Kulttuuri

Nykykirkko on epäaito, sanoo helsinkiläispappi Henrik Wikström ja vertaa rocklegenda Lemmy Kilmisteriä Jeesukseen

Henrik Wikströmin mukaan nykykirkko ja Jeesus ovat menettäneet iskevyytensä, koska kirkosta puhutaan uskon paikan sijaan yhteiskunnallisena toimijana.

Helsingissä kirkkoon kuuluu enää puolet väestöstä. Helsinkiläispappi Henrik Wikström uskoo, että jäsenkato tulee jatkumaan, myös valtakunnallisesti. Ennen valtaosaa suomalaisista yhdistänyt evankelis-luterilainen kirkko on matkalla yhdeksi uskonnolliseksi toimijaksi muiden joukossa.

Itse Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan papistoon kuuluvan Wikströmin mukaan tilanne voisi olla eri, jos kirkko olisi lähempänä alkuperäänsä – ja aidompi.

”Kyllä ihmiset haistavat sen, kun jokin ei ole aitoa. Uskon, että keinottelu ja tietynlainen pärjäämisen kulttuuri välittyy kyllä kansaankin”, Wikström sanoo.

Pärjäämisellä Wikström kertoo viittaavansa kirkon toimiin ”jotka sillä hetkellä vaikuttavat järkevimmiltä sen kannalta, että jäsenkunta säilyy maksimina”. Kannanottoja luonnonsuojeluun, vähemmistöjen asemaan ja muihin ajankohtaisiin teemoihin hän pitää kirkon tekemänä markkinointia.

Esimerkkinä aitoudesta ja vertaus­kuvaksi Jeesukselle helsinkiläis­papin tuore kirja Mitä Jeesus tekisi? Kirkko ja 2000-luvun kapina nostaa Motörheadin ja sen nokkamiehen Lemmy Kilmisterin (1945–2015).

”-- Pitää edustaa jotakin ja pysyä siinä. Pitää jostakin kiinni yhtä kiihkeästi kuin Lemmy piti Jack Danielsista”, Wikström kirjoittaa. Kirja esittää Jeesuksen olevan tabu, koska hän on Lemmyn kaltainen, kiistanalainen antisankari.

Nykykirkkoa kuvastaa Wikströmin teoksen mukaan Motörheadiä enemmän australialainen AC/DC. Bändi tekee kyllä rockmusiikkia, mutta niin kaupallisesti ja sovinnaisesti, että konsertteihin voi pankkimieskin saada yrityslipun.

Motörheadin Lemmy sen sijaan piti kiinni esimerkiksi kyseenalaisista keräilyharrastuksistaan ja muutenkin teki mitä huvittaa.

Wikströmin mukaan kulttuuriset vertauskuvat toimivat, koska ne vetoavat yhtä lailla kaikkiin ihmisiin tunteiden tasolla.

”Niistä ei tietenkään voi kaikista tehdä suoria teologisia päätelmiä – vaikka on kyllä hämmästyttävää, että Lemmy on syntynyt jouluaattona, minkä huomasin vasta kirjaa tehdessä – mutta ne toimivat aina, koska ihmiset sydämen tasolla ymmärtävät sen, kun jossain on aitoa alkuvoimaisuutta”, Wikström sanoo.

Wikström ei kuitenkaan sano, että seurakuntien tulisi ryhtyä esittämään punkia tai rockia. Sen sijaan hän haluaisi, että kirkko puhuisi rohkeammin itse uskosta lähimmäisenrakkauden ja ilmastonmuutoksen kaltaisten kysymysten sijaan.

”Nämä oikeat, kovat hengelliset väittämät Raamatusta ovat oikeastaan nykyihmiselle lähinnä noloja: Jos sanon, että uskon, että Jeesus käveli veden päällä ja heräsi kuolleista, aika monelle ihmiselle tulee myötähäpeä puolestani. Niistä kuitenkin kristinusko syntyi”, Wikström sanoo.

Papin mukaan kirkon alku, jossa ihmiset vaikuttuivat Jeesuksesta esitetyistä väitteistä niin, että heidän koko elämänsä muuttui, on nyt jäänyt liian taka-alalle. Wikströmin mukaan kirkon työntekijät vastaavat usein varovaisin sanamuodoin kysyttäessä, uskovatko he todella esimerkiksi ylösnousemukseen.

”Tällä hetkellä kirkko toimii jotenkin niin, että se perustamisasiakirjan omaisesti kyllä tunnustaa kaikki ne asiat, mistä usko syntyy, mutta käytännössä se ei enää näy kirkon elämässä mitenkään”, Wikström toteaa.

”Sen takia niin moni ihminen sanoo ’kuuluvansa kirkkoon, koska kirkko tekee paljon hyvää’. Sellaisille ihmisille sanon, että kiva juttu, mutta eihän kirkko syntynyt siitä hyvän tekemisestä – se on vain asia, jolla me tällä hetkellä kaupittelemme itseämme”, Wikström toteaa.

Kaikki evankelis-luterilaisessa kirkossa eivät ole Wikströmin kanssa samaa mieltä. Puhuttuaan näkemyk­sis­tään Kirkko & Kaupunki -lehdelle pappi aiheutti kirkon sisäisissä kanavissa vilkasta keskustelua.

”Tuli aivan järjetön somevöyhötys kirkon suljetuissa ryhmissä. Siitä näki hyvin, että kirkon työntekijät eivät itse ymmärrä, mitä uskontoa he edustavat. Se on ihan absurdia”, Wikström sanoo.

Wikström korostaa, että ei syytä kirkon työntekijöitä tyhmyydestä tai uskonnottomuudesta. Hänen mukaansa teologisten väittämien häivytys taustalle ja lähimmäisenrakkautta korostava varovainen jumalapuhe on vain muodostunut tavaksi.

Mitä sitten pappi haluaisi tehtävän? Miten kirjassa vertauskuvaksi nostettu punk-henki tavoitetaan?

”Tämä ei ole asia, joka pelastuu ohjelmanjulistuksella tai sillä, että piispat vain hoitaisivat työnsä paremmin. Sen sijaan se [kirkko] pitäisi nähdä pitkänä historiallisena kaarena, joka alkoi joskus jostain”, Wikström sanoo.

Avainasemassa on papin mukaan aito kokemus.

”Uskonnon kontekstissa se tarkoittaa sitä, että otetaan alkuperäinen kysymyksenasettelu kaikessa hurjuudessaan ja nykyihmiselle ehkä naiiviudessaan tosissaan. Uskon, ja tiedän, että se toimisi paremmin. Esimerkiksi konfirmaatiossa, missä on tavallisia ihmisiä, jotka eivät yleensä käy kirkossa, tulee usein saarnattua aika railakkaasti. Siitä kyllä saa paljon hyvää palautetta ihmisiltä siitä, että he näkevät, että joku on tosissaan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää