Kulttuuri    |   Näyttelyarvostelu

Kiasmassa on nyt esillä 2000-luvun parhaaksi taideteokseksi valittu videoinstallaatio: ”Imee mukaansa tavalla, johon harva teos pystyy”

Ars Fennica -voittajan Ragnar Kjartanssonin kulttiteos The Visitors on ylistyslaulu ystävyydelle, kirjoittaa kuvataidekriitikko Harri Mäcklin.

Video

Ragnar Kjartansson: The Visitors 2.2.2020 saakka Kiasmassa (Mannerheimin 2). Ti 10–18, ke–pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17.

Islannin tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva Ragnar Kjartansson (s. 1976) tuli suomalaisyleisölle tutuksi aiemmin tänä vuonna, kun hänen teoksensa Scenes from Western Culture: The Boat (2015) voitti 40 000 euron arvoisen Ars Fennica -palkinnon.

Vajaa kuukausi sitten Ragnarin voittoputki jatkui, kun brittilehti The Guardianin taidekriitikot listasivat 2000-luvun tähän mennessä parhaat taideteokset. Listan ykkössijalle he valitsivat Ragnarin ehkä tunnetuimman teoksen, videoinstallaation The Visitors (2012).

Kuin sattuman kaupalla kyseinen teos on juuri nyt nähtävillä Kiasmassa. Museoiden himoamaa teosta esitetään yhä aktiivisesti ympäri maailmaa, ja Suomeen se saapuu loistavalla ajoituksella.


The Visitors on monumentaalinen yhdeksänkanavainen videoinstallaatio, jossa taiteilija ystävineen soittaa samaa kappaletta uudestaan ja uudestaan yli tunnin ajan rapistuneessa amerikkalaiskartanossa. Teos on yhdellä otolla tallennettu live-esitys, jossa jokainen muusikko soittaa eri huoneessa mutta yhtä aikaa. Esiintyjät kuulivat toisensa ainoastaan kuulokkeiden kautta.

Kun yhdeksän videota yhdistetään, palaset loksahtavat ja kappale herää eloon. Musiikki paisuu ja vaimenee vain kasvaakseen taas. Ragnarin ja Davíð Þór Jónssonin säveltämä kappale Feminine Ways tempaa mukaansa, ja pian tarttuvaa kertosäettä huomaa laulavansa muusikoiden mukana.

Teoksessa esiintyvät muiden muassa Sigur Rós -yhtyeen entinen kosketinsoittaja Kjartan Sveisson ja Múm-yhtyeen Kristín Anna Valtýsdottír. Ragnar itse osallistuu musisointiin soittamalla kitaraa kylpyammeessa.

Häpeilemättömän sentimentaalinen biisi saa täydelliset puitteet 1800-luvun alussa rakennetusta Rokebyn kartanosta, jonka uhkea romanttisuus peilaa kappaleen surumielistä mahtipontisuutta. Jokainen yhdeksästä videosta on kuin elävä maalaus.

Ragnar tunnetaan teoksista, joissa samaa kappaletta toistetaan lukemattomia kertoja, eikä The Visitors tässä suhteessa ole poikkeus. Esimerkiksi videoperformanssissa A Lot of Sorrow (2013) yhdysvaltalainen rockbändi The National soittaa tauotta biisiään Sorrow kuuden tunnin ajan. Teoksessa Bliss (2011) rokokooasuiset oopperalaulajat toistavat Mozartin Figaron häiden loppukohtausta kaksitoista tuntia.

Ragnarin teokset ovat usein vahvan emotio­naalisia, ja The Visitorsissa tunnelataus on poikkeuksellisen intiimi. Kahdeksan ystävän täydellinen yhteistyö luo vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen. Myös katsoja tuntee olevansa kutsuttu mukaan kaverusten kotibileisiin. En muista milloin itse olisin viimeksi kokenut samanlaista kontaktia taideteokseen.

Kaiken lämmön taustalta myös surullisempia sävyjä. Kappaleen sanoituksena toimii Ragnarin ex-vaimon Ásdis Sif Gunnarsdóttirin runo, jonka voi tulkita viittaavan parin avioeroon. Teoksen nimi The Visitors taas viittaa ruotsalaisyhtye Abban viimeiseksi jääneeseen albumiin, jonka julkaisuaikana bändi oli jo hajoamassa.

Taiteilija on myös kertonut halunneensa kuvata teoksensa aikana, jolloin hänen ystäväpiirinsä nuoruus kääntyy kohti keski-ikää.

Hienovaraiset viittaukset maustavat teoksen juustoisuutta ripauksella melankoliaa. Ystävien jakamaa täydellistä hetkeä sävyttää tietoisuus siitä, että vahvinkin kontakti voi murtua ja tiet lähteä eri suuntiin. Musiikin hiljennyttyä ystävykset katoavat usvaharson peittämään metsään illan vaipuessa hämärään.

The Visitors on kuin 1800-luvun romantiikka 2000-luvun asussa, ylistyslaulu ystävyydelle ja joutsenlaulu taakse jääneelle nuoruudelle. Ihmissuhteiden hauraudesta muistuttava teos aaltoilee surun, rakkauden ja puhdistavan toivon välillä. Idyllisen kartanon uhkeuteen on helppo upota, ja hypnoottisesti toistuva kertosäe kaikuu mielessä kauan Kiasmasta lähtemisen jälkeen.

Ymmärrän hyvin, miksi The Guardianin kriitikot ylistävät teosta. Se imee mukaansa tavalla, johon harva teos pystyy. Jos minun tulisi koota vastaava lista, The Visitors saattaisi sielläkin hätyytellä kärkisijoja.Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää