Katutaidemuseo vanhan muovitehtaan alueella

Pietarin katutaidemuseon tämän kesän mestariteokset jäävät pian uusien alle. Museon ainutlaatuisuutta suojelee sen syrjäinen sijainti Pietarin esikaupunkialueella.

Julkaistu: , Päivitetty:

Pietari

Heti sisäänkäynnin jälkeen katutaide iskee täysillä päin näköä.

Olemme vanhan muovitehtaan alueella Pietarin itäisellä esikaupunkialueella. Taiteilija Dagnini on laittanut tehdasalueen sisäpihalle isoja pystylaattoja, jotka kuvaavat Windowsin ja ehkä myös Venäjän toimintahäiriöitä.


Taustalla häämöttää George Orwellin romaaniin viittaava luku 1984. Se muistuttaa isoveljen valvovista silmistä myös nykyisinä verkkourkintayritysten ja datamme jälleenmyyjien aikoina.

Ensivaikutelman kruunaa Stas Bagsin ärhäkkä seinämaalaus. Pietarin korskea symboli Vaskiratsastaja eli Pietari Suurta kuvaava ratsastajapatsas on muuntunut niin, että tutun dynaamisen alustan päällä onkin vain tyhjyyden reunalla oleva pyörätuoli.


Harmi vain, että kohta näitä teoksia ei enää ole. Ei ainakaan tällä sisäpihalla.

”Ne olivat tämän kesän katutaidetta”, Pietarin katutaidemuseon (englanniksi SAM eli Street Art Museum, venäjäksi Muzei strit-arta) lehdistöpäällikkö Jekaterina Ordovskaja kertoo.

”Nyt kuraattorimme järjestelevät jo ensi kesän vaihtuvaa näyttelyä tälle samalle sisäpiha-alueelle.”Tehdasalue perustettiin 1950-luvulla ja se hiljeni täysin 1990-luvulla Neuvostoliiton hajottua. Vuonna 2000 liikemies Dmitri Zaitsev osti kompleksin ja osa siitä palasi toimintaan.

Katutaidemuseon varhaishistoria alkaa vuodesta 2011, kun tehtaanomistajan poika Andrei Zaitsev sai idean. Hän järjesti tehdaskompleksin käyttöä vaille jääneissä osissa salaisia bileitä ja katutaidesessioita, joissa nuoret tekivät graffiteja muovitehtaan muureihin ja seiniin.

Hän jäi tietysti kiinni, mutta isä ei ollutkaan omaisuutensa tahrimisesta pahoillaan. Juhlia sai järjestää edelleen.

Sana levisi, ja alueella kävi pian Venäjän katutaiteilijoiden kermaa Pavel (Paša) 183:sta (P183) lähtien. Se oli ymmärrettävää, sillä Pietarin arkkitehtonisesti suojellussa keskustassa katutaiteilijoita ei katsota hyvällä.

Tehtaanomistajan mielestä oli hyvä idea päästää katutaiteilijat myös tehtaan yhä toimivien osien sisätiloihin. Rankka tehdastyö saa uudenlaisia virikkeitä, kun koskaan ei voi tietää, miltä työpaikan seinät milloinkin näyttävät.

Ensin työntekijät ärsyyntyivät, mutta ovat sen jälkeen osallistuneet itsekin taideprojekteihin. Näin tehdas toteuttaa Neuvostoliiton perustajien ajatuksia taiteilijoiden ja työläisten yhteistoiminnasta – ilman sosialistista ideologiaa.

”Haluan tehdä museosta tehtaan ja tehtaasta museon. Haluan museon nielaisevan tämän tehtaan”, omistaja Dmitri Zaitsev on sanonut.


Vuonna 2014 kansainvälinen Manifesta-taidejuhla otti tehdasalueen osaksi oheisohjelmaansa. Samalla alue sai kansainvälistä huomiota ja se organisoitiin uudella tavalla.

”Siitä lähtien vaihtuvat näyttelyt ovat olleet ulkotiloissa, pysyvä kokoelma sisätiloissa”, Jekaterina Ordovskaja kertoo.

Toiminta on edelleen ammattimaistunut aivan viime vuosina. Kansainvälisille katutaiteilijoille tarjotaan residenssejä, joiden aikana he tekevät tehdaskompleksille lisää taidetta.

Tehtaanomistajan pojasta Andrei Zaitsevista ehti myös tulla täyspäiväinen katutaidemuseon johtaja, kunnes hän päätti viime vuonna irtautua vapaaksi taiteilijaksi. Museota johtaa nyt sen entinen kehitysjohtaja Tatjana Pintšuk.

”Tämä on silti hyväntekeväisyyttä tehtaanomistajan puolelta. Pääsylippu- ja muut tulot eivät kata museon pyörittämisen kustannuksia”, Ordovskaja kertoo.


Museon lähihistoria on ainakin toistaiseksi ollut kunnianhimoinen. Yhtenä kesänä vaihtuvan näyttelyn teema oli rauha ja siihen kutsuttiin yhtä paljon ukrainalaisia ja venäläisiä taiteilijoita. Seuraavan kesän teema oli pakolaisuus ja siirtolaisuus.

Hyvin verkostoitunut tehtaanomistaja Zaitsev on esitellyt tarjontaa myös valtapuolue Yhtenäisen Venäjän delegaatiolle. Toistaiseksi vaihtoehtotaidetta on suvaittu.


Nyt yhteiskunnan ja taiteen valtavirta näyttää imaisevan myös Pietarin katutaidemuseon. Se tuo taiteelle ja taiteilijoille uusia tilaisuuksia, mutta usein myös laimentaa alkuperäistä vaihtoehtoisuutta ja sen särmikkyyttä.

Katutaiteen historiassa näin on käynyt aikaisemmin esimerkiksi Basquiatille, joka aloitti graffitien tekijänä New Yorkissa ja päätyi maalaamaan yhdessä Andy Warholin kanssa huippukalliita töitä.

Samoin katutaiteilija Banksyn varhaista tuotantoa on kierrätetty hintavissa näyttelyissä ympäri maailmaa Banksyn oman estetiikan vastaisesti.

Pietarin katutaidemuseo on nyt kohde, josta valtavirran galleristit käyvät bongaamassa uusia nimiä listoilleen.

Vaikutteiden virta kulkee myös toisin päin, kun etabloituneet taiteilijat haluavat tehdä välillä projekteja katutaidemuseolle.

Venäjää esimerkiksi Venetsian ja Prahan biennaaleissa edustaneen Aleksandr Šišin-Khokusain Prinsessa Ruusunen -installaatio oli äskettäin koottu Katutaidemuseoon vajaan viikon ajaksi.


Jo mainituilla Dagninilla ja Stas Bagsilla puolestaan on takanaan alan opinnot ja he ovat tottuneet sukkuloimaan myös taiteen valtavirrassa galleristiensa avulla.

Toistaiseksi Katutaidemuseon ainutlaatuisuutta suojelee sen syrjäinen ja itäinen sijainti: se sijaitsee 15 kilometrin päässä kaupungin keskustan taideylpeys Eremitaasista.

Allegro-junien päätepysäkki ja Lenin-aukio ovat vähän lähempänä, noin 11 kilometrin päässä.Katutaidemuseo on toistaiseksi kerännyt vain 30 000 kävijää vuodessa, koska se pyörii täydellä teholla vain keväästä syksyyn. Näin lokakuussa sisäpihan vaihtuva näyttely suljetaan, samoin ne pysyvän näyttelyn sisätilat, joissa ei ole lämmitystä.

Ensi kevääseen asti tarjolla on kuitenkin ohjattuja viikonloppukierroksia niihin tiloihin, joissa muovitehdas pyörii arkisin täydellä teholla. Samalla näkee osan ulkoilmateoksista.

Kierroksille pitää ilmoittautua erikseen museon verkkosivuille ja ottaa henkilöllisyystodistus mukaan. Ainoa englanninkielinen esittely on lauantaisin klo 12, mutta venäjänkielisiin esittelyihin ja eripituisiin kierroksiin on useita vaihtoehtoja.

Niinpä myöhäissyksystä kevääseen Katutaidemuseo sopii vain aiheesta intohimoisesti kiinnostuneille asianharrastajille.

Mutta kesällä baareineen, musiikkijuhlineen ja vaihtuvine näyttelyineen se sopii myös suurelle yleisölle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin pääset Pietarin Katutaidemuseoon


 Osoite on Šosse Revoljutsii 84 AB, sisäänkäynti on Industrialnyij prospektin puolella.

 Julkinen liikenne: Lenin-aukiolta Allegro-junien pääteaseman läheltä bussi nro 37 tai trolleybus 43. Vaihtoehtoisesti Novotšerkasskajan metroasemalta linja-auto nro 174.

 Taksi ydinkeskustasta Eremitaasin ja Nevski prospektin kulmilta ajaa perille liikenteestä riippuen noin puolessa tunnissa, Lenin-aukiolta selvästi nopeammin. Hinnat vaihtelevat suuresti, mutta rupla on nyt halpa ja esimerkiksi Yandex-applikaatiolla selviää alle kymmenen euron. Varmista aina hinta etukäteen, koska osa taksiyrityksistä on hintavia.

 Jos et puhu venäjää, varaa näin kesäkauden päätyttyä sopivalle viikolle lauantain klo 12 kierrokselle sisäänpääsy osoitteesta https://streetartmuseum.ru/english/ ja ota henkilöllisyystodistus mukaan.

 Kesäkaudella ohjattu kierros ei ole välttämätön, ja vaihtuvan näyttelyn ja pysyvän kokoelman yhteislippu maksaa yhteensä tuhat ruplaa eli nykykurssilla noin 14 euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  3. 3

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Useita valmisleipiä vedetään pois markkinoilta listeriavaaran vuoksi

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Tämä postilakosta pitää nyt tietää – HS vastaa 13 keskeiseen kysymykseen lakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää