Kulttuuri

Merja Larivaara koki olleensa Oulun kaupunginteatterissa työpaikka­kiusattu – näyttelijä­kollegan mukaan monet ongelmat johtuivat asiallisen keskustelun puutteesta

Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Joose Mikkosen toi esiin oman näkemyksensä Merja Larivaaran annettua haastattelun Me Naiset -lehdelle. ”Jos organisaatiossa asioita ei voi käsitellä asioina, kyllä siitä ennen pitkää ongelmia tulee.”

Me Naiset -lehti julkaisi viime viikolla näyttelijä Merja Larivaaran laajan henkilöhaastattelun, jossa hän kertoo olleensa työpaikkakiusattu Oulun kaupunginteatterissa. Nyt teatterin toiminnasta on noussut laajempi keskustelu.

Larivaara työskenteli teatterissa 2014–2019. Hänen aviopuolisonsa Kari-Pekka Toivonen työskenteli saman ajan teatterin taiteellisena johtajana.

Haastattelussa Larivaara kertoo heidän saaneensa jo ennen Ouluun muuttoa puhelun teatterin henkilökuntaan kuuluvalta jäseneltä, että aviopari ei ole tervetullut taloon. Larivaaran mukaan hän kohtasi työyhteisössä nyreyttä, käytävillä supistiin ja hänet jätettiin ulkopuolelle. Pahinta hänen mukaansa oli erään talon näyttelijän humalainen hyökkäys Larivaaraa kohtaan vapaa-ajalla ravintolassa. Näytteli haukkui, huoritteli ja uhkasi hakkaamisella.

Kyseinen välikohtaus tapahtui ennen Larivaaran viimeistä vuotta teatterissa.

”Seuraava vuosi osoittautui siihenastisen elämämme vaikeimmaksi. Yöuneni kärsivät. Kaikki energiani meni siihen, että jaksoin päivästä päivään. En tunnistanut enää itseäni”, Larivaara kertoo Me Naisten haastattelussa.

Lisäksi närää muussa henkilökunnassa tuntui aiheuttavan se, että teatterissa kiinnityksenä ollut Larivaara teki teatterille myös keikkatöitä perheensä omistaman yhtiön kautta.

Tällä viikolla Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Joose Mikkonen päätti Larivaaran haastattelun luettuaan kertoa oman versionsa tapahtuneisiin asioihin julkaisemalla pitkän kommentin omalla Facebook-sivullaan. Hän halusi kirjoituksellaan korjata jutun asiavirheitä ja täsmentää joitakin seikkoja.

Mikkonen kertoo työskennel­leen­sä vuosina 2017–2018 näyttelijä­yhdistyksen puheen­johtajana, työsuojelu­valtuutettuna sekä teatterin hallituksen jäsenenä ja nähneensä siksi asioita monesta eri näkökulmasta. Mikkosen mukaan Larivaara kertoo totuutena asioita, joita hän ei tiedä varmaksi. Mikkosen mukaan esimerkiksi kuvio, jossa Larivaara työskentelee yrityksensä kautta oli hyvin hämärä ja olisi vaatinut perinpohjaisen selvityksen.

Mikkosen mukaan teatterissa monen henkilön terveys alkoi reistailla, ja kateus sekä pahat puheet, joihin Larivaara viittaa, ovat Mikkosen kokemuksen mukaan läsnä myös Larivaaran omassa asenteessa kaikkia niitä kohtaan, jotka eivät olleet hänelle myötämielisiä.

Larivaaran mukaan Mikkosen kirjoituksessa on todella paljon asiavirheitä.

”Ymmärrän, että hän lähtee puolustamaan työyhteisöä, mutta en allekirjoita Joosen sanomisia. Näkemyksemme eroavat täysin”, Larivaara sanoo Helsingin Sanomille.

Larivaara sanoo, että hänellä on väitteidensä perusteeksi mustaa valkoisella.

”En puhu mistään, että minusta tuntuu tai hän katsoi minua oudosti tai olin näkevinäni, että joku ei tervehdi. Tai että olen lukenut tai kuullut.”

”Olin Oulussa sellaisessa tilanteessa, kun olin taiteellisen johtajan vaimo, että jos otin kahvikupin vasemmalla kädellä, se merkitsi jotain ja kun otin oikealla kädellä, se merkitsi taas jotain. Minusta sellainen ei kuulu työyhteisöön. Pitäisi tehdä asiallisesti töitä kaikkien kanssa”, hän sanoo.

Larivaaran mukaan ongelmat kilpistyvät Oulun kaupunginteatterissa vallalla olevaan vaikenemisen kulttuuriin.

Larivaaran mukaan Mikkonen ei ole ollut paikalla hänen ensimmäisenä eikä viimeisenä työvuotenaan, eikä siksi voi tietää asioista.

”Olin virkavapaalla sen ensimmäisen vuoden (2014–2015), mutta olin vielä hallituksessa viime vuoden syksyllä ja tein vuoden loppuun asti työsuojeluvaltuutetun tehtäviä. Kyllä olin siellä kuitenkin. Vastaukseni on, että tiedänpäs, ja minulla on todisteita näihin asioihin”, Mikkonen sanoo Helsingin Sanomille.

Mikkonen myös toivoisi Larivaaran osoittavan ja perustelevan hänelle ne asiat, joissa hän Larivaaran mielestä on väärässä samalla tavalla kuin hän itse on puuttunut Larivaaran haastattelun epäkohtiin.

Mikkosen mukaan suurin ongelma siihen, että näkemykset eroavat niin täysin, johtuu dialogin puutteesta.

”Otan hyvin vakavasti sen, että Merja kokee olevansa työpaikkakiusattu. Sitä kokemusta ei voi kyseenalaistaa, mutta samalla tavalla ei myöskään minun kokemustani. Kirjoitin sen kirjoituksen omasta näkökulmastani”, Mikkonen sanoo.

Hän sanoo, että Larivaaran ja Toivosen aikana teatterissa asioita ei voinut käsitellä, eikä aina saanut kysymyksiin asiallisia vastauksia.

”En tiedä, mikä siinä oli esteenä. Mutta jos asioita ei voi käsitellä asioina, kyllä siitä missä tahansa organisaatiossa ennen pitkää ongelmia tulee.”

”Jos tekee kysymyksen, että mikä tämä juttu nyt on, ja siihen ei vastata asiallisesti vaan jotenkin tunteella tai sillä tavalla, että minä olen nyt niin hyvällä tuulella, etten viitsi vastata. Kyllähän sellainen toiminta tekee varovaiseksi. Mitäpä ihminen, jolla ei ole valtaa, voi siihen tehdä. Se on haasteellista.”

Mikkosen mukaan puhumattomuus polarisoitui talossa puolin ja toisin ja siksi asiat olivat lopulta todella solmussa. Ihmiset pelkäsivät ja teatterissa koettiin, että sanomisista rangaistiin, eikä asioita haluttu selvittää.

”Merja puhuu suoraan vain tietyistä asioista. Ongelmaksi muodostuivat viralliset ja epäselvät asiat, joista ei tuntunut saavan keskustella.”

Larivaara kertoo, että hänen työsopimuksensa mahdollisti erilliset työkeikat ja laskutuksen oman yrityksen kautta. Silti teatterille määrättiin ylimääräinen tilintarkastus ja ulkopuolinen tilintarkastaja selvittämään asiaa.

”Loukkasi, että meitä epäiltiin epärehellisyyksistä, kun kaikki oli kristallinkirkasta ja päivänselvää”, Larivaara sanoo Me Naisille.

”Tämäkin oli sellainen asia, jota yritettiin selvittää, mutta kun tätä yritettiin selvittää, kukaan ei koskaan saanut siitä selvää, mikä tämä kuvio on. Merjalle se oli kristallinkirkas, mutta ei kenellekään muulle, ei edes hallitukselle. Minä olin hallituksessa, ja kyllä sitä ihmeteltiin”, Mikkonen toteaa.

Mikkosen mukaan selvityksessä todettiin toiminnan olevan epäeettistä, eikä toimintaa siksi suositeltu jatkettavan.


Larivaara antoi jo keväällä ensimmäisen haastattelun kokemuksistaan Oulussa ja sanoo nyt, että ei olisi koskaan antanut sitä ilman kollegansa yllättävää hyökkäystä ravintolassa.

”Olin niin järkyttynyt, että en olisi koskaan astunut esiin ilman sitä. Olen tähän asti ajatellut niin, että ei lähdetä korjaamaan ja selittelemään, koska aina on tulkintoja ja väärinkäsityksiä. En olisi halunnut olla tämä henkilö, joka avaa suunsa.”

Mikkonen sanoo, että Larivaaran viimeisin, kolmas aiheesta antama haastattelu oli viimeinen pisara hänelle. Mikkosen mukaan Larivaara luo Oulun kaupunginteatterista kuvaa kateellisten työpaikkakiusaajien tyyssijana.

”En enää jaksa ottaa sitä epämääräistä syyllistämistä vastaan, joka jatkui monta vuotta. Minulla ei ole mitään riitaa Larivaaran kanssa. Oikaisin vain hänen julkisuudessa totuutena esittämiä väitteitään.”

Mikkosen mukaan henkilökunta voi nyt hyvin ja viremittauksetkin ovat nousseet 20 prosenttia.

”Meillä on hyvä meininki. Nyt pystytään puhumaan avoimesti monestakin eri asiasta.”

Myös Larivaara on palannut takaisin Helsingin kaupunginteatteriin, mutta esiintyy parhaillaan puolisonsa kanssa Kahden kauppa -nimisessä näytelmässä Linnateatterissa Turussa ja yrittää unohtaa ikävät kokemukset.

”Emme menneet sinne (Ouluun) alun perinkään kenenkään kiusaksi, vaan meitä sinne isosti toivottiin”, hän sanoo.

Korjattu klo 15.37: Merja Larivaara aloitti työskentelyn Oulun kaupunginteatterissa vuonna 2014, ei 2013. Korjattu klo 16.26: Joose Mikkonen oli virkavapaalla vuosina 2014-2015.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Poliisi iski laittomaan laboratorioon Pietarin lähellä ja takavarikoi noin sadan miljoonan euron arvosta muunto­huumeita

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää