta lapsesta, riutuvasta tytöstä, hankeen sammuvasta juoposta ja itse kuolemasta, joka katsastaa sotatantereella joukkojaan.

Kareksen basso on kiinteä, luja, kantava ja ilmeikäs. Kehtolaulussa on Schubertin Erlkönigin tapaan eri tasoja: kertoja, hätääntynyt äiti ja kuolema, joka tuudittaa lapsen ikuiseen uneen.

Nämä tasot Kares ilmensi oivallisesti painottaen kuoleman hyytävää mahtia makeilevan houkutuksen sijasta.

Kuolema viekoittelee uhrejaan levolla ja huojennuksella, mutta pettää. Serenadissa kuolema mielistelee nuorta tyttöä ja tempaa valssin tapaiseen pyörteeseen. Kaari sairauden houreesta valheelliseen rakkauden tunteeseen ja tukahduttavaan syleilyyn johtaa kuoleman voitonriemuiseen julistukseen: olet minun!

Ripaskassa kuolema tanssittaa hyytävässä viimassa juoppoa ja maalaa kuvan kesästä. Musorgski kuvaa mestarillisesti, kuinka juopon elintoiminnot hidastuvat ja hypotermia vaihtuu kesäisen kuulaisiin sointuihin.

Tähän asti Kares oli jo todistanut kuoleman monessa valeasussa äänensä auktoriteetin, mutta kun Sotamarsalkka-laulussa kuolema astuu esiin peittelemättä, ääneen syttyi aimo annos lisää jylyä. Taistelu käy kiivaana, surumarssi ja voitonmarssi sekoittuvat.

Kareksen basso on koko alaltaan ihmeteltävän tasainen. Matalat äänet murahtavat, vaikka kellaribassosta ei olekaan kyse. Korkeat äänet ovat kiinteitä, notkeita ja voimakkaita, vaikka eivät kalskahdakaan baritonin tapaan.

Aito basso, jolle soisi löytyvän kotimaasta paljon rooleja ennen kuin varauskalenteri karkaa liian monen vuoden päähän.

Paavon monologi Joonas Kokkosen oopperasta Viimeiset kiusaukset osoittautui yllättävästi Musorgskin sukulaiseksi. Herännäissaarnaaja Paavo Ruotsalainen on ottanut reissulleen talon viimeisen leivän ja Riitta-vaimo heittää kirveellä, osumatta. Monologi alkaa orkesterin hirvittävällä rysähdyksellä ja Paavo hourii omantunnontuskissaan kuvitelman ja toden rajalla.

Tässä olisi Karekselle yksi rooli, jos ooppera taas elvytetään.

Viime vuonna Malko-kapellimestarikilpailun voittanut yhdysvaltalainen Ryan Bancroft kiertää tiuhasti ympäri maailmaa. Jean Sibeliuksen kuudennen sinfonian hän oli johtanut tätä ennen jo muutaman kerran. Bancroftin itsensä kertoman mukaan harjoituksissa oli pohdittu yhdessä orkesterin kanssa musiikin ”ujoa” karaktääriä sillä ohjeistuksella, että olisi suotavaa olla vähemmän amerikkalainen.

Tempot olivat ripeänpuoleisia, eikä niistä juuri poikettu hetkellisestikään. Täynnä hillitseviä esitysmerkintöjä oleva partituuri ei ole helpoimpia tasapainotettavia.

Tapiolasalissa puhaltimet kuuluvat suhteellisen voimakkaasti, ja nyt erityisesti käyrätorvet peittivät muita alleen. Trumpettien urkupisteiden sinänsä partituurin mukaiset paisutukset saattoivat haudata pääteeman vallan kokonaan. Tämä kyllä menee puoliksi Sibeliuksen piikkiin.

Avausosassa oli hivenen läpijuoksun makua. Kokonaisuutena esitys oli raikkaudessaan kohottava, klassisen liikkuva ja suora, vaikka yksityiskohtia oli selvästi hiottu. Ehkäpä hivenen sitä amerikkalaista ekspressiivisyyttä olisi ollut paikallaan.

Avausnumero Tōru Takemitsun How Slow the Wind oli osuva vastinpari konsertin päättäneelle Sibeliukselle. Hienovaraisesti punnittua impressionismia, joka oli tiivistetty niukkoihin väläyksiin Webernin hengessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää