Kulttuuri

Rakastetuista klassikko­lauluistaan tunnettu Kaj Chydenius, 80, arvioi säveltävänsä edelleen noin kaksi­sataa kappaletta vuodessa

Lukuisia tunnettuja kappaleita säveltänyt Kaj Chydenius ei halua nostaa itseään jalustalle. ”Säveltäjän tarkoituksena ainoastaan tukea runoilijan pyrkimyksiä, voimistaa hänen sanomaansa ja antaa runolle siivet.”

”Eikö ollutkin hyvä juttu? Harmi, että se ei ole painokelpoinen”, Kaj Chydenius toteaa.

Chydenius istuu pianon ääressä työhuoneessaan Helsingin Alppilassa. Säveltäjä on juuri päättänyt vivahteikkaan kertomuksensa siitä, kuinka elämää nähnyt, amerikkalainen Lauter-piano aikanaan päätyi hänen omistukseensa. Tarina ei kestä hänen mielestään päivänvaloa.

”En luopuisi tästä mistään hinnasta”, hän kehuu soittopeliä.

Eikä ihme. Kyseinen piano on ollut hänen tärkein työvälineensä reilun neljänkymmenen vuoden ajan. Sillä hän on säveltänyt oman arvionsa mukaan yli 5 000 laulua. ”Ainakin”, Chydenius lisää.

”Mutta suurin osa niistä on ihan huonoja.”

Tunnin pituisen haastattelun ­aikana käy harvinaisen selväksi, ettei Chydenius ole kovin hanakka kehumaan omia saavutuk­siaan. Siitäkin huolimatta, että hänen 1960-luvulla käynnistynyt musiikkiuransa on laajuudessaan ja monipuolisuudessaan hengästyttävä.

Työhuoneella tuotannon määrä on kirjaimellisesti käsinkosketeltava: Valtavat paperipinot notkuvat pöydillä ja ruskeat mappirivit nousevat lattiasta kattoon. Kansioissa ovat kaikki hänen säveltämänsä teokset. ”Onhan se ahkeruuden merkki”, Chydenius suostuu myöntämään.

Itseään hän ei silti suostu nostamaan jalustalle. Todellisia sankareita Chydeniuksen mielestä ovat runoilijat, joiden kirjoittamiin teksteihin hän on kappaleensa säveltänyt.

”Säveltäjän tarkoituksena ainoastaan tukea runoilijan pyrkimyksiä, voimistaa hänen sanomaansa ja antaa runolle siivet”, Chydenius arvioi.

”Olen sitä mieltä, että runossa on kaikki asia. Musiikissa on kyllä erilaisia ominaisuuksia, mutta asiaa ei koskaan. Ja vain asialla on merkitystä. Siksi runoilija on sankari ja säveltäjä vain sen runoilijan kaveri. Näin se on, ja se riittää minulle.”

Etkö nyt hieman väheksy it­seäsi? ”Mielelläni väheksynkin”, Chydenius puuskahtaa.

”Minunhan pitää koko ajan varoa, etten vain ylpisty. Tiedän paljon parempia säveltäjiä kuin minä itse. Enhän minä pianistinakaan ole paljon mitään.”

Suurelle yleisölle Chydeniuksen tuotannon rakkainta osaa näyttelevät 1960- ja 1970-luvun taitteessa syntyneet kappaleet. Chydenius kuului poliittisen laululiikkeen kantaviin voimiin, ja toimi taistolaistaiteilijoiden muodostaman Kulttuurityöntekijäin liiton puheenjohtajana.

Noina vuosina syntyivät muun muassa sellaiset kotimaisen popmusiikin klassikot kuin Sinua, sinua rakastan (1968), Kenen joukoissa seisot? (1971) ja Kalliolle kukkulalle (1972). Teemoista esiin kohoavat erityisesti rakkaus ja yhteiskunnallinen paatos.

Kun Chydeniukselle mainitsee asiasta, tuntuu hän hieman tuohtuvan. ”Eihän se rakkaus tai yhteiskunnallisuus ole niissä sävellyksessä, vaan teksteissä. Siellä se asia on. Ei musiikki, mitä minä olen tehnyt, ota kantaa. Eivät melodiat ole poliittisia.”

Ei hän silti kiellä, etteivätkö yhteiskunnalliset kysymykset olisi hänelle yhä tärkeitä. Suomen kommunistisen puolueen jäsen Chydenius on edelleen, ­eikä maailma ole hänen mielestään valmis. ”Kyllä täällä tekemistä on”, Chydenius toteaa.

”Eivät kaikkien rikkaidenkaan asiat ole hyvin. Mutta minusta olisi välttämätöntä olla köyhien ihmisten puolella. En minä kuitenkaan ole niin taitava, että osaisin sanoa asiasta mitään sen kummempaa.”

Chydeniuksen työtahti ei sen sijaan ole osoittanut hiipumisen merkkejä. Hän arvioi säveltävänsä edelleen noin kaksisataa kappaletta vuosittain. Määrä vastaa monen ammattimuusikon koko elämänuraa. Toisaalta Chydenius on otteissaan myös melko ripeä.

”Kyllä laulun pitää tunnissa valmistua”, hän paljastaa.

Soittaminen merkitsee hänelle nimenomaan työn tekemistä. Chydenius sanoo, ettei hän istu pianon ääreen viihdyttääkseen itseään – tai ketään muutakaan. Vaikka taitaa säveltämiseen muodostuneen myös jonkinasteinen riippuvuussuhde: Kana­rian-matkallekin Chydeniukselle lähtee pinkka runoja mukaan.

Mikä säveltämisessä kiehtoo?

”No, en mä muutakaan osaa”, hän pohtii. ”Ja on se tietysti kivaakin.”

Viime vuosina suurimpia menohaluja on rajoittanut kipeytynyt selkä. Sen myötä ryhti on painunut kumaraan ja kotoa poistumisesta on tullut Chydeniukselle koko ajan hankalampaa.

Tai miten sen nyt ottaa.

Erilaisia esiintymisiä kertyy tällekin vuodelle lähes neljäkymmentä, minkä lisäksi Chydenius käy puolisonsa kanssa ahkerasti teatterissa ja konserteissa. Kulttuurin nälkä on edelleen suuri. ”Koko ajan pitää mennä kuin arojänis. Ehkä tulee riehuttua liikaakin”, hän päivittelee.

Harmittaako tilanne?

Chydenius naurahtaa kysymykselle. ”Jos rupeaisin harmittelemaan, pilaisin sillä vain elämääni. Pitää vain hyväksyä, että tämä on nyt tällaista. Pakko on vaan mennä eteenpäin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Kaj Chydenius


 Syntynyt 1939 Kuusankoskella. Asuu Helsingissä.

 Säveltänyt muun muassa pop-kappaleita, poliittisia lauluja, teatteri- ja elokuvamusiikkia, lastenlauluja, kabaree-esityksiä, virsiä, kuoroteoksia, kamarimusiikkia ja oratorioita.

 Opiskellut säveltämistä ja laulua Sibelius-Akate­miassa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa.

Tunnettuja kappaleita mm. Laulu kuolleesta rakastetusta (1967), Magdaleenan laulu (1968), Laulu rakastamisen vaikeudesta (1968), Sinua, sinua rakastan (1968), Laulu siirtotyöläisestä (1970), Nuoruustango (1971), Jos rakastat (1971), Kenen joukoissa seisot? (1971), Kalliolle kukkulalle (1972).

 Tunnustuksia: 1996 Pro Finlandia -mitali, 2003 Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kultainen kunniamerkki, 2006 taiteen valtionpalkinto.

 Juhlakonsertti Rakensin minä majani Finlandia-ta­lossa sunnuntaina 27.10. Täyttää 80 vuotta 16. lokakuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Sdp:n rinneläinen ja urpilaislainen kuppikunta ovat olleet vuosia kaikesta eri mieltä – sunnuntaina ne ilmeisesti kuitenkin löysivät toisensa

  4. 4

   Tulorekisterin verkkosivuilla on ollut kuukausien ajan nähtävillä satojen henkilöiden arkaluonteisia tietoja

  5. 5

   Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus: Suomi vaati Unkarilta anteeksipyyntöä

  6. 6

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi on saanut uuden hallituksen – pääministeri Sanna Marin: ”Olen vakuuttunut, että luottamus palautuu ja vahvistuu”

  10. 10

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  5. 5

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  7. 7

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  8. 8

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  9. 9

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää