Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Teflon Bible kertoo, miten ironia tuli suomiräppiin – Harva tietää Pyhimyksen muinaisesta, provosoivasta aliaksesta, joka räppäsi vaimonhakkaamisesta

Teflon Bible on fanien kotiraamattu. Suomiräpin kryptisimmän kollektiivin kohdalla kirjailijan innostus tekee teoksesta kohteensa näköisen.

Musiikki

Hippo Taatila: Teflon Bible. Johnny Kniga. 464 s.

Räppäri Pyhimykselle osallistuminen Vain elämää -ohjelmaan saattoi olla ”vain yksi taideperformanssi” muiden joukossa.

Pyhimyksen onneksi suurin osa ohjelman katsojista ei tiedä – eivätkä ehkä haluaisikaan tietää – mitään siitä malminkartanolaisesta Lika-Aki -nimisestä räppärialiaksesta, joka varhaisilla demoillaan sylki tietokoneensa kovalevylle provokatorisia riimejä insestistä, raiskauksista ja vaimonhakkaamisista.

Jos asiasta kysyttäisiin Lika-Akilta itseltään, tämä saattaisi näsäviisaalla nasaalillaan todeta: ”Noo, nekin olivat vain performansseja muiden joukossa”.

Ihan kuten ovat olleet myös Teflon Brothersin kaukana parodian tuolla puolen liitäneet junttiräppijuomalaulut tai Ruger Hauerin kunnianhimoinen taideräppi.

Hippo Taatilan massiivinen Teflon Bible -teos antaa vaikutelman, että kaikki nämä Mikko Kuoppalana ”siviilissä” tunnetun ja Pyhimyksenä yhdeksi suomiräpin arvostetuimmaksi tekijäksi nousseen taiteilijan luovuuden eri ilmentymät ovat olleet hänelle itselleen yhtä tärkeitä, ainakin siinä mielessä, että yhtäkään ei olisi ollut ilman toista.

Siksi niiden kaikkien vaiheet on myös kirjattu seikkaperäisesti teokseen, josta nimensä mukaisesti muodostunee kaikkien Pyhimys-, Heikki Kuula- ja Teflon Brothers -fanien kotiraamattu.

Se on status, jonka pieteetillä, älyllä ja kirjallista kunnianhimoa säästelemättä vuoltu möhkäle ansaitsee. Teflon Biblen tekemiseen on käytetty ruhtinaalliset yli kolme vuotta, ja pitkä työstöaika näkyy sekä laadussa että laajuudessa.

Nimestään huolimatta Teflon Bible ei kerro vain Teflon-possen, eli Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin, edesottamuksista suomiräpin hetteikköisillä soilla, vaan ilahduttavalla tarkkuudella kirjurin kampa perkaa myös Pyhimyksen, Paperi T:n ja Tommishockin muodostaman Ruger Hauer -yhtyeen sekä laajemmin koko vaihtoehtoisen suomiräpin mosaiikkia sekä sen sisällä sinkoilleita yksilöiden ja tapahtumaketjujen välisiä syy-seuraussuhteita.


Tutuiksi tehdään keskeiset toimijat Monsp-levymerkistä Basso-mediaimperiumiin, mutta myös alan aluskasvillisuuteen olennaisena osana kuuluneet Hattutehdas, Kuoppalan oma varhainen Yellowmic-levymerkki, MoonTV:n Word!-ohjelma sekä sellaiset jo unohdetut yhtyeet kuin Dominoe ja Choqlate saavat ansaitsemansa tilan.

Kokonaisuudesta hahmottuu tarkka näkymä koko suomiräpin sotkuiseen, ihmisiä ja tapahtumia hengästymiseen asti puhkikuluttaneeseen 2000-lukuun.

Kirjan päähenkilöt, kolmen nuoren miehen muodostama Teflon Brothers -yhtye, oli suomiräpin kentälle viime vuosikymmenen lopulla ilmestyessään poikkeama, ja siksi myös eräänlainen tienraivaaja.

Poikkeaman nimi oli ironia.

Kun Teflonit ottivat ensiaskeliaan reilut kymmenen vuotta sitten, suomiräp oli vielä niin järeällä ketjulla kiinni yhdysvaltalaisessa esimuodossaan, että artistien keskinäisestä erilaisuudesta huolimatta lajityypin eetos oli tiettyjen perusasioiden osalta yhteneväinen.

Vain hieman kärjistäen: nauraa sai, kunhan ei nauranut väärille asioille ja vittuilla sai, kunhan ei vittuillut oman possen jäsenille. Mitä ”raadollisen rehellisempi” olit, sitä rohkeampi olit. Ironia, jos käsitteen olemassaoloa edes tiedostettiin, edusti korkeintaan pelkuruutta eli kykenemättömyyttä olla suora, selkeä ja rehellinen.

Puritaanisuus oli hyve, ja tähän oli syynsä.

Hiphop oli kehittynyt ja kukoistanut Yhdysvalloissa alueilla, joilla ironian viljeleminen väärällä hetkellä ja väärässä paikassa maksoi helposti hengen. Ironia oli koulutetun ja valkoisen keskiluokan nuorten etuoikeus, sellaisten kuin maailman ensimmäisen avoimesti ironisen rap-yhtyeen muodostaneiden The Beastie Boysin.

Varhaisessa suomiräpissä puolestaan lähes kaikki pyrittiin apinoimaan mustasta Amerikasta, koska omaa pohjakulttuuria ei räpissä ollut.

Sitten tuli Teflon Brothers ja pudotti ironian keskelle suomiräpin lihaksiaan pullistelevaa ja toistensa aitoutta vahtivaa maisemaa. Heti ensimmäisillä levyillään täysin valmis yhtye ei väläytellyt pelkästään oman alakulttuurin lainalaisuuksille, vaan myös Punavuoren pop-maailman pintaliitäjien suuntaan.

Paradoksaalisesti jälkimmäinen oli keino päästä osaksi samaa maailmaa. Ja temppuhan onnistui.

Sattumalta samaan aikaan tyystin toisenlaisessa rinnakkaistodellisuudessa, indiepopin- ja rockin maailmassa, ironia alkoi olla aina vain kovempaa valuuttaa.

Teflon Brothersin ja lempeämmin ironisen Stigin myötä suomalainen räp kelpasi äkisti täysin uudelle foorumistolle: Image-lehteen, Rumbaan, Flow Festivaaleille ja Radio Helsinkiin, paikkoihin jotka olivat kokeneet punttisaleilla punnertavan kaljupäisen äijäräpin itselleen vieraaksi.

Kehityksen lakipisteeksi paikantui Teflonien kolmas albumi Valkoisten dyynien ratsastajat ja sen hitti Seksikkäin jäbä, joka kuljetti yhtyeen rockfestivaalien päälavoille.

Ironialeikin muuttuessa todeksi – ja rahaksi – yhtyeen metataso-spesialisti Pyhimys otti paikkansa eräänlaisena räppipiirien ”pikku-Jyrki Lehtolana”, veitikkamaisena takinkääntäjänä, nokkeluuksien laukojana ja ärsyttäjänä, jota räp-skenen aitouden vartijat katsoivat karsaasti, mutta Flow-yleisö rakasti.

Raamattua ulkoisestikin muistuttava teos näyttää yhdeltä Teflon-mediaperformanssilta lisää. Vaikutelmaa tukee, että tarinan keskeisten henkilöiden pitkin kirjaa ripotellut valokuvat on ”päälle kuvitettu” uudestaan niin, että niissä esiintyvät henkilöt ovat liki tunnistamattomia.

Saavumme kenties tärkeimmän kirjan synnyttämän kysymyksen äärelle: riittääkö ironisista leikeistä koko ammatillisen uran rakennuspuiksi? Onko ilmiöille, ihmisille ja olemisen tavoille naureskelu vappunaamarin takaa kunniakas ammatillinen perintö, vai pitäisikö jossain vaiheessa keksiä jotain ”todellisempaa” tekemistä?

Kirjassa pohjimmiltaan herkiksi ja hyväntahtoisiksi runopojiksi paljastuvat Teflonit ovat todennäköisesti aina välillä joutuneet kysyneet näitä kysymyksiä itseltäänkin.

Tästä todistavat sekä Heikki Kuulan että Pyhimyksen soolotuotannot, joita ei sokkotestissä ikipäivänä arvaisi Teflon-miesten tekemiksi. Niin kaukana räppäreiden artistiuden eri ääripäät ovat toisistaan.

Tämän monipuolisuuden erittely on Teflon Biblessäkin lopulta kiinnostavampaa ja kestävämpää sisältöä kuin viinassa ja mainosrahoissa uitetut ”meta-tason leikittelyt”. Kuten Teflonien pitkäaikainen tuottaja Riku Mattila sattuvasti toteaa: ”Teflon Brothers muuttui lopulta itse siksi yhtyeeksi, jollaista parodioimaan se alunperin perustettiin.”

Teflon-posse on löytänyt Hippo Taatilassa oloisensa kirjoittajan.

Lähes missä tahansa muussa aihepiirissä toistuva hyperventilointi tekstinkuljetuksessa sekä jatkuva filosofisten ja kirjallisten referenssien viskely raskauttaisi lukukokemusta, mutta suomiräpin kryptisimmän kollektiivin kohdalla kirjailijan vimma taittuu kuin itsestään palvelemaan sekä kokonaisuutta että kohdettaan. Läpi pitkän tekstin hyökyaaltona vyöryvä innostus tekee teoksesta kohteensa näköisen.

Sellainen tuskin pelkillä istumalihaksilla onnistuisi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  10. 10

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää