Kulttuuri

Tulva-lehden kannessa on kuva naisen sukuelimestä, ja Naisasialiitto Unioni pyysi sitä jäseniltään anteeksi: ”Kenellekään ei pidä lähettää kuvia sukuelimistä pyytämättä”

Tulvan päätoimittajalle Tero Kartastenpäälle Naisasialiitto Unionin paheksuva reaktio tuli yllätyksenä.

Feministisen aikakauslehti Tulvan tuorein seksiaiheinen numero on aiheuttanut kuohuntaa. Lehteä kustantava feministinen ja antirasistinen järjestö Naisasialiitto Unioni lähetti keskiviikkona jäsenilleen sähköpostiviestin, jossa se pahoittelee viimeisimmän lehden sisältöä.

”Tulva on journalistisesti itsenäinen lehti, eikä sen sisältö edusta Unionin linjaa. Viimeisimmän numeron kohdalla tämä on erityisen selvää. Naisasialiitto Unioni kustantajana ottaa vastuun lehden sisällöstä ja sen ongelmallisuuksista, ja Unionin hallitus pyytää jäsenistöltään anteeksi tällaisen lehden postittamista jäsenten kotiin”, sanotaan tiedotteessa, jonka on allekirjoittanut Unionin toimisto ja hallitus.

Uusimman Tulvan kannessa on kuva naisen paljaasta alavartalosta. Myös lehden sisällä on useita kuvia naisen sukuelimistä.

Näiden kuvien takiako Unioni on halunnut esittää anteeksipyynnön?

”Ensisijaisesti sen takia, että jo kannessa on sukuelimen kuva. Kannessa on myös sisältö­varoitus, että lehti sisältää alastomuutta. Inter­sektionaalisen feminismin keskustelun ydintä on se, että jos sisällöstä varoittaa, niin se pitää tehdä ennen kuin siinä on se, mistä varoitetaan”, Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen selittää.

”Saimme siitä jäseniltä palautetta ja olemme myös sitä mieltä, että alastonkuvia – varsinkaan kuvia sukuelimistä – ei pidä kenellekään lähettää pyytämättä.”

Pyykkösen mukaan tilanne on samankaltainen kuin dickpic-kuvissa, joita jotkut miehet lähettelevät paljaista elimistään naisille pyytämättä. Tämä näkökulma on tullut esiin Unionin jäseniltään suoraan saamassa palautteessa.

”Tämä vertautuu siihen, että ihmiselle lähetetään yksityisviestinä yllätyksenä ja pyytämättä kuva sukuelimestä. Nyt kotiin tulee posti, jossa on kuva siitä, ja kuka tahansa perheenjäsen voi sen nähdä ensimmäisenä. Se on ensisijainen syy”, Pyykkönen jatkaa.

Ihmisen pitäisi Pyykkösen mukaan voida itse valita, haluaako nähdä alastomuutta ja mitä lehdestä katsoo. Nyt kannen kuvan ehtii nähdä ennen kuin edes erottaa alanurkassa olevaa pientä varoitustekstiä.

”Ihmisille, jotka ovat saaneet tällaisia kuvia häirintätarkoituksessa, lehti voi tuoda mieleen sen häirintätilanteen.”

Pyykkönen muistuttaa, että Unionin tiistaina lähettämä sähköposti oli osoitettu heidän jäsenilleen, ei Tulvan tilaajille.

”Tulvan tilaajat päättävät itse, mitä he tilaavat. Meidän jäsenillemme Tulva tulee automaattisesti.”

Kyse ei ole pelkästä kannesta. Lehden muukaan sisältö ei kaikilta osin miellytä kustantajaa.

”Kun kuulimme, että on tulossa seksiaiheinen lehti, olimme innoissamme, että nyt tulee yhteiskunnallista keskustelua seksistä. Mutta sisältö on enemmänkin tirkistelyä kuin yhteiskunnallista keskustelua”, Pyykkönen sanoo.

Lehdessä on muun muassa iso juttu italialaisesta pornonäyttelijästä ja poliitikosta Cicciolinasta, vaginasymboliikkaa ja ihmisten seksipäiväkirjoja.

Tulvan päätoimittaja Tero Kartastenpää myöntää, että Unionin reaktio tuli hänelle pienoisena yllätyksenä.

”Lehteä on ollut tosi miellyttävä tehdä. Se ei tietenkään ole helppoa, koska aihe on vaikea, mutta siihen nähden yhteistyö on mennyt hyvin”, Kartastenpää sanoo.

Hän kertoo saaneensa paljon kannustavaa palautetta ihmisiltä, jotka ovat nähneet lehden kokonaisuudessaan.

”Muutenkin palaute tästä numerosta on ollut hämmentävänkin myönteistä, mikä on epätavanomaista, kun tekee juttuja feminismistä. En ole suoraan saanut mitään negatiivista.”

Kartastenpää kertoo, ettei ole vielä ehtinyt käydä kunnon keskustelua Unionin väen kanssa siitä, mihin heidän esittämä kritiikki tarkalleen liittyy.

”Tulvassa on hyvin monenlaista sisältöä. Heidän olisi ehkä pitänyt tarkemmin ottaa kantaa siihen, mikä lehdessä häiritsee ja mikä ei”, Kartastenpää sanoo.

Pyykkösen kertoman mukaan suurin ongelma on lehden kannesta odottamatta ja pyytämättä silmien eteen tuleva kuva sukuelimestä. Kartastenpää ei täysin ymmärrä tätä kritiikkiä, koska alastoman kehon kanteen laittamisessa on hänen mukaansa kyse asian normalisoimisesta.

”Olemme tehneet Tulvassa esimerkiksi jutun rinnoista, jossa oli ihmisten rintoja ja puhetta niistä. Tämä juttu kokonaisuutena on aika samankaltainen ja tämän hetken feministisen keskustelun ytimessä.”

Kartastenpään mukaan juttu on osa 1960-luvulta asti jatkunutta feminististä keskustelua ruumiin politiikasta.

”Erityisesti naisruumista pitäisi vapauttaa häpeästä. Tällaista keskustelua on yleisesti käyty läpi kuukautisten kautta. Tässä lehdessä sitä käydään läpi suoran visuaalisuuden kautta”, Kartastenpää sanoo.

Kartastenpää huomauttaa, että samanlaisia keskusteluita tapahtuu esimerkiksi brittiläisessä 100 vaginaa -nimisessä dokumentissa, joka on ollut esillä Yle Areenassa ja johon Tulvan uusimmassa numerossakin viitataankin.

Kartastenpää sanoo, että kansikuvavalintaa toki pohdittiin pitkään ja lehdentekijät tiedostivat, että joku voi siitä närkästyä.

”Mutta itse ajattelin, että se olisi joku konservatiivinen taho, joku joka närkästyy kaikesta, missä mainitaan feminismi.”

Tulvan seksinumero jää Kartastenpään viimeiseksi. Se on hänen kymmenes numeronsa. Kartastenpää on työskennellyt Tulvan päätoimittajana perhevapaan sijaisena vuodesta 2016 asti, ja sijaisuus päättyy nyt.

Halusiko päätoimittaja hätkähdyttää viimeiseksi jäävällä numerollaan?

”Eilen aamulla ennen tätä kohua ad:n kanssa juteltiin ja todettiin, että tämähän meni hyvin. Että kyllä me halusimme tehdä tämän kymppinumeron hienosti. Ainahan sitä haluaa hätkähdyttää, mutta millä tavalla. Miten perustelemme sen, että tänä aikana vielä painettu lehti lähetetään ihmisille? Lehden täytyy olla hieno fyysinen esine, jota ei voi kokea nettimaailmassa. Se on peruslähtökohtamme, ja minusta me onnistuimme siitä”, Kartastenpää sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää