Kulttuuri    |   HS-analyysi

Helsingin keikkapaikkojen joukkosulku jättää vuodessa ainakin 500 keikkaa kodittomaksi – Mitä elävälle musiikille nyt tapahtuu?

Ilmiö on tuttu maailman suurkaupungeista. Helsingissäkään keikkapaikat eivät enää mahdu keskustaan, vaikka keikoilla käydään enemmän kuin koskaan.

Viime viikko oli synkkä elävälle musiikille Helsingissä.

Kampissa sijaitseva The Circus ilmoitti laittavansa ovet säppiin ensi kesänä. Kansainvälinen kiinteistösijoitusyhtiö remontoi rakennukseen uusia toimistotiloja. Äänieristysremontti maksaisi miljoonia, mutta olisi lopputulokseltaan epävarma, Circuksen toimitusjohtaja Niko Hallamäki kertoi HS:lle.

Samaan syssyyn Uuden ylioppilastalon alakerrassa toiminut Virgin Oil Co. kertoi vuokrasopimuksensa loppuvan. Aiemmin tiedossa on ollut, että Nosturi Hietalahdenrannassa jää rakennettavien talojen alle ja sulkeutuu sekin.

Monen ensireaktio uutisiin näkyi olleen, että keikoilla ei enää käydä. Spotify on pilannut kaiken.

Se ei pidä paikkaansa.

Edellinen Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimus totesi, että vuonna 2017 populaarimusiikkia käytiin genrestä riippumatta kuuntelemassa konserteissa merkittävästi useammin kuin vuonna 2002, jolloin aihetta tutkittiin edellisen kerran.

Myös Musiikkituottajat ja Teosto saivat lokakuun alussa julkistetussa selvityksessään elävän musiikin kuuntelusta kaikkien aikojen korkeimmat luvut. Kaksi kolmasosaa vastanneista suomalaisista oli käynyt elävän musiikin konsertissa viimeisen vuoden aikana, neljännes viimeisen kuukauden.

Keikkapaikkojen joukkosulku kuitenkin kertoo siitä, että Helsinki on jälleen vähän enemmän suurkaupunki. Hyvässä ja pahassa.


2000-luvun taitteessa New Yorkin pop-keskus sijaitsi vielä Manhattanin Lower East Sidella. Silloisen pormestarin Rudy Giulianin johdolla vahdittiin tiukasti ”tanssikieltoa”, ikivanhaa kabareelakia. Se edellytti baareilta erityisiä ja sattumanvaraisesti myönnettäviä lupia, mikäli niissä esiinnyttiin tai haluttiin ylipäätään tanssia.

Vuosikymmenen edetessä tanssikielto, meluvalitukset ja vauhdilla nousseet vuokrat alkoivat savustaa muusikkoja ja taiteilijoita kohti halpaa mutta vaarallista ja epäilyttävää Brooklyniä.

Kehitys on dokumentoitu Lizzy Goodmanin 2000-luvun newyorkilaista rockia ja indietä käsitelleeseen erinomaiseen historiikkiin Meet Me in the Bathroom (2017).

Viimeisten muutaman vuoden aikana kuvio on toistunut Brooklynissä. Williamsburgin ja Greenpointin kaupunginosien keikkapaikkoja on sulkeutunut nipuittain. Uudet klubit aukeavat muutaman metropysäkin päähän Bushwickiin. Siellä gentrifikaatio on vielä kesken, ja entisissä teollisuusrakennuksissa tilaa.

Myös Tukholmassa valitetaan, että kaupungin yöelämästä on tullut tylsää. Södermalmin kaupunginosasta on muutaman viime vuoden aikana lopetettu moni keskeinen keikkapaikka.

Vuosikymmeniä toiminut Kägelbanan joutui sulkemaan keväällä meluvalitusten vuoksi. Samoin kävi parille pienemmälle baarille.

Erityisesti indiekeikkojen järjestämispaikkana monelle suomalaisellekin tuttu Debaser-ketju on menettänyt kaksi perinteikästä klubia Södermalmilta. Sen Slussen-klubi jäi koko alueen jättiremontin alle. Kansalaisaukion laidalla sijainnut Medis joutui väistymään, kun Tukholman kaupunki päätti entisöidä kansalaistalo Medborgarhusetin siistiksi sisäkulttuuritilaksi.

Debaserin jäljellä oleva Strand-klubi joutuu sekin väistymään vuoden päästä remontin tieltä Tukholman kaupungilta vuokratuista tiloista.

Aalto-yliopiston kaupunkikehityksen ja mallintamisen professori Anssi Joutsiniemi tunnistaa ilmiön. Hinnat nousevat, melulle ollaan yhä herkempiä.

Hänen mukaansa suurten kaupunkien keskustoissa on helpompi puuttua yksittäisiin mitattaviin haittoihin kuin puolustaa keikoista saatavia kollektiivisia hyötyjä.

”Hernesaareen oli hirveän helppo tehdä väliaikaisia paikkoja konserteille. Melusta ei tullut mitään ongelmaa. Toisaalta on keskustelu Flow-festivaalista. Kauanko se voi jatkaa nykyisellä paikallaan puristuksissa? Kaupunkien asukkaat arvostavat enemmän äänettömyyttä kuin keikkaväen tuomaa vilinää”, Joutsiniemi sanoo.

Helsingin iltaelämän turbulenssi ei rajoitu vain keikkapaikkojen sulkeutumiseen. Keväällä lopetti Eerikinkadulla sijainnut klassikkobaari Corona. Tilalle tulee hotelli.

”Ne, joilla on varaa maksaa, ottavat tilan. Ennen ne olivat pankit ja ravintolat, nykyään toimistot ja kuntosalit.”


Circuksen, Virgin Oilin ja Nosturin sulkeutuessa kodittomaksi jää karkeasti arvioituna viitisensataa keikkaa vuodessa, lämmittelyesiintyjät mukaan lukien ehkä pari sataa enemmän.

Musiikkialan monitoimiyhtiö Fullsteamin promoottori Artemi Remes vahvistaa, etteivät tilastot elävän musiikin kuuntelusta valehtele. Keikat myyvät tosi hyvin, hän sanoo.

Syntyvä lovi on suuri.

Pian sulkeutuvat paikat ovat kaikki samaa kokoluokkaa: Nosturiin mahtuu 900 ja Virgin Oiliin 850 kuulijaa. Samankokoisista paikoista jäljelle jää vain Tavastia, jonka painoarvo kasvaa ainakin lyhyellä tähtäimellä entisestään.

The Circuksen lisäksi 1 500 ihmisen kokoluokan paikkoja Helsingissä on lähinnä Kulttuuritalo. Se on ollut profiililtaan erilainen ja painottunut istumakonsertteihin.


Kulttuuritalo kuitenkin tiedotti keskiviikkona reagoivansa musiikkiklubien vähenemiseen suunnitelmilla, jotka tekisivät paikasta klubimaisemman ja helpottaisivat tapahtumien järjestämistä. Keikkajärjestäjille aiotaan ojentaa käsi yleisömäärän mukaan porrastuvalla hinnoittelumallilla. Yleisön iloksi kaljaa on myyty katsomoiden laidalla jo viime vuodesta.

Remes arvioi, että sulkeutumissuman häviäjiä ovat todennäköisesti keskikokoiset ulkomaiset artistit. Parhaat keikkapäivät varataan isoille kotimaisille artisteille yhä aiemmin. Lyhyemmällä aikajänteellä buukattavat ulkomaanvieraat joutuvat ottamaan, mitä jää jäljelle.

”Saa nähdä, joutuvatko Tavastia ja Kultsa tarjoamaan paljonkin eioota”, Remes sanoo.

”Ongelmaksi muodostuu, mihin viedä artisti, joka on liian suosittu Tavastialle, jos Kultsalla päivä on jo varattu. Kynnys lähteä Kaapelitehtaalle tai halleihin on suuri.”


Helsingin ilta- ja yöelämä on jo vuosia siirtynyt kohti itää ja pohjoista.

Suvilahden kaasukelloja haaveiltiin pitkään Nosturin korvaajaksi. Nyt kuitenkin selvitetään, voisiko Helsingin taidemuseo HAM muuttaa niihin.

Nosturin omistavan Helsingin elävän musiikin yhdistyksen Elmun entinen puheenjohtaja, saunayrittäjä Kimmo Helistö ehdotti pari viikkoa sitten Facebookissa, että taloudellisesti epärealistisen haaveilun sijaan Elmu voisi ottaa Ravintola Kaisaniemen pyörittääkseen ja siirtää bändikämppätoimintansa esimerkiksi Roihupeltoon.

Artemi Remeksen mukaan tyhjiä tiloja tarvittaisiin, mutta keskustasta tarpeeksi suuria ja käypiä ei taatusti löydy.

Tulevaisuus voisi olla idässä – ”jollain tavalla”. Kantakaupungin täyttyminen ei ainakaan ole hidastumassa.

Varsinainen uskonloikka on, kun joku rohkaistuu ratikkavyöhykkeeltä metroradan varteen.

”Herttoniemessä on teollisuusaluetta ja isoja rakennuksia. En tosin tiedä millaisia ne ovat sisältä päin, mutta uskon, että jengi kyllä löytäisi 1 000 tai 1 500 hengen laadukkaan paikan. Sijainnilla ei olisi niin suurta merkitystä”, Remes sanoo.

”Mutta ei se varmaan tapahdu vuodessa. Kaikki ottaa aikansa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  5. 5

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  6. 6

   Yllätystulos EM-karsinnoissa antoi avaimet Huuhkajille: Voitto Kreikasta nostaa lähes varmasti lohkoarvonnan kolmoskoriin

  7. 7

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Maahanmuuttajien kielikoulutusta arvostellaan tehottomuudesta – Uudellamaalla valvonta kiristyi ja useilta yhtiöiltä vaadittiin rahoja takaisin

  10. 10

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää